Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Barangolás Skóciában – Glasgow

Glasgow az Egyesült Királyság harmadik legnépesebb, Skóciának pedig  a legnagyobb városa. A skót főváros amolyan ellenpólusaként is szokták jellemezni. A két város 80 kilométerre van egymástól.

A Szent Mungo Katedrális (Glasgow Cathedral-Kép: Wikimedia Commons)
A Szent Mungo Katedrális (Glasgow Cathedral-Kép: Wikimedia Commons)

A csodálatos Szent Mungo Katedrális

A Glasgow nevének jelentése gael nyelven: „zöld hely”. A Clyde folyó mentén, a skót alföld közép-nyugati részén helyezkedik el.

Igazi kozmopolita város sok szép épülettel, múzeumokkal, történelmi emlékhelyekkel, mindemellett nagyon dinamikus, sok szórakozási lehetőséggel, izgalmas éjszakai élettel. Az elmúlt évtizedekben Európa leglátogatottabb városává vált, hiszen minden megtalálható itt, ami a turistákat bevonzhatja a városba. A fent említettek mellett szép parkok (pl. a város közepén elterülő Pollok Country Park), hangulatos bárok, éttermek, kávézók (pl.: a Merchant City nevű negyedben) és elegáns üzletek egész arzenálja várja az idelátogatókat.  Az egyetemnek köszönhetően pezsgő, fiatalos hangulat jellemzi magát a várost is.  Lehetséges, hogy némelyek Edinburgh-ot már látva nem találják annyira kifinomultnak Glasgow-t, de higgyék el, oka van annak, hogy a város ennek ellenére nagyon népszerű a turisták körében.

Az egész városban lépten-nyomon Viktória-korabeli építészeti emlékekbe botlunk. A városnézést általában mindenki a – méltán híres – Szent Mungo Katedrálisnál (Glasgow Cathedral) kezdi. A csodálatos középkori katedrális állítólag Glasgow alapítójának, Szent Mungonak a sírjára épült. A hatalmas, ősi katedrálist a Pápa Rómával egyenrangú zarándokhelynek nyilvánította. 1250 körül alapították és egy évszázaddal később készült el. Fontos látnivalói: a XV. századi szentély, a boltozatos kripta és a Blacader Aisle oldalhajó, ami állítólag egy Szent Ninian által megáldott temetőt rejt maga alatt. Az épület eredeti tetőgerendákkal büszkélkedhet és – Skóciában egyedülállóan – kórusfallal, valamint színes üvegablakokkal díszített. A katedrális mellett találhatunk egy vallási és művészeti múzeumot (St. Mungo Museum of Religious Life and Art). Annak ellenére, hogy csak 20 éve adták át, egy több száz éves erődszerű épülethez hasonlít. A felső szint Skócia vallástörténetét ismerteti, a protestáns és a katolikus hit mellett a mai Skócia egyéb vallásait is bemutatja. A többi szinten vallási tárgyak és művészeti alkotások láthatók. Külön érdekesség a számomra, hogy a múzeumot zen kert veszi körül.

Modern Művészetek Múzeuma

Szintén Glasgow központjában találjuk a Modern Művészetek Múzeumát (Gallery of Modern Art), amely négy emeleten mutatja be „a világ szellemes, sötét, okos és meglepő művészeti tárgyait”. A három főgalériában festészeti, szobrászati és modern fényképészeti műalkotásokat láthatunk, valamint megcsodálhatjuk az Ókori civilizációk gyűjteményét és a Keleti gyűjteményt. Innen átsétálva a György térre (George Square) érdemes megnézni a városi kamara épületét (Glasgow City Chambers). A házat Viktória királynő nyitotta meg 1888-ban, és inkább palotának gondolnánk, mintsem hivatalos épületnek. Kívülről méltóságteljes, belül a szó pozitív értelmében túldíszített, a látvány semmihez sem fogható. Nem csoda, hogy sok filmrendezőt megihletett, így nagykövetségek, paloták, sőt a Kreml „szerepét” is osztották már az épületre. Ma Glasgow adminisztratív központja, ingyen látogatható.

West End

Glasgow belvárosán kívül, a West End-ként ismert negyedben is megéri egy látogatást tenni, hiszen itt található a híres glasgow-i egyetem, valamint sok jó éttermet, bárt próbálhatunk ki. A központtól kicsit messzebb ugyan, de nagyon érdekes múzeumokat tekinthetünk meg: a Kelvingrove Művészeti Galéria és Múzeumot (Kelvingrove Art Gallery and Museum), a Burrell Gyűjteményt (Burrell Collection) és a Tudományos Központot ( Glasgow Science Centre).

A Kelvingrove Művészeti Galéria és Múzeum Skócia legfőbb látnivalója. A természetrajztól az ipartörténeten át az egyiptomi múmiákig és az afrikai relikviákig rengeteg értékes tárgyat találunk. Itt van Európa egyik legjobb fegyvergyűjteménye, amelyből kiemelkedik az az eredetinek vélt ló- és lovas páncélzat, amit a XVI. század közepén, egy francia csatamezőn viseltek. A művészeti gyűjtemény felvonultatja a korai itáliai mesterek, az impresszionisták és a modern klasszikusok munkáit egyaránt. A múzeum épülete is csodaszép, hatalmas főcsarnoka van.

A Burrell Gyűjtemény (Burrell Collection) valójában egy magánkollekciót tekinthetünk meg. Sir William Burrell nagy vagyona jóvoltából hódolhatott szenvedélyének, a műkincs gyűjtésnek. Ez a történelmi korszakokon és három kontinensen átívelő gyűjtemény szobrok, festmények, kerámiák, ötvösmunkák, gobelinek, ólomüvegek és számos egyéb tárgy gazdag tárháza. Mintegy 9000 alkotás látható a múzeumban.

Glasgow-i Tudományos Központ

A gyerekeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek tartalmas kikapcsolódást tartogat a Glasgow-i Tudományos Központ (Glasgow Science Centre), amit jellegében a budapesti Csodák Palotájához hasonlítanék. Az ezredfordulóra 75 millió fontért épített létesítmény szíve a Science Mall, az üvegfalakkal határolt ezüst félkör, mely háromemeletnyi interaktív kiállítási tárgyat és izgalmas termeket rejt. A Tudományok Termében szellemes és informatív előadások életre keltik a tudományt. Égő gázokat, repkedő lövedékeket és egyéb varázslatokat mutatnak be. A gyerekek sokat tanulhatnak a fényről, az energiáról és az érzékelésről. Építhetünk hidat. A biotechnológiai laborban beleláthatunk saját szervezetünkbe. A természetet a középpontba állító részlegben globális horderejű döntéseket hozhatunk. A Glasgow Science Centre mellette találjuk a világ egyetlen forgó tornyát, valamint a 3 dimenziós filmeket vetítő IMAX mozit. A 100 méteres Glasgow Tower folyamatosan forog függőleges tengelye körül. A lift sebesen repít a galériába, ahonnan páratlan a kilátás.

Barangolás Skóciában - Glasgow 2
A Glasgow-i Tudományos Központ (Glasgow Science Centre-Kép: Wikimedia Commons)

Glasgow-t 1990-ben Európa Kulturális Fővárosává választották, amely tönkrement iparvárosból emelkedett fel újra a kultúra segítségével. Azóta fesztiválváros, a szolgáltatóipar központja, a modern művészetek fellegvára. Noha Edinburgh-hoz képest kissé nyersebb város (és sajnos szemetesebb), mégis igazi élményt, kikapcsolódást nyújt a sokféle látnivaló a várost felfedezni óhajtók számára.

Szólj hozzá