Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Barangolás Skóciában – Linlithgow és Falkirk

A mai barangolásunk 2 skóciai kisvárosba vezet. Amellett, hogy a táj csodaszép, hogy a skót főváros Edinburgh viszonylag közel van ezekhez a városokhoz, valamint megközelítésük nem bonyolult, ezekben a kis városkákban számos látnivaló vár ránk.

Első úticélunk Linlithgow. A neve a régi brit „Lynn llaith cau” elnevezésből származik, melynek jelentése „tó a nedves üregben”. A város a skót fővárostól, Edinburgh-tól 30 km-re fekszik vonattal 20 perc, kocsival 40 perc alatt megközelíthető. Linlithgow számos fontos történelmi esemény színhelye volt és ennek emléknyomait ma is őrzi. A leghíresebb és legkiemelkedőbb látványosság a Linlithgow Palota (Linlithgow Palace) maradványai. Itt született V. Jakab és Mária, a skótok királynője. A Stuart- dinasztia tagjai gyakran tartózkodtak a palotában. A várpalota komoly restauráláson ment át a 19. század elejétől. Az inkább állag megóvó munkálatokat manapság a Historic Scotland (Történelmi Skócia Társaság) irányítja. Az épület várrom jellegű, néhol megmaradtak még az eredeti burkolólapok darabjai és a várbörtön bejáratának maradványai is eredeti állapotukban láthatóak. A belső udvar macskakövezett, és noha az 1746-os tűzvész hatalmas pusztítást és kárt okozott az építményben, nagyon kevés eredeti bútor is megmaradt az utókor számára. A kastélyt gyönyörű park veszi körül. Az épület egész évben fogadja a látogatókat belépődíj ellenében. Külön érdekesség, hogy a Historic Scotland ifjú túravezetőkkel, a helyi általános iskola 6. és 7. osztályos tanulóiból verbuvált fiatalok segítségével ismerteti meg a palotát a látogatókkal. A nyári hónapokban a fiatalok önkéntesen vállalkozhatnak ezekre a túravezetésekre.

Nyaranta a szomszédos, 15. századbeli Szent Mihály-templom is nyitva áll a látogatók előtt. A templomot a nyugati oldalon látható kő koronatorony teszi egyedülálló látványossággá, és emeli Skócia legszebb fennmaradt középkori épületei közé.

Linlithgow Palace1

Érdemes még végigsétálni a linlithgow-i főutcán (High Street), amelyen számos történelmi épület sorakozik, vagy a várhoz vezető úton, amelyen az ún. Kereszt-kút is áll. Sok, játszóteret is magába foglaló parkot is találunk város szerte, és érdemes megnézni a kastély közelében lévő tavat is.

Linlithgow-ból pillanatok alatt átruccanhatunk a közeli Falkirk-be. A város elhelyezkedése nagyon kedvező, könnyen megközelíthető vonattal, autóval egyaránt, akár Edinburgh-ban, akár Glasgowban élünk vagy épp a két város valamelyikében szálltunk meg. Falkirk ad otthont a világon két egyedülálló látványosságnak. Az egyik a híres Falkirk-kerék, a másik pedig a skót népi hagyomány szerint a víz szellemét szimbolizáló két hatalmas lófejet ábrázoló szobor a Helix Parkban (helix jelentése: csigavonal).

A Falkirk-kerék tulajdonképpen egy forgózsilip, ami a Falkirk és Edinburgh között húzódó Union-csatornát, valamint a Falkirk és Glasgow közötti Forth- és Clyde-csatornát köti össze. A látványos szerkezet megépítése 20 millió angol fontba került. A két vízszintsík 24 méteres magasságkülönbsége nem tette lehetővé többlépcsős zsiliprendszer kialakítását, mert ez a meredekség miatt sokkal költségesebb és bonyolultabb kivitelezési feladat lett volna. A megoldást egy 35 méter átmérőjű forgókerék jelentette. A kerék kialakítása a kelta folklórból ismert kétfejű baltára emlékeztet. Az óriás karok fejenként 300 tonna vizet képesek befogadni. Ez a világ egyetlen forgó hajóliftje, 2002 óta működik.

Reinventing The Falkirk Wheel1

A Helix Park egy innovatív, modern park, és egyben a Kelpies, a 30 méter magas lófej szobrok otthona. A hatalmas szobrok belsejében látogatást tehetnek a turisták, és megtudhatják, mi ihlette a szobrok megalkotását. Az itt fellelhető látogatóközpont mindig nyitva áll a turisták számára, ahol megismerhetik ennek a zseniális és lenyűgöző alkotásnak a történetét. Mindemellett kávézó és kis üzletek is találhatók a létesítményben. A Kelpies igazi ékszere a Helix Parknak, amit 350 hektárnyi területen alakítottak ki, rengeteg zöld területtel és sok látványossággal szolgál a látogatók számára. Találhatunk itt lagúnákat, vizes élőhelyeket, egy kis pancsolásra alkalmat nyújtó játszótereket, sétautakat és nagy tereket szabadtéri tevékenységekhez.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Érdemes meglátogatni a Callendar házat, ami a 14. században épült, és a park, ami körülveszi, tudatosan korhűre lett kialakítva, hogy ezzel is a történelmiséget hangsúlyozza, és az Antonius fal egy része itt is keresztülfut. Állandó kiállítás mutatja be magának a Callendar háznak a történetét, de olyan tárlatot is láthatunk, ami 100 évet lefedve (1750-1850) mutatja be, miként hatott az ipari forradalom a térség fejlődésére. Igazi gyöngyszem, a 19. századi korhű konyha, ahol a kornak megfelelő ruházatba beöltözött személyzet mutatja be a korabeli ételeket, melyek megízlelhetőek, és így szó szerint is belekóstolhatunk abba, hogy milyen volt egy ilyen nagy udvarházban az élet. A Park Galériában (Park Gallery) pedig kortárs művészeti kiállításokat láthatunk.

Castles & Palaces3

Ha pedig egy kis lazításra vágyunk, tehetünk egy kellemes sétát Falkirk város központjában (amit teljes mértékben átadtak a gyalogosforgalomnak), megcsodálhatjuk a tradicionális sétálóutcát, élvezhetjük a látványt és persze vásárolgathatunk az ajándékboltokban.

Noha két főváros közeli kisvárosról van szó, mégis bőven akad bebarangolni és felfedezni való Linlithgow-ban és Falkirk-ben egyaránt. Élményekkel teli, tartalmas napot biztosítanak a látogatóknak. Kellemes barangolást!

Szólj hozzá