Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Balog miniszter álságos beszéde Tordán

A tordai országgyűlés mai üzenete nem egyszerűen a tolerancia, a vallási türelem, hanem az is, hogy küzdeni kell az igazságért nemes eszközökkel – mondta az MTI szerint, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton, a vallásszabadság első kinyilvánításának 450. évfordulóján, az erdélyi Tordán.

Balog miniszter álságos beszéde Tordán
Balog miniszter álságos beszéde Tordán

Balog Zoltán beszéde Tordán…

A miniszter azt mondta, a fenti üzenetben egymásra találhatnak protestánsok, katolikusok és ortodoxok, hiszen az emberi lét alapvető kérdéseiben ugyanazt vallják: teremtettségüket, a férfi és a nő méltóságát, a családot, mint teremtési rendet, az állam és az egyház megkülönböztetését, valamint – mindenek előtt – a felebaráti szeretetet.

“A nagy kérdés, a mi kérdésünk, ha befelé tekintünk, hogy fel tudjuk-e ismerni az igazságot, hogy az összekössön bennünket, és erőssé, erősebbé tegyen” – fogalmazott a miniszter, hozzáfűzve, keresztény kulturális ökumenizmusra van szükség katolikusok, ortodoxok és protestánsok között.

Balog Zoltán kiemelte: ha egymás ellen küzdünk, akkor a közös ellenség győz.

Annak idején ez az ellenség az Oszmán Birodalom volt, míg ma, ez mindazokat az erőket jelenti, amelyeknek nemcsak nem kell a keresztény kultúra és az abból fakadó élet, hanem el akarják tüntetni, meg akarják azt szüntetni. Hozzá fúzte:

“Ezek az erők Európán belül és azon kívül egyaránt azt gondolják, hogy övék a jövő, rajtunk is áll, hogy igazuk lesz-e, hogy a kereszténység a múlt egy darabja, túlhaladott életforma, eszmerendszer lesz-e, vagy Európa jövőjét alakító erő marad”

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke elmondta, 1568-ban a három nemzet és a négy vallás politikai küzdelmeiből kialakult az egyensúly, miközben mindenkinek autonómiája volt.

Az elnök úgy fogalmazott:

“Erdély 450 évvel ezelőtt nagyon az élen járt a világban; egyik forrása, méghozzá a tartalomban és az időrendben kútfője volt Európa máig érvényes gyakorlatának: a vallásszabadság kialakításának”

Hozzátette, ez a törvény szép példája Európa keresztény gyökereinek, és ma is ebből táplálkozik liberális, konzervatív és szociáldemokrata.

Szólt arról is, ma újra kell tanulni a tolerancia azóta elveszett gyakorlatát, például azt, hogy mindenki ott dönthet a jogairól, ahol gyakorolja azokat. Ez akkor a gyülekezeteket jelentette, ma az Európai Unióban a régiókat, nemzeteket és az államokat.

Európa sokszínű nemzeteinek a kereszténység megadta az egység érzését, és úgy tudják gyakorolni hitüket, hogy az állam és az egyház végzi a maga dolgát. A cél az, hogy Európában újraalkossák a szólás- és a vallásszabadságot, ami nem más, mint az “alkotmányos identitás szabadsága” – fogalmazott Németh Zsolt.

Napjaink Magyarországán sajnos éppen az ellenkezője történik annak, amiről a szónokok beszéltek.

Az Orbán –kormány regnálása alatt, létrejött a trón és az oltár szövetsége, az egyházak nyílt szekértolói a Fidesz –rezsimnek. Kussolnak azokban a kérdésekben, amelyek a kereszténység igazi küldetését jelenti: csendben vannak amikor a szegénységről van szó, fülüket, farkukat behúzzák, amikor a felebaráti szeretetre lenne szükség. Orbán, milliárdokban megnyilvánuló kegyeiért, asszisztálnak mindahhoz, ami ma Magyarországon történik. Sőt, nyíltan a Fidesz támogatására szólítják fel a híveket.

A Heti Válasz írt arról, a szokatlan politikai tetszésnyilvánításról, amelynek egy pesti templom volt a helyszíne. Amikor a pap a mise után bejelentette, hogy az épületet fenntartó közösség sok számjegyű állami támogatást kapott, a hívők egy része tapsban tőrt ki.

A kormány az egyházaknak juttatott támogatásokkal jutalmaz és büntet. Az egyházi vezetők tudják, mi a dolguk. Egy-két renitens megszólalást leszámítva, a történelmi egyházak „életüket és vérüket” felajánlották Orbán Viktornak. A szószék, egyre nyíltabban a Fidesz hatalma melletti nyílt kiállás helyszíne lesz. Ezért is álságos mindaz, amiről a református lelkész miniszter beszélt Tordán.

...

Szólj hozzá