Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A Bank of England szerint állások tízezrei szűnhetnek meg a londoni Cityben

A brit jegybank, a Bank of England szerint állások tízezrei kerülhetnek veszélybe a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjában a brit EU-tagság megszűnése miatt.

Bank of England szerint állások tízezrei szűnhetnek meg a londoni Cityben
A Bank of England épülete (Forrás: Wikimedia Commons)

Baljós árnyak a pénzügyi szektorban

A BBC keddi értesülése szerint a Bank of England magas beosztású illetékesei 75 ezer citybeli munkahely elvesztését tekintik “ésszerű forgatókönyvnek”. Különösen arra az esetre, ha a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokon nem születik külön megállapodás a pénzügyi szolgáltatások kereskedelméről. A Cityben honos pénzügyi szolgáltatási vállalatok jelenleg közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat foglalkoztatnak. A Bank of England nemrégiben valóban figyelmeztette a City pénzügyi szolgáltatási szektorának vállalatait arra, hogy alaposabban fel kell készülniük  a jövőre. Azaz a brit EU-tagság megszűnéséből eredő “minden eshetőségre”.

A Bank of England felhívása a legkedvezőtlenebb lehetőségek közé sorolta, hogy a kilépési tárgyalások végéig esetleg nem születik új kereskedelmi megállapodás. A City szempontjából a London és az Európai Unió közötti pénzügyi szabályozói-felügyeleti megállapodás lenne kulcsfontosságú. A jegybank írásos igazolást is kért a City minden egyes pénzügyi szolgáltató cégétől a vészterveikről. Nevezetesen arról, hogy vállalatvezetésük foglalkozik-e a brit EU-tagság megszűnésére felkészítő készenléti tervek összeállításával. A Bank of England rövid írásos összefoglalót is kért a bankoktól e tervekről. Emellett biztosítékokat arra, hogy a készenléti tervek a lehetséges forgatókönyvek széles körére adnak megfelelő választ.

Készülnek a vésztervek… vagy menekülési tervek?

Londoni pénzügyi elemzők is felhívták már a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek a Brexit-folyamatból származnak a londoni pénzügyi központra. Különös tekintettel arra, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével egy időben kilépne az Európai Unió egységes belső piacáról is. Egyes elemzőházak szerint ez azzal fenyeget, hogy a londoni bankok elveszíthetik szolgáltatásnyújtási engedélyeiket az euró-övezetben. A legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna. Ennek szélsőértékhatása 38 milliárd font (csaknem 14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével járhat a Cityben.

A Centre for London elemzőház által összeállított 98 oldalas tanulmányában kimutatta, hogy London teljes exportján belül a pénzügyi és egyéb kapcsolódó szolgáltatások exportjának értéke ma már eléri az évi 100 milliárd fontot (350 ezer milliárd forintot). Az elemzés szerint a londoni export 50 százalékát a pénzügyi és üzleti szolgáltatások exportja adja.
A Centre for London elemzőinek számításai szerint, ha London pénzügyi központja elveszíti hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához, az akár 70 ezer citybeli pénzügyi szolgáltatási munkahely megszűnéséhez is vezethet, ami valóságos “katasztrófával” érne fel.

Szólj hozzá