Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Bayer Café, avagy szabad-e leülni egy fasisztával? Mit mond erről a kísérletről Yoda mester?

Bayer Zsolt, a  Fidesz ötös számú tagkönyvének tulajdonosa Magyarország jelenleg legrasszistább, legmocskosabb szájú, legszélsőségesebb publicistája kávézott egy jót az úgynevezett demokratikus oldal néhány képviselőjével.

Tudom én,

hogy a szociálpszichológia szerint a párbeszéd mindig jobb, mint a csend, de ne feledjük: a párbeszéd nem azonos a párhuzamos monológokkal, hétfőn pedig zömben ezek hangoztak el. A prímet természetesen Bayer és a túloldal nem kicsit túlmozgásos provokátora, Gulyás Márton vitte. Gulyás méltó ellenpontja  Bayernek, tény persze, hogy közel sem minden megmozdulásával lehet egyetérteni, de kétségtelen, hogy ő legalább próbálkozik. Erről azonban rögtön Yoda mester bölcsessége ugrik be:

„Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!”

Rendben, hagyjuk most ott a messzi-messzi galaxist és térjünk vissza 2017 Budapestjére.

Még alig folyt le a torkokon a kávé, de a megjelentek java része mást se tesz, mint megpróbálja megmagyarázni, mit keresett ott, pedig ha sikerrel jártak volna, most senki nem érezné úgy, hogy magyarázkodnia kell Bayer miatt.

Márpedig

ha kell, és ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen csak mellékszereplők – hogy azt ne mondjam parasztok – voltak egy sakkjátszmában, amit ők, – a TASZ –  hirdetett meg, de megint, mint már oly sokszor, sikerrel nyúlt le az illiberális oldal.

Ne tagadjuk, Bayer mindenkit meglepett, és békülékeny hangot megütve ugyan, de keményen odavágott, egy szó, mint száz: elvitte a show-t legalábbis a jelenidejű helyszínen. Még azt is elsütötte, hogy persze, az ember hajlamos túl keményen fogalmazni, amikor csak a klaviatúrával ül szemben, és nincs az ellenfélnek arca.

Ez azért – lássuk be – rámutat a rendszer kommunikációjának talán legfontosabb bűnére is, hogy mivel megszüntette a vitáknak még a lehetőségét is, mindenki csak úgy, a vakvilágba fogalmazza meg gondolatait. Erről is beszél a fenti videóban Bayer egyik ellenfele, Szél Bernadett, az LMP társelnöke az ATV-ben.

Azt most hagyjuk is, hogy Bayer szinte könnyes szemmel emlegette fel, hogy fáj neki, nekik a bántás, ami olykor éri őket. Ilyen lehet, amikor a bakó fejgörcsre panaszkodik a lefejezés előtt álló halálraítéltnek.

Szólj hozzá