Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kiosztották az idei BAFTA-díjakat – feketében, meglepetésekkel

Ebben az évben 71. alkalommal adták át a Brit Televíziós és Filmművészetek Akadémiája (BAFTA) díjait, az Arany álarcot. Az Oscar és a Golden Globe után ez a legrangosabb filmes díj. A jelöltek listája viszont eltérést mutathat az Oscarhoz képest. Brit díjként ugyanis az elmúlt évben a Nagy-Britanniában bemutatott filmek versenyezhettek érte. A britek pedig más szempontok szerint díjaznak mint az amerikaiak, de még így is joggal hívják az Oscar előszobájának.

Kiosztották az idei BAFTA-díjakat – feketében, meglepetésekkel
Sokan örülhettek az Arany álarcnak (forrás: Twitter/BAFTA)

(Wo)man in black

A BAFTA gála is a fekete szín jegyében telt el. A Golden Globe díjátadóhoz hasonlóan a londoni Royal Albert Hall-ba is fekete ruhában érkeztek a meghívottak. Tették ezt azért, hogy kifejezzék tiltakozásukat a munkahelyi szexuális zaklatás (#metoo), valamint a nemek közötti egyenlőtlenségek (Time’s Up!) ellen. A „black tie dress code” természetesen nem volt előírás, de szinte mindenki tartotta magát ehhez. Így aztán (leginkább Harvey Weinsteinnek köszönhetően) elég egyhangú volt a vörös szőnyeg.

A nemzetközi sajtót, és a kommentelőket is megosztotta Katalin cambridge-i hercegnő viselete. Férje, Vilmos cambridge-i herceg (aki egyben a BAFTA elnöke) oldalán egy alapvetően sötétzöld színű, ám feketében játszó ruhában jelent meg. Kiegészítőként fekete övet és fekete kézitáskát viselt. Többen kifogásolták megjelenését, mondván, hogy nem támogatja a mozgalmakat. Ez azonban nincs így! A brit királyi család tagjainak tilos bármiféle politikai állásfoglalás. Márpedig, ha Katalin hercegnő talpig feketében jelent volna meg, könnyen érhette volna ez a vád. Ugyanakkor többen úgy vélik, hogy ezek a mozgalmak nem politikai jellegűek. Ám Katalin a maga sajátos módján kitűnően megoldotta ezt a problémát azzal a Jenny Packham-kollekcióval, amiben várandósan is remekül festett!

De nézzük, hogyan hódítottak feketében. Angelina Jolie magasan felsliccelt Ralph & Russo fekete bársonyruhája az ejtett vállpántjával maga volt a visszafogott elegancia. Jennifer Lawrence pánt nélküli fekete Dior-ruhában lépett a vörös szőnyegre, melyhez fehér sálszerű kiegészítőt viselt. Ha Salma Hayek nőiességét egyáltalán lehet fokozni, hát megtette a Gucci-kreációja. Fekete ruháját csillámos virágminták díszítették, hangsúlyozva a csípőt és a dekoltázst. Kristin Scott Thomas mélyen dekoltált, a nyakon áthúzódó fehér szegélyes fekete estélyije egyszerűségében volt elegáns és különleges.

De felvonultak kevésbé sikerült modellek is. Caitriona Balfe, ír színésznő fekete buggyos-masnis ruhája inkább zsákszerűnek hatott, mint estélyinek. Allison Janney fekete ruhája mellig teljesen rendben volt. Felette viszont úgy tűnt, mintha egy fél szkafandert húzott volna magára.  AJ Odudu, brit tévés műsorvezető kollekciója inkább hiányosnak tűnt, mint merésznek. Gyakorlatilag a fekete bodyját alul-felül átlátszó fekete tüll egészítette ki (mondjuk nekem tetszett…).

Kik jutottak az Oscar előszobájába?

A vasárnapi est tagadhatatlan nyertese Martin McDonagh zseniálisnak mondott filmje volt. A Három óriásplakát Ebbing határában a kilenc jelöléséből ötöt váltott díjra. A sztori szerint Mildred Hayes (Frances McDormand) tinédzser lányát megerőszakolták és meggyilkolták. Az ebbingi rendőrség megakadt a nyomozásban. Úgy tűnik, a tettest soha nem fogják elkapni. Kétségbeesésében az asszony kibérel három használaton kívüli óriástáblát. Ezeken egyszerű feliratokkal szembesíti a helyi seriffet (Woody Harrelson) tehetetlenségével. Akciója rendesen felkavarja a városka állóvizét. Ezzel az események olyan sorozata indul el, melynek végén vér fog folyni. Az alkotás magával vihette a legjobb film, a legjobb női főszereplő (Frances McDormand), a legjobb férfi mellékszereplő (Sam Rockwell) Arany álarcát. Ezen kívül a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb brit film díját is.

Az Oscar-díjas Frances McDormand egy érdekes ruhában jelent meg. Fekete alapon – hát mondjuk leginkább rózsaszín nyelű sörnyitóhoz hasonlító – mintás ruhájáról önkritikusan szólt. „…én nem szeretem követni a divatot, de le kell szögeznem, hogy teljes vállszélességgel kiállok feketébe öltözött nővéreim mellett. Amikor kezdő színésznő voltam, azt mondták nekem, hogy mivel nem vagyok szép, majd többet kell dolgoznom…hát ezt tettem”

Számomra kisebb csalódással ért fel A legsötétebb óra szereplése. Gary Oldman monumentális Churchill-alakítása ugyan a legjobb férfi főszereplő díját hozta neki, de a jelölésekből csak a legjobb smink álarca esett be. Szerintem eléggé alul értékeltek ezt a filmet, több járt volna neki. De talán majd az Oscaron.

Allison Janney ( az örök C.J. Cregg) a legjobb női mellékszereplő díját vihette haza. Az Én, Tonya című filmben Tonya Harding műkorcsolyázó édesanyját alakító (jócskán elöregített) Allison méltán szoríthatta magához az Arany álarcot.

Az éjszakába nyúló gálán Vilmos herceg bejelentette, hogy a legrangosabb elismerést, a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia tagságát  Sir Ridley Scott kapja. A BAFTA-tagságról szóló oklevelet Vilmos herceg felkérésére Kenneth Branagh nyújtotta át.

...

Szólj hozzá