Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Beer Miklós: Jézus az elesettek pártján állt

Jézus születésére emlékezik a keresztény világ. Karácsony, a szeretet, a békesség ünnepe, ilyenkor elcsendesedik minden, próbáljuk pótolni mindazt, amit év közben elmulasztottunk.

Beer Miklós: Jézus az elesettek pártján állt
Beer Miklós: Jézus az elesettek pártján állt MTI Fotó: Komka Péter

Az ünnep előtt a Heti Világgazdaság online oldala készített interjút Beer Miklós, váci megyés püspökkel.

Az egyházi vezető egyike azon keveseknek, akik Jézus eredeti tanításainak a szellemében szolgálják a katolikus egyházat, nézeteik nem illeszthetők be mindenben az egyház hazai “fősodrába”. Úgy hisszük a püspök minden megnyilvánulása fontos gondolatokat tartalmaz számunkra.

A  megyés püspök megfogalmazta, mit is tart a legfontosabbnak Jézusban, mi az, amit próbál képviselni és továbbadni:

“egyikünk sem választja meg, hova és mikor születik, a történelem melyik korszakába, a Föld melyik részére, milyen adottságokkal, családi háttérrel, ez foglalkoztat nagyon. Nincs semmi jogunk arra, hogy többre tartsuk magunkat azoknál, akik rosszabb helyre születtek. De Jézus Krisztus személyéhez hozzá kell kapcsolnunk azt, hogy ő tényleg megválasztotta, hol szülessen. És a teremtő Isten elhatározásából választotta a hajléktalan állapotot, a be nem fogadott létállapotot, az üldöztetést, majd végül az elutasítást és az áldozattá válást, óvatosan mondom, a holokausztot.”

A másik gondolata Jézusról  szolidaritás, a sorsközösség vállalása:

“Ez a vízkereszti történet, hogy Jánostól keresztséget kér. Odaállni a többiek közé, vállalni az ő sorsukat, és a történelem minden emberével szolidaritást vállalni, nincs kizárás. Meghal mindenkiért. És ebben benne van, hogy az elesettek pártjára áll, és ez a harmadik gondolat. Itt utalok Ferenc pápára: a peremen levőkhöz megy. Erre hív. Jussunk el mi is arra a gondolatra, hogy bár senki sem választja meg, hova születik, azt mindenki megválaszthatja, hogy a lehetőségeivel hogyan él. ”

Szomorúan, fájdalommal, de reménykedve gondol vissza az elmúlt évre:

” Az első kettő azért van bennem, mert úgy látom – és most csak a mai magyar társadalomról gondolkodom –, hogy romlik a társadalmunk – hogy is mondjam – humán mutatója. Háromszor annyian élünk ma a világban, mint amikor én gyerek voltam, és ez nagy különbség, eközben évente magyarországnyi területtel nő a sivatag, fogy az ivóvíz. Ezeket nem szabadna figyelmen kívül hagyni.”  /…./  ” Több jóság van az emberekben, mint ami látszik. Merjünk elköteleződni, ebben látom a kulcsot, és, amit én gyakran mondogatok, hogy karolj fel egy családot, legyen egy család, akiket meglátogatsz, akikre figyelsz, anyagilag is segítheted, de főleg vond be a te szeretet légkörébe.”

Úgy véli, az  egyházaknak kellene kapcsolatot erősíteni a testvér közösségekkel, van is valami ilyen, de a koptokkal, a szíriai, iráni, iraki közösségekkel szerinte ez nem állami feladat:

“Jézus Krisztus sem csak a keresztényekért halt meg, hanem a muszlimokért, sintoistákért, buddhistákért, nem hívőkért, mindenkiért. Ha ezt nem látjuk világosan, baj van velünk.”

Nagyon fontos mondatokat fogalmazott meg arról, mikor lesz Jézus születésének keresztény ünneplése hiteles:

” próbálunk sorsközösséget vállalni, kirekesztés nélkül tekinteni mindenkire. Ha képesek vagyunk megbocsátani, azonosulni mások sorsával, ha van bátorságunk az életünk megreformálására, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy le tudunk adni valamit a luxus életvitelünkből mások javára, akkor ebből fakad a belső békénk, és az esély, hogy másokkal is békében legyünk.”

Jövőre 75 éves lesz, nyugdíjba vonul. Erre készül, várja a pápa döntését az utódjáról. Hivatala átadása után sem marad tétlen:

“Mit fogok csinálni? Ez kicsit hiúsági kérdés is nálam, talán még nem vagyok annyira rokkant, hogy öregotthonba menjek, és azt mondtam, bevállalok egy falusi plébániát. Mindig szerettem falun élni, talán hasznomat veszik majd.”

...

Szólj hozzá