Zárójel

Bátaapáti, az atomfalu

Bátaapáti most lett igazán atomfalu. A Tolna megyei településen helyére emelték az utolsó vasbeton konténert is, ezzel a kis- és  közepes aktivitású – hogy is neveznék másként? – Nemzeti Radioaktív hulladéktárolóban, az atom temetőben bezárult az első “sírkamra”. Itt Isten óvjon mindenkit a feltámadástól.

Alig négy éve

kezdte meg működését az atomtemető, amelynek végül Bátaapáti adott helyet. Azt megelőzően viták dúltak arról, hogy hol legyen, ugyanis több megkeresett helyszín nemet mondott. Volt olyan is, amely kilátásba helyezte, hogy ha nem tesznek le az ötletről, olyan országos akcióba kezdenek, amihez képest a rendszerváltás környékén a Mecsek-alji Ófaluban, hasonló okból történt, csak gyenge babazsúr volt.  Ezekről a helyekről riadtan távoztak a paksi atomerőmű lobbistái, hiszen a nukleáris hulladék kérdését minden kormány szeretné a lehető legnagyobb csendben intézni.

Végül  Bátaapáti

lakosságát sikerült meggyőzni, nem kis szerep jutott ebben a terepmunkában a rengeteg ígéretnek és előnynek, amivel – stílusosan szólva – bombázták a helyieket és a község vezetését.

2017 május 19-én már helyére is emelték az első kamra utolsó, 16 tonnás konténerét, amelybe – ahogy a többibe is – munkaruhákat és eszközöket temettek.

Meghívott vendégekkel és a sajtó munkatársaival a Látogatóközpontban ismertették  a szakemberek  a most lezárt kamra megtöltetésének teljes munkafolyamatát.

Az újabb kamrába, ha lehet, még az eddigieknél is biztonságosabb technológiát alkalmaznak – ígérték.

OLVASTAD MÁR?   Gerő András: a Jobbik többször bizonyította, hogy cigány- és zsidóellenes

Paks 2. körüli súlyos ügyek elterelik ugyan a figyelmet az atomtemetőről, amin ülünk, de nem szabad szem elől tévesztenünk Paks mellett Bátaapáti községet sem. Mindenesetre figyelemre méltó és egyben elgondolkoztató az a vidám, friss, optimista zene, amit a klip alá kevertek az alkotók.
Szólj hozzá!

3 hozzászólás : "Bátaapáti, az atomfalu"

Visszajelzés
avatar
Rendezés:   legújabb | legrégebbi | legnépszerűbb
Szondi László
Vendég
Szondi László
A nukleáris hulladék kérdése máig is csak nyomokban ismert az egész világon. Nem egy izotóp több ezer évig meglehetősen aktív, ráadásul, finoman szólva is, árt az egészségnek. Ezen túl sokat a kazetták és a néhány száz méteres mélység sem változtat. Az enyhén sugárfertőzött eszközök, ruhák csak gyerekjátékok a kiégett fűtőelemekhez képest. Arról nem is beszélve, hogy ha a jelenlegi reaktorok kilehelik a lelküket, nagyon nincs terv a megoldásra. Óvatos becslések szerint is összemérhető a manőver egy új erőmű felépítésének költségével, úgy, hogy az “elásott” anyag attól még igencsak veszélyes. Az izotópok fura anyagok, még sok pénzért sem hajlandók abbahagyni a… Read more »
Kővári Lenke Kurucsainé
Vendég
Kővári Lenke Kurucsainé
Én csak azt szeretném tudni, miért nem FELCSÚTRA került ez a nagyon biztonságosnak beállított atomtemető. Ja és az ellentételezést megkapták legalább? Kétlem, de ha mégis, hát lehet, hogy unokáik már nem fogják élvezni, mert ha csepp eszük lesz, úgy menekülnek onnan mint a megriasztott nyulak. Főleg ha a fidesz holdudvarához tartozó vállalkozók voltak a kivitelezők. Isten óvjon mindenkit a következményektől. Félő, hogy a duma csak arról szólt, hogy az enyhe fertőzésű cuccok kerülnek csak oda, de hogy ez valójában így is lesz, senkinek nem áll módjában ellenőrizni. Miniszterünk viszont megmondta: “ne arra figyeljenek amit mondok, hanem amit teszek”! Ez pedig… Read more »
János Dunai
Vendég
János Dunai

ez az uzsoraszsidó szolgalat már annyira nyilvanvalo hogy ha paradicsomkert lenne akkor is vonyitananak hogy mérgezö.a labamnc geciket fejbe kellene már rugdosni igy nyugodam csörre venni sorba mind

wpDiscuz