Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az oktatásügy fontos, de nem készül a Fidesz oktatásügyi programmal a választásokra

Hónapok, sőt lassan évek óta tüntetésektől hangosak az utcák Budapesten és vidéken is. Tüntetnek a tanárok, az egyetemisták és a középiskolai diákok is. Mindeközben az oktatáspolitikát irányító vezetők szerint minden a legnagyobb rendben van. És valóban?

Az oktatásügy fontos, de nem készül a Fidesz oktatásügyi programmal a választásokra
Nem készül oktatásügyi stratégiával a Fidesz (forrás: twitter - hvg)

Minden szép, minden jó …

…mondja ezt a kormánypárt. Sokan mégis ennek ellenkezőjét érzik. Az oktatás fontosságát Balog Zoltán már több megnyilvánulásában is kiemelte. Brüsszelben, az első európai oktatásügyi csúcstalálkozón ezt mondta: „Az oktatás színvonalának támogatása versenyképességi kérdés, ugyanis az oktatás és a kultúra Európa legfontosabb erőforrása”. Egyelőre azonban választási programjukban nem igazán kap szerepet az oktatásügy felülvizsgálata. Lehet, hogy a Fidesz-KDNP annyira biztos a választások sikerében, hogy egy ekkora szavazótábort is képes figyelmen kívül hagyni?  Tényleg ennyire nem fontos a jövő? A fiatalok egy része már a középiskola befejeztével a  külföldi lehetőséget választja. Többségük az egyetem elvégzése után sem tér haza. Nem jobb a helyzet a Magyarországon diplomát szerzett fiatalok esetében sem. Egyre nagyobb részük választ külföldi munkalehetőséget a jobb életkörülmények reményében. És ha mindenki elmegy….?

Az ellenzék nagy erőkkel készül a rendszer lebontására

Az ellenzéki pártok szerint a választási programok egyik legfontosabb részének az oktatás tekintendő. A január 28-i tüntetésen bejelentették az ún. „oktatási minimum” kidolgozását. A dokumentum meg is született és február 5-én az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum, az Együtt, a Liberálisok, az Új Kezdet és a MoMa képviselői hivatalosan is aláírták. A Jobbik nem vett részt az egyeztetésekben. A dokumentumban kitérnek az oktatás finanszírozására, a pedagógusok bértáblájának a minimálbérhez történő visszakapcsolására. Egészében azonban elsősorban az elmúlt nyolc év oktatáspolitikai történéseinek visszafordítása áll a középpontban. A dokumentum nem teljes, nem is lehet az, hiszen viszonylag rövid idő alatt hozták létre. Iránymutatásra viszont alkalmas. Továbbá fontos kiemelni azt, hogy olyan dokumentumot sikerült megfogalmazni, melynek tartalmával az ellenzéki pártok egyetértenek.

Az oktatásügy fontos, de nem készül a Fidesz oktatásügyi programmal a választásokra
Palkovics László minden rendben és a 2018-as év jobb lesz minden eddiginél (forrás: youtube)

Az oktatási minimum fogadtatása

A Fidesz visszadobta a labdát az ellenzéknek, mondván, hogy az előző kormányzat tette tönkre az oktatást és vont el óriási összegeket. Mindenre van válasz, még arra a kérdésre is, amit fel sem tettek. Saját programmal nem állnak elő. Egyelőre nem csak oktatással kapcsolatos ígéretek nem hangzanak el, nincs konkrétan semmilyen ígéret. Csak üres szlogenek. Ideje lenne elgondolkodni…

Az oktatásügy fontos, de nem készül a Fidesz oktatásügyi programmal a választásokra
Balog Zoltán a brüsszeli csúcstalálkozón is hangoztatta az oktatás fontosságát (forrás: MTI)

...

Szólj hozzá