Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Barangolás Skóciában – Loch Lomond és Trossachs Nemzeti Park

Aki Skóciában él tudja, hogy az időjárás általában nem igazán kedvez a nagy túráknak, kirándulásoknak. Sokat esik, őrült szél fúj, aztán hirtelen kisüt nap, előtűnik egy szivárvány és közben újra elered az eső. Van egy skót mondás: „Ha nem tetszik az időjárás, várj 5 percet!” – mert, hogy addigra biztos megváltozik. Szóval várjuk ki azt az 5 percet, amikor épp nem esik és induljunk el, mert érdemes! Olyan csodás helyeket fedezhetünk fel magunknak, mint a ma bemutatásra kerülő Loch Lomond és Trossachs Nemzeti Park.

Barangolás Skóciában-A Loch Lomond és Trossachs Nemzeti Park
A Loch Lomond (Kép: Aberdeeni Magyarok)

A Lomond-tó

A vidék magába gyűjtötte a magas, hófödte hegyek, csillogó tavak és mély, sötét erdők  festői elegyét. A varázslatos várak és a történelmi épületek csodálatos látnivalókat nyújtanak.
Loch Lomond (jelentése: Lomond-tó) egy édesvízi tó a Skót-felföld határán. A tó 39 kilométer hosszú, átlagos mélysége körülbelül 37 méter, legmélyebb pontján 190 méter mély. Nagy Britannia összes tava közül ez a legnagyobb felületű és a második legnagyobb térfogattal rendelkező tó (a Loch Ness után). Emellett egyike Skócia elsődleges hajózó- és vízi sport helyeinek. A táj Skócia minden részéről vonzza a látogatókat. A tavon mindenféle vízi jármű használható, úgy mint kajak, kenu, szörf, jet ski, gyorsasági motorcsónak és túrahajó. Skócia legnagyobb városától, Glasgow-tól alig 40 perc autóútra található.

Barangolás Skóciában-Loch Lomond és Trossachs Nemzeti Park 1
A Loch Lomond és Trossachs Nemzeti Park (Kép: Anew Traveller)

A Trossachs Nemzeti Park

A Loch Lomond része a Loch Lomond és Trossachs Nemzeti Parknak. A Ben Lomond, a legdélebbi skót csúcs („munro”) a tó keleti partján található 974 m-es magassággal. Loch Lomond és  Trossachs Nemzeti Park volt Skócia első nemzeti parkja 720 négyzetmérföldön (kb. 1865 négyzetkilométeren) gyönyörű hegyeket, völgyeket és tavakat találunk. Olyan meseszép helyeket fedezhetünk fel, mint a Dochart vízesés, a festői Killin falu és  Nagy-Britannia első park erdeje az Argyll Forest Park. A nemzeti park által kínált hegyek és erdők tökéletes élőhelyet biztosítanak az olyan ma már különleges számba menő vadon élő állatoknak is,mint a siketfajd vagy a vörös mókus.

Barangolás Skóciában-Loch Lomond és Trossachs Nemzeti Park 2
A Dochart vízesés (Kép: Scotland in May)

Azok számára, akiket érdekel a történelem, a Nemzeti Park városaiban és falvaiban sok történelmi épület és emlékhely látogatható meg. Ilyen például Luss,  szép természetvédelmi falu, amely helyszíne volt  népszerű televíziós sorozatnak, és van néhány szép temploma utcái hangulatosak. Mólókkal és homokos partszakaszokkal egyaránt rendelkezik.

A  Park keleti részén fekvő Stirling városa sok érdekes látnivalót tartogat, mint például az Óvárosi Börtön (Old Town Jail),  a Wallace szobor (Wallace Monument) és a Stirling Vár (Castle Stirling).

A Trossachs  állítólag Rob Roy klánjának otthona is volt, itt rejtőzött a skótok népi hőse  üldözői elől a sűrű erdőkben. A területet nagyon szerette a skót író és költő Sir Walter Scott, akinek híres versét ’The Lady of the Lake ’ Loch Katrine ihlette.

Barangolás Skóciában-Loch Lomond és Trossachs Nemzeti Park 3
A Loch Katrine (Kép: Britain Express)

A park számos lehetőséget nyújt kikapcsolódásra úgymint: kirándulás, vadles, bicikli túra, hegymászás,golfozás,lovaglás,kempingezés. Természetesen a park városaiban (pl.Aberfoyle)  igazi látogató központot találunk kényelmes hotelekkel,kávézókkal és üzletsorokkal.

Kétségtelenül mindenkinek garantáltan remek kikapcsolódást és felejthetetlen élményeket tartogat.

Szólj hozzá