Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az ország keleti felét is elérte az ingatlanpiaci áremelkedés szele?

Alább olvashatják azt az anyagot amelyet Zárójel felkérésére készített Ingatlannet, és amelyből fehéren, feketén kiderül többek között az is hogy a haldokló magyar ingatlanpiac már csak rossz emlék. A tendencia az új lakásokra  hatványozottan igaz, hiszen néhány évvel ezelőtt még autóbeálló, és beépített konyhabútor nélkül szinte lehetetlen volt túladni ezeken az ingatlanokon. 

Az ország keleti felét is elérte az ingatlanpiaci áremelkedés szele?

Megmarad az újlakás piac pozitív tendenciája

Az újlakások esetén tapasztalható drágulás elsősorban az építőanyagok, illetve a munkaerő költségek emelkedésére vezethető vissza. A piacot jellemző boom kitartását nehéz előre megjósolni, mindenesetre az építők igyekeznek kihasználni a kedvezményes áfát, így a felívelés 2019-ig biztosan megmarad. A szakértők szerint Budapesten a következő két évben mintegy háromszor több lakás kerülhet átadásra a mostanihoz viszonyítva. A kereslet továbbra is lépést tart a kínálattal, ugyanakkor egyre nő az értékesítéshez szükséges idő. Ezt támasztja alá, hogy tavaly a 80 négyzetmétert meghaladó alapterületű ingatlanokat átlagosan 8, az 50 négyzetméternél kisebb társaikat pedig 5 hónap alatt adták el. Az idei év elején ezek a mutatók 12, illetve 7 hónapra emelkedtek, megállásról azonban szó sincs.

A nyár magas forgalommal zárt

Egy-egy évszak leköszönését követően általában felmerül a kérdés, milyen szezont zárt a piac az előző évhez képest. Hogyan alakult a forgalom, az árak, illetve az értékesítési idő? A számok alakulásánál figyelembe kell venni a típust, illetve a területi elhelyezkedést. A fővárosban idén egy társasházi lakás értékesítéséhez átlagosan 100, vidéken 105 napra volt szükség, míg a panelépítésű társaik ennél gyorsabban forogtak a piacon: Budapesten 72, az ország más városaiban 75 nap alatt keltek el a meghirdetett ingatlanok. Ezzel párhuzamosan az eladó sorba került családi házak hosszabb idő alatt találják meg új gazdájukat, ami több mint fél évet – 192 napot – jelent. A tranzakciók szempontjából a július a nyár első hónapjához hasonló adatokat hozott, vagyis az adásvételek megközelítették a 13 ezret. Ezzel az év harmadik legerősebb hónapja címet nyerte el az ingatlanpiacon, de az augusztus ezt is lekörözte, a közel 14 ezres forgalmával.

Lassult az áremelkedés üteme

Az ingatlanpiacon tapasztalható áremelkedés üteme az idei évben visszafogottabb ritmust vett fel, országos viszonylatban egyszámjegyű változás mutatkozott az év eleje óta.

Az ország keleti felét is elérte az ingatlanpiaci áremelkedés szele?
illusztráció: ingatlannet.hu

Az egyes területek népszerűségének függvényében

találkozhatunk olyan városokkal – pl. Győr –, ahol szinte stagnált az árszínvonal, a legtöbb, központi szerepet betöltő nagyvárosban – Debrecen, Szeged, Nyíregyháza, Budapest, Pécs – viszont 4-6%-kal emelkedtek az ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai. A hazai statisztikákhoz képest a Miskolcon tapasztalható 18%-os drágulás kiugró, aminek hátterében meghúzódó ok lehet, hogy az ingatlanpiaci boom most érkezett meg.

Az ország keleti felét is elérte az ingatlanpiaci áremelkedés szele?
illusztráció: ingatlannet.hu

Budapest százezrekkel vezet

Az árak alakulásának vizsgálatánál nem mehetünk el szó nélkül a típus mellett. Budapest vezető szerepe minden szegmensben érzékelhető, ami a vidéki nagyvárosokhoz viszonyítva 10-63%-kal magasabb átlagárakat is takarhat. A magánházak átlagosan 200-250 ezer Ft/m2 árakon keresik új tulajdonosukat, ennél lényegesen kedvezőbb árszínvonal érvényesül a Nyíregyházán, Szolnokon, illetve a Miskolcon eladó családi házak esetén.

A lakáspiacon hasonló sorrend érzékelhető az egyes városokat tanulmányozva, itt azonban a téglaépítésűek magasabb presztízsértékük miatt drágább négyzetméterenkénti árakon kerülnek meghirdetésre, mint a panelek. Számokban kifejezve ez országos átlagban előbbi típusnál 300 és 340 ezer Ft/m2 közötti, utóbbi esetén pedig 200 és 250 ezer Ft/m2 közötti átlagárakat jelent, ami többek között Kecskeméten, Debrecenben, valamint Szegeden mutatkozik. Ehhez képest 18-47%-kal alacsonyabb Ft/m2 árakra számíthatnak az érdeklődők a Szolnokon, valamint Miskolcon eladó társaik esetén.

Forrás: Ingatlannet.hu

Szólj hozzá