Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Barangolás Skóciában – Gretna Green és Dumfries & Galloway

Itt a nyár! Ebben a csodás évszakban nemcsak nyaralni megyünk szívesen, hanem ilyenkor kötik a legtöbb házasságot. Igaz, Skóciában csak „elméleti” nyárról beszélhetünk, mégis van egy sokak által ismert kis a falu, ahol a szerelmesek ma is szívesen esküsznek örök hűséget. Olyannyira, hogy minden 6. skót házasságkötés itt, vagy a környéken történik. Mai első színhelyünk: Gretna Green.

Skócia déli részén, Anglia és Skócia határán fekszik Gretna Green, a világ egyik legnépszerűbb házasságkötő célállomása, évente több mint 5000 esküvőt rendeznek a területén. Elsősorban a „szökevényházasságairól” vált híressé a kicsiny falu.

Állítólag a szülők és a családok által tiltott frigyek „szentesítése” 1754-ben kezdődtek Gretna Greenben, amikor „a Lord Hardwicke-féle házasságtörvény hatályba lépett Angliában. A törvény értelmében, ha egy kiskorú (21 éven aluli) szülője ellenezte a frigyet, megakadályozhatta azt. A törvény szigorított a házasságkötési feltételeken Angliában és Walesben, de Skóciára nem vonatkozott, ahol a fiúk 14 éves kortól, a lányok 12 éves kortól házasodhattak szülői beleegyezéssel vagy  anélkül.” (Wikipédia)

 A skót törvény megengedte az ún. „szabálytalan házasságokat”, ami azt jelentette, hogyha az eskütétel két tanú előtt történt, akkor szinte bárki levezethette a házasságkötési szertartást. A gretnai kovácsok ún. „üllő papokként” váltak ismertté, közülük is kiemelkedik egy bizonyos Richard Rennison, aki 5147 szertartást celebrált. Így a helyi kovács és az üllője lett a Gretna Green-i esküvők állandó szimbóluma. Gretnában 2 kovácsműhely, számtalan fogadó és kisbirtok biztosította a több tízezer esküvő hátterét.

Ma több esküvői helyszín van Gretna Greenben és környékén, az egykori templomoktól egészen a külön erre a célra épített kápolnákig. A szertartást minden helyszínen a jelképes kovácsüllő felett végzik. Gretna Green máig fennmaradt az egyik legnépszerűbb esküvői helyszínek között, párok ezrei érkeznek évente a világ minden tájáról, hogy a Gretna Green-i kovácsüllő felett mondják ki az igent, mert hát, modern világ ide vagy oda, ki ne álmodozna egy amolyan romantikus lányszöktetésről, nem igaz?

Akár amolyan nászutas kirándulás színhelyéül is választható a közeli, Gretna Greentől mindössze kb. egy órás autóútra levő Dumfries & Galloway, ami szintén sok érdekességet és látnivalót rejteget.

Az első dolog, amit észre fognak venni, hogy mennyire szép ez a síkvidéki táj. Sziklás és homokos part, buja zöld erdők és dombok, egyszerűen csodálatos látványt nyújtanak. És nem csak Mi gondolhatjuk így, hisz olyan írókat is megihletetett a táj szépsége, mint Robert Burns.

A városhoz közel két kastély is található a Caerlaverock kastély és a Drumlanrig kastély, mindkettő nagy népszerűségnek örvend a turisták körében.

A Caerlaverock kastélyt háromszög alakja és vörös homokkő várfalai teszik egyedülálló látványossággá Skóciában. A kastély állandó kiállítással várja a vendégeket, benézhetünk a Nithsdale szobába, ami valójában egy nagyon figyelemre méltó 17. századi építmény a kastély udvarán. A vár körül tanösvényeken, erdei környezetben sétálhatunk, közelről szemlélhetjük meg a várárkot. Külön érdekesség, hogy a tanösvényt a régi vár terültén alakították ki.

Caerlaverock Castle in Scotland

Körülbelül 10 kilométerre a kastélytól, egy kis falu, a mai New Abbey mellett található a Sweetheart Abbey, egy kis apátság. Az apátságot Galloway lordjának lánya, Dervorguilla Galloway alapította elhunyt férje emlékére, az épületet eredetileg latinul „Dulce Cor”-nak nevezték, innen az angol megfelelő Sweetheart (Édesem). Igaz, már csak romokat láthatunk, de segítségükkel el tudjuk képzelni milyen jellegű mezőgazdasági tevékenységet végeztek itt egykor a szerzetesek. A régi legelők és szántók nyomai még ma is felfedezhetők, jól látszik, hogy az apátságban nem csak a vallás kapott helyet, hanem igazi élet folyt, és a szerzetesek a helyi gazdákat is segítették, nyitva állt az apátság a hétköznapi emberek előtt is.

Sweetheart Abbey1

A Drumlanrig kastély egy masszív, erődszerű palota 1679 és 1691 között épült. Soktornyú, félelmetes épülete értékes műkincseket rejteget. A gazdagon díszített tölgyfaborítású szobákban Da Vinci-, Holbein- és Rembrandt-képek függnek. A hangulatos szalonok, a csodás lépcsőházak hűen adják vissza annak a kornak a hangulatát, amikor a kastély teljes fényében pompázott és élénk társadalmi élet folyt benne. Ma a kastély területén számtalan program várja a családokat, a sportolni és kirándulni vágyókat. A közelben jó séta-és kerékpárútvonalakat találunk.

Drumlanrig Castle

Akik szeretik a természetet, jót kirándulhatnak a Galloway parkerdőben (Galloway Forest Park). A tájat nem csak az emberek szeretik, kedvelt lakhelye a vörös mókusoknak és gímszarvasoknak, az erdő csodás titkai számos fényképezni valót biztosítanak.

A környék számtalan lehetőséget nyújt a sportolásra és sétálásra egyaránt.

Galloway Forest Park

Dumfries és Galloway felfedezésére nem elég egy nap, érdemes akár egy hetet is idetervezni. A környéken számtalan látnivaló található, a történelem iránt érdeklődők, a természetjárók, a sportemberek és a kis- és nagygyermekes családok egyaránt felejthetetlen élményekben részesülhetnek, mindenki találhat magának kedvére való kikapcsolódást a környéken. És természetesen, Gretna Green után a mézeshetek romantikus eltöltésére is kitűnően megfelel!

Kellemes barangolást!

Szólj hozzá