Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az országgyűlési választás legfontosabb határidői, jogvesztő határnapjai – itt van a teljes menetrend

Április 8-ra írta ki az országgyűlési képviselő-választást Áder János köztársasági elnök. A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb határidők, határnapok.

Az országgyűlési választás legfontosabb határidői, jogvesztő határnapjai - itt van a teljes menetrend
Az országgyűlési választás legfontosabb határidői, jogvesztő határnapjai - itt van a teljes menetrend. Kattintson a naptárra és a jobb egérgomb megnyomása után, mentse el a képet.

Az országgyűlési választás legfontosabb határidői, jogvesztő határnapjai…

Február:

Február 9. – e nap után kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést a mintegy 7,9 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti.

Február 17. – a hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon indul, ez azt jelenti, hogy az erre felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az időszakban lehet elkölteni.

Március:

Március 5. – az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, a jelöltek eddig gyűjthetik az ajánlásokat az ajánlóíveken.

Március 6. – országos listát eddig lehet bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat listát, ehhez a névjegyzékben nemzetségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

Március 24. – a nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgároknak eddig kell felvetetniük magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

Március 31. – a választás napján, külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél eddig, nagyszombatig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Április:

Április 6. – aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával,  eddig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Az átjelentkezők a választott településen is az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak.

Április 8. – a választás napja

Április 14. – az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 14-én állapítják meg.

Április 27. – a választás országos eredményét pedig április 27-én.

Május:

Május 8. – az új Országgyűlésnek legkésőbb eddig kell megalakulnia.

...

Szólj hozzá