Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az oroszoknak és persze Orbán Viktornak köszönhetjük a függetlenségünket

Lázár János szerda este Pakson, az atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó fejlesztésekről tartott lakossági fórumon beszélt arról, hogy az atomerőmű és a napenergia közelebb viheti Magyarországot ahhoz, hogy ne kelljen áramot vásárolnia külföldről, így garantálhatja az ország áramellátásának függetlenségét.

Az oroszoknak és persze Orbán Viktornak köszönhetjük a függetlenségünket

Lassan nemzeti olajmezőnk is lesz

„Jelenleg a magyar áramszükséglet 40-45 százalékát a paksi atomerőmű adja, a másik felét külföldről kell megvásárolni. Az a célunk, hogy ez utóbbi megszűnjön. Ennek két feltétele van: a paksi atomerőmű megmaradása és a napenergia hasznosítása. A kormány döntött arról is, hogy a következő években jelentős naperőmű-kapacitás épül Magyarországon.”

Lázár János elmondta

„2018 és 2022 között tervezett, 3000-3500 milliárd forintos, atomerőművi kapacitás-fenntartó beruházás mellett 500 milliárd forintnyi infrastrukturális beruházás valósul majd meg “kerítésen kívül”, a 40-50 települést magában foglaló térségben.

A fejlesztések között szerepel lakónegyedek, szolgáltatóközpontok építése, a régió úthálózatának felújítása és a kalocsai Duna-híd megépítése. A Paks II. projekt nemcsak Tolna és Bács-Kiskun, hanem Baranya és Somogy megyében is érezteti majd hatását”

Arról az apróságról nem ejtett szót a közszolga, – és a hallgatóság közül sem tette fel senki a kérdést – hogy a fent említett 4000 milliárd – azaz 4.000. 000.000.000.- , vagy ha így felfoghatóbb: négyezer X ezer millió forint – honnan jut majd a beruházásra, és a kölcsön kamatai mekkora summát tesznek ki. Hány generáció lesz elkötelezve – lekötelezve – annak, aki adja a summát, mint ahogy arról sem, milyen megtérüléssel és mi alapján számoltak.

Előbújt a választás a zsákból

A miniszter a 2018-as országgyűlési választásra utalva többször kijelentette: nincs lefutott választás.

“A legfontosabb feladatunk, hogy minden vidéki fiatal számára a helyben boldogulás lehetőségét meg tudjuk teremteni. Az atomerőmű megadja a lehetőséget a fiatalok számára, hogy Pakson tudjanak maradni.”

Kijelentette azt is: a kormány kész arra, hogy a megyeszékhelyekhez hasonlóan külön megállapodást kössön a paksi önkormányzattal a városban tervezett fejlesztésekről. Amibe az neki van, az csak egy papír, nem jelent semmit.

Ha már ott volt – vagy pont ezért volt ott? – Lázár János a Csengey Dénes Kulturális Központban jelenlévő mintegy háromszáz ember előtt a vasárnapi paksi időközi polgármester-választásra utalva támogatásáról biztosította a Fidesz-KDNP jelöltjét, a színpadon mellette ülő Szabó Péter alpolgármestert.

A fórumon Kanász Nagy Máté, az LMP szóvivője többek között azt kérdezte, hogy

“miért nem kérdezték meg a magyar embereket az ország meghatározó beruházásáról”, illetve, hogy “miért reklámozzák Paks II-t súlyos milliárdokkal”.

Lázár az előbbi felvetésre úgy reagált: a magyar országgyűlés képviselői, köztük az LMP képviselői is részt vettek a Paks II-vel kapcsolatos szerződésekről szóló parlamenti vitákban,

“az emberek képviselőiken keresztül döntöttek a beruházásról”.

Az LMP azzal kampányolt 2014-ben, hogy ne épüljön atomerőmű.

“Hányan szavaztak önökre? Ez volt a népszavazás”

– jegyezte meg a miniszter.

(forrás: MTI)

Szólj hozzá