Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Barangolások Skóciában – A Forth hídjai, Lauriston-kastély,Rosslyn kápolna

Ez alkalommal három, a skót fővároshoz közeli gyöngyszemre hívnám fel a figyelmet. A Forth hídjai, a Lauriston kastély és a Rosslyn kápolna mind olyan látványosságok,amelyeket vétek kihagyni,ha Skóciában járunk.

Barangolás Skóciában- A Forth hídjai, Lauriston kastély, Rosslyn kápolna
A Forth hídjai (kép: Pixabay)

A Forth hídjai

Barangolásunk mai, első állomása: A Forth hídjai. Talán meglepő választás,de – nem tudom ki látta A szív hídjai című filmet (szeretettel ajánlom mindenkinek) – eme filmélményem után a hidakra is más szemmel tekintek. Mindegyiknek története, múltja van és egészen más megvilágításba kerülnek, a látványuk másfajta élményt nyújt, ha ismerjük a történetet róluk.

A Forth hídjai elnevezés két különálló hidat takar, melyek a folyó torkolata felett ívelnek át Queensferryből a szemközti Fife-félszigetre. Az első (The Forth Bridge) egy 2,5 kilométer hosszú vasúti híd, amelyet a XIX. század végén építettek, évekig a világ leghosszabb hídjaként tartottak számon. Mindemellett ez volt a világ első nagyobb acélhídja. Jelenleg naponta kb. 200 vonat halad át rajta. A második (The Forth Road Bridge) egy ezzel párhuzamos közúti függőhíd, melyet  6 éven át építettek közel 12 millió fontból,az építkezés 7 halálos áldozatot is követelt,és a hidat 1964-ben II. Erzsébet és férje, Fülöp, Edinburgh-i herceg avatta fel. Érdekesség, hogy a kompközlekedés csak a második híd átadása után szűnt meg.

A Lauriston kastély

A hidaktól kb. 20 percre (busszal 45 percre) található a következő helyszín, amit nem szabad kihagyni, ez pedig: a Lauriston Castle.

A kastély valójában Edinburgh külterületéhez tartozik, melyet 13 hektáros park vesz körül, a város északnyugati peremén helyezkedik el, rálátással a Forth folyó torkolatára.

Az épület eredetileg egy négyemeletes, kőből készült, L alakú toronyház volt. A Jakab-kori szárnyat 1827-ben adták hozzá azzal a céllal, hogy egy vidéki kastélyt formáljanak belőle. Ezt a neves építész, William Burn tervezte. 1926-ban magántulajdonostól a város tulajdonába került a kastély, azóta múzeumként működik. A látogatók ma is az eredeti Edward-korabeli belső berendezést láthatják: bútorokat, festményeket, kárpitokat, porcelánokat és egyéb dísztárgyakat. A Lauriston kastély, mint sok más skót kastély, állítólag kísértetjárta. Úgy tartják, hogy időnként kísértetek léptei hallhatók a kastélyból…

Barangolás Skóciában- A Forth hídjai, Lauriston kastély, Rosslyn kápolna 2
A Lauriston kastély (Kép: Pinterest)

A kastély parkja egy jelentős, egy hektáros japánkertet is tartalmaz, melyet Takashi Sawano tervezett és az Edinburgh-Kyoto Barátság Kertjének nevezték el 2002-ben, amikor megnyitották. A kastély háta mögött szép kilátás nyílik a Forth folyó torkolatára. A keleti oldalon chilei fenyőritkaságokat láthatunk. A kert egész nap nyitva áll az érdeklődők előtt, a látogatása ingyenes. Apró szépséghiba az én véleményem szerint, hogy a  kastélyba csak idegenvezetéssel egybekötött csoportos túra formájában lehet belépni, előre kell lefoglalni a helyet, mert péntek kivételével csak napi egy tárlatvezetés indul délután kettőkor.(november és április között pedig csak hétvégén elérhető a szolgáltatás)

Érdekesség, hogy időnként kosztümös előadásokat is tartanak a kastélyban, melynek során újraéled egy, már letűnt korszak. Még akkor is, ha csak kívülről áll módunkban megcsodálni a kastélyt, a mesés park és a gyönyörű kilátás kárpótol mindenért.

Barangolás Skóciában- A Forth hídjai, Lauriston kastély, Rosslyn kápolna 4
A Da Vinci kódból is jól ismert Rosslyn kápolna (Kép: Pixabay)

A Rosslyn-kápolna

A barangolás fénypontjaként pedig hova máshova vezethetne utunk, mint az alig fél órára fekvő Roslinba, ahol a híres Rosslyn-kápolna  áll. Már önmagában a látvány is lenyűgöző, egy építészeti műremek, de tele van misztériummal, összefüggésbe hozzák a templomosokkal és sokan szabad kőműves szimbólumokat vélnek felfedezni a falakon.

A Rosslyn szó skót gael jelentése: ősi tudás, melyet generációk kaptak örökül.

Az építkezés eredeti terveit nem találták meg, így nem lehet tudni, hogy a jelenlegi felépítése egyezik-e az eredeti tervekkel. Építészeti szempontból Skócia legkiválóbb épületei közé tartozik. A kápolnát 15 oszlop alkotja,és ugyan több nevezetes is van köztük,engem a Tanonc oszlop fogott meg,kissé hátborzongató történetével. Nevét egy 18. századi legenda adja, mely szerint az kőművesmester nem hitt abban, hogy tanonca képes végrehajtani a bonyolult faragó munkát az eredeti minta ismerete nélkül (mely máig ismeretlen). Ám míg a mester távol volt a tanonc elkészítette az oszlop faragását, s a felbőszült mester megölte. (forrás: Wikipédia) A másik verzió szerint a mester féltékenységből ölte meg tanítványát, látva annak különleges tehetségét.  Büntetésül az ellenkező oldali falba belevésték arcképét, hogy örök időkig lássa tanonca művét.

Barangolás Skóciában- Forth hídjai, Lauriston kastély, Rosslyn kápolna 3
A Rosslyn kápolna egyik fala közelről (Kép: Pixabay)

Noha a kápolna nem nagy tele van érdekes faragvánnyal, többek közt kukoricára és aloe vera növényre hasonlító motívumokkal, ami azért döbbenetes,mert mindkét növény Amerikából származik,és a kápolna jóval korábban épült,mintsem ezek növények elterjedtek volna Európa-szerte.

A kápolnához kripta is tartozik, és bizony ehhez is fűződnek rejtélyek. Az egyik ilyen, hogy nem tudják hol a bejárata, közel 180 éve nem találják. Éppen ezért rengeteg feltételezés látott róla napvilágot, hogy a kripta valójában kincset őrző terem, ahol a templomosok kincse, a Szent Grál, Jézus mumifikált feje (nekem ez a legdurvább feltevés) vagy az eredeti skót koronaékszerek találhatók. Ezen elméletek egyikére sem léteznek bizonyítékok.

A kápolna látogatottsága nagyon megugrott 2003 után, amikor megjelent Dan Brown: A Da-Vinci kód című regénye. 2007 óta folynak, gyakorlatilag megszakítás nélkül, a felújítási munkálatok.

Úgy vélem bármelyik helyet választjuk a három közül,vagy akár mindet felejthetetlen élményben és látványban lesz részünk!

Szólj hozzá