Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Barangolás Skóciában – Stirling és Perth

A mai alkalommal két olyan helyet mutatok be, amelyek viszonylag közel vannak a skót fővároshoz, meglátogatásuk igazi élményt nyújt családoknak, pároknak vagy csak éppen kedvtelésből barangolóknak egyaránt. Garantáltan egész napos kikapcsolódásra számíthatunk.

Stirling városa Edinburgh-től 36 km-re fekszik Közép-Skóciában, az Ochil Hills és a Campsie Fells között, és Skócia egyik legjelentősebb vára a Stirling Castle köré épült. A reneszánsz stílusban épült vár, igazából amolyan erődítménynek is tekinthető. A Castle Hill (Várdomb) tetején áll, három oldalról kiváló védelmet nyújtó meredek sziklák határolják. Mivel a Forth folyó átkelőjénél épült, a kezdeti időkben stratégiailag fontos szerepe volt. A várat a Historic Scotland szervezet működteti.

A stirlingi kastély történelmi jelentőségű vár, ha máshonnan nem is, de a Rettenthetetlen című filmből mindenképpen ismerős lehet. Nem messze innen, a stirlingi hídnál zajlott ugyanis az a csata, amelyben William Wallace felkelői 1297. szeptember 11-én legyőzték az ellenük küldött angol csapatokat. A közelben található emlékmű (Wallace Monument) ennek a háborúnak a menetét és részleteit mutatja be, illetve ott őrzik a kor jellegzetes tárgyait is. Az erőd később a Stuartok lakhelye volt, több skót király és királynő koronázásának színhelye is egyben – többek között itt kapott koronát Stuart Mária 1543-ban.

Építészeti szempontból is lenyűgöző épület, hiszen egyaránt megtalálhatók benne a reneszánsz és a késő gótika építészetének jellegzetességei, nagyon szép kőfaragásokkal díszítve. V. Jakab 16. századi reneszánsz palotája ma helyreállított pompájában várja a turistákat. A déli őrtorony (hercegi toronynak is nevezik), a hozzá csatlakozó várfal-szakasz, a bejárat, a kerek, belső tornyok maradványai, a külső tornyok nyomai, valamint az északi őrtorony szinte teljesen eredeti állapotában és formájában látható. A királyi fogadóterem (King’s Presence Chamber) mennyezetét eredetileg a The Stirling Heads-nek (stirlingi fejeknek) nevezett híres, kerek portrék díszítették, de ezeket 1777-ben leszedték.” A belső udvar keleti oldalán áll a IV. Jakab által épített Great Hall (nagyterem), amelyet 1999-ben állítottak helyre, sok évtizedes laktanyaként történő használat után. 38 méter hosszú és 11 méter széles. Teljes egészében restaurált nyitott fa tetőszerkezete (hammerbeam roof) van és két kiugró ablakfülke szegélyezi a déli oldalon lévő pódiumot.” (Wikipédia)

A felső udvar északi oldalán található királyi kápolna (Chapel Royal), építője William Schaw volt, építtetője pedig VI. Jakab, aki fia, Henry herceg keresztelőhelyének szánta. A kápolna helyén valószínűsíthetően korábban is egy középkori királyi kápolna állt.

A kastély sok más látnivalót is tartogat még, amit nem szabad kihagyni: a kastély pincéjében berendezett középkori konyhát, a skót gárda múzeumot, a vár kiállítás megtekintését vagy a sétát Anna Királynő kertjében (Queen Anne Gardens).

Gyermekes családoknak érdemes a hétvégét választani a kastély meglátogatására, ugyanis „Történelem vadászok” (History Hunters) elnevezésű program keretében interaktív játékokkal, korhű kosztümökbe öltözött szereplőkön keresztül ismerhetik meg az ifjak a történelmi múltat. Számtalan játékos tevékenység viszi közelebb a gyerekekhez a történelemnek ezt a szakaszát, sok hasznos információt szerezhetnek meg szórakoztató formában.

A vár felvonulási tere gyakran szolgál szabadtéri hangversenyek helyszínéül. A téren tartják a város szilveszteri rendezvényeit is. Érdekesség, hogy a Clydesdale Bank által kibocsátott 20 fontos bankjegy hátoldalán a vár látható. A pénz első oldalára a lóháton ülő Robert the Bruce képét nyomtatták.

Stirling Castle Scotland1

 

Stirlingtől mindössze 50 perces autóútra helyezkedik el Perth városa. A Tay folyó partján fekszik, 2012-ben „city” státuszt kapott. A középkorban Perth volt Skócia fővárosa, amelynek környéke a mezőgazdaságnak és a whisky-iparának a központja. Híres történelmének viszonylag kevés emlékét őrizte meg a pusztításoktól, amelynek annyiszor áldozatul esett. Legkiemelkedőbb látványossága a Scone-i palota (Scone Palace), amely Skócia történelmi palotáinak egyike. Egy 16. századi kastély alapjain épült 1803 és 1808 között William Atkinson tervei alapján, David Murray, Mansfield harmadik grófja megrendelésére. A vöröses homokkőből épített épület a késő neogótikus stílus klasszikus példája. A palotában számtalan egykori uralkodó relikviáit, valamint egyedi porcelán gyűjteményt és francia bútorokat tekinthetünk meg. A birtok a középkorban a scone-i apátságé volt, az itt található Moot Hillen álló Scone-i kövön koronázták a skót királyokat.

A Scone-i kő a palotakert dísze, ám további nevezetességeket is felfedezhetünk. Ilyen például a kertben megtekinthető fenyőgyűjtemény (Pinetum). Egyik nevezetessége a parknak az a 65 méter magos duglászfenyő, amely David Dunglas által 1826-ban küldött fenyőmagból sarjadt. David Dunglas, aki 7 évig volt a palota kertésze,és az a kert kialakítása az Ő terveinek nyomait őrzi. Hasonlóan nem csak kultúrtörténeti, hanem botanikai érdekesség is a Murray-csillaglabirintus. Ezt a Murray család címerében szereplő 5-ágú csillag rajzolatát mintázó labirintust Adrian Fisher labirintustervező tervezte. A labirintust 2000 részben vörös, részben zöld bükkfából alakították ki, ami felülről nézve jellegzetes skót tartán (skót kockás) mintát ad. (Forrás: Wikipédia)

Érdemes látogatást tenni a Perth Múzeum és Művészeti Galériába is. A múzeum folyamatosan arra törekszik, hogy a látogatóközönség igényeit kielégítse. Több mint félmillió helyi, nemzeti és nemzetközi tárgyat találunk itt! Az eredeti tervek alapján láthatjuk az épület bejáratánál álló Marshall-emlékművet. Érdekesség, hogy 1932-ben az épület alapköve alá időkapszulát temettek, ami nagyon sok érdekes dolgot rejt az utókor számára: fényképeket, a múzeum akkori terveit, információkat magáról a múzeumról, egy listát azon személyek neveivel, aki részt vettek az akkori munkálatokban, korabeli újságot és pénzérméket.

További, kevésbé ismert felhasználása az épületnek, hogy a II. világháború során a múzeum tetejéről légvédelmi feladatokat látott el a polgári védelem.

Perth - High Street/Tay Street Block
Perth – High Street/Tay Street Block

 

Akár Stirlingbe, akár Perthbe vezet utunk élményekkel gazdagon térhetünk okoz. A fent említett látványosságok megtekintésén túl, egy kellemes sétát is tehetünk a városokba, nem fognak csalódást okozni. Kellemes felfedező barangolást kívánok mindenkinek!

Szólj hozzá