Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Balog Zoltán: a mentődolgozókat jobban meg kell becsülni. – Mi tartja vissza őket?

Az Országos Mentőszolgálat helyzete nemzetstratégai kérdés, és a mentődolgozókat jobban meg kell becsülni – mondta Balog Zoltán hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Szabó Tímea: A Fidesz szerint a "k@rva anyám", amiért fel akarom emelni a mentősök fizetését.

Mi lenne, ha nem lenne “nemzetstratégiai”?

Ehhez képest botrányosan alacsony bérért vannak az utcákon, és látják el a betegeket nap mint nap a mentősök. Az eddig beígért béremelések a Mentődolgozók Szövetsége szerint sehol nincsenek.

Jövőre 10 százalékkal (ezzel együtt az elmúlt években összesen 67 százalékkal) nő a mentők bére

– mondta a miniszter.

“A 67 százalékos emelés jól hangzik, de a nettó fizetéseket ez nem fogja 67 százalékkal megemelni, ráadásul ki tudja azt, hogy mennyit fog érni a pénzünk 2019-ben?

– reagálta a tervekkel kapcsolatban a Pénzcentrumnak Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke.

A korábban beígért 60 százalékos béremelésből nem valósult meg semmi (korábban úgy tudták, hogy ezt az összeget az ágazati béremelésen felül kapták volna a dolgozók). De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy még mindig a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabban az átlagkeresetek, ráadásul sokan nincsenek tisztában azzal sem, milyen veszélyes munkát végeznek a mentősök.

Balog Zoltán ezzel szemben azt közölte, hogy:

a mentőszolgálat fejlesztésének egyik legfontosabb szegmense a gépjárművek cseréje, 2008 és 2010 között egy darabot sem szerzett be az akkori kormány, míg a mostani már 500-at vásárolt. Ezt újabb 193 darabbal egészítik ki a jövő év elején. A jogszabály 13 évben maximálja a mentőautók átlagéletkorát, a kormány ezt szeretné levinni 10, majd 8 évre.

Balog Zoltán szerint a kormányváltás óta 30 új mentőállomás épült, és 97-et újítottak fel.

Mennyi az annyi?

Jelenleg a mentőápolók és gépkocsivezetők nettó 90-110 ezer forintot keresnek egy hónapban, míg a mentőtisztek nettó 130-150 ezer forint között visznek haza.

A mentőirányítók is hasonló összeget kapnak, mint a mentőtisztek, de általában ők is mentőápolóként kezdenek el dolgozni. Aki 20-30 éve van a pályán annak valamennyit emelkedik a bére, de ők sem igazán keresnek többet nettó 130 – 140 ezer forintnál

– tájékoztatta a MOMSZ a portált.

A legtöbb mentős másod- és harmadállásban is dolgozik, és sokan még így is sokan megélhetési gondokkal küzdenek

– hívta fel figyelmünket Kusper Zsolt.

Hiába vállalnak ugyanis a mentősök több állást, a többség csak az egészségügyben tud elhelyezkedni, például a kórházak sürgősségi osztályán, esetleg alternatív mentőszolgálatoknál, de a bérek itt sem rúgnak túl magasra.

Száguldás a betegekért

Az elmúlt években már jó néhány videó felkerült az internetre arról, hogyan száguldanak, (nem kis veszélyt bevállalva) a mentősök a betegekért, íme az egyik:

(forrás: MTI; pénzcentrum)

Szólj hozzá