Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

AZ OROSZLÁN TÉLEN bemutató a Belvárosi Színházban

Valaha, úgy 50 évvel ezelőtt volt egy legendás film ezen a címen. A történetre már nem is emlékszik az emberfia, de a két főszereplő, Katherine Hepburn és Peter O’Toole kitörölhetetlen nyomot hagyott bennünk, öregekben.

Az Oroszlán Télen
Az Oroszlán Télen

AZ OROSZLÁN TÉLEN

Mit tesz Isten, vagyis az Orlai Produkció, hogy a két színészóriás, Hernádi Judit és Gálffi László – Szikszai Rémusz rendezésében – elhomályosítja bennünk a régi képet! Ehhez Zöldi Gergely mai nyelvre fordítása erősen hozzájárul!

Az 1180-86 körül játszódó politikai történet éppen olyan aktuális, mint napjainkban bármelyik családi karácsony-este. Apa, anya, három fiú meg a szerető rendesen egymásnak ugrik az örökségen. Itt az apa, II. Plantegenet Henrik (Gálffi László), az anya Aragóniai Eleonóra (Hernádi Judit), a civódó testvérek közül a legidősebb a későbbi Oroszlánszívű Richárd (Schruff Milán), Geoffrey (Mészáros Máté), a legkisebb fiú pedig a félhülye, alkoholista János (Ötvös András), plusz a nyilvános szerető (Szakács Hajnalka) a csatájukat vívják.

Sem békés karácsony, sem szeretet nincs, csak veszekedés, hazudozás, egymás átverése van, amihez cselszövéseivel rendesen hozzájárul a francia királyutód, Fülöp (Horváth Illés) is. Tudjuk, hogy II. Henrik már bekebelezte a francia területek java részét, ezt igyekszik aránytalanul osztogatni a fiai között. A fiúk persze kijátszanak bárkit és mindenkit egymás ellen, külön-külön szövetséget kötnek Fülöppel vagy akár az anyjukkal, hogy kizárólag őt támogassa.

Az angol királyt sem ejtették fejre…

Ahogy lenni szokott, az angol királyt sem ejtették fejre, összevissza ígérget, a fiai úgyszintén, de a francia király is átlát a szitán. A fiait börtönbe veti, az anyjuk kést ad nekik, mégsem képesek egymást vagy a szüleiket megölni. Megelégszenek a saját szenvedélyeik börtönével, majd a francia szerető végképp eltűnik a színről. Nem utaznak a pápához a válásért.

Khell Zsolt díszlete, Kiss Julcsi jelmeze, Csáfordi László grafikája kiváló. A december 21-i bemutatón a közönség nagyon fogja élvezni a darabot. A további előadások: december 22-én, 25-én, 2018. január 1-jén, 4-én és 26-án lesznek.

...

Szólj hozzá