Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Bérkompenzáció tanároknak – Skóciában 450 000 fontot fizetnek a munkavégzés közben megsérült pedagógusoknak

Tanárokkal szinte minden megtörténhet. Sokan sokfélét tudnának mesélni Magyarországon is, de az alábbiakban leírtak Skóciáról szólnak. A szakszervezetek szerint évente 450 000 fontra rúg az az összeg, amit azoknak a tanároknak fizetnek ki, akik sérülést szenvednek munkájuk során. A sérülések különböző eredetűek: tanulók okozzák, munkahelyi balesetek, kirándulások során szerzett sérülések.

...

Bérkompenzáció tanároknak – Skóciában 450 000 fontot fizetnek a munkavégzés közben megsérült pedagógusoknak
Az erőszak sokszor ijesztő méreteket ölt a skót iskolákban is (forrás: pixabay)

Tanárok az erőszak áldozatai

76,877 fontnyi kártérítést fizettek ki csak az elmúlt év során azoknak a tanároknak, akiket a diákok bántalmaztak. Az egyik legsúlyosabb bántalmazás során a diák úgy térden rúgta tanárát, hogy meg kellett műteni. Az illető tanár kártérítésként körülbelül 12,5 ezer fontot kapott. De voltak egyéb erőszakos cselekedetek is. Előfordult például, hogy a diák úgy megrúgta tanárát, hogy annak csípőjén és hátán komoly sérülések keletkeztek. A szakszervezet vezetői olyan esetről is beszámoltak, hogy az egyik szakszervezeti tag tartós fejfájással, alvásproblémákkal és pánikbetegséggel küzdött, miután a szülők káromkodtak és ordítottak vele.

https://www.youtube.com/watch?v=PJB5pkCMm8M

Többen kutatják az okokat

A tanárok elleni erőszak okait többen is kutatják. A vizsgálatok eredményeként felmerült a tanítás során alkalmazott úgynevezett „okos eszközök”, mint például a tablet, mobil telefon és az interaktív tábla használata is. A kutatást végző szakemberek egy része felhívta a skót kormány figyelmét a cselekvésre. Szerintük minél hamarabb ki kellene dolgozniuk egy használható tervet, melynek következtében az önkormányzatok és az iskolák megfelelő segítséget kaphatnak az iskolai erőszak kezelésére. Liz Smith, a Tory-k oktatásügyi szóvivője így nyilatkozott. „Akármennyire is fiatalok a diákok, azokat, akik úgy gondolják, az ilyen típusú viselkedés elfogadható, a tanárok és a diákok biztonsága érdekében  el kell távolítani az osztályteremből.

Bérkompenzáció tanároknak – Skóciában 450 000 fontot fizetnek a munkavégzés közben megsérült pedagógusoknak
A munkahelyi balesetek része elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel (forrás: pixabay)

Munkahelyi balesetek

Természetesen a munkavégzés során sok egyszerű baleset is történik. Ezek kompenzálására fizették ki a rendelkezésre álló pénzösszeg legnagyobb részét. Ilyen például a nedves folyosón történő elesés, egyszerűbb ficamok, illetve egy pedagógus a fejére esett polc miatt sérült meg súlyosan és ezért részesült kompenzációban. Olyan is előfordult, hogy valaki azért kapott kártérítést, mert igazolni tudta, hogy a betegségét az osztályteremben felhalmozódó por okozta.

A szakszervezet segít a jogi ügyek intézésében

Larry Flanagan, a szakszervezet vezetője azt nyilatkozta, a szervezet kiáll az érintett pedagógus mellett és igyekszik számára a lehető legmagasabb kompenzációt kiharcolni. De a legjobb az lenne, ha a kompenzációként kifizetett összeget le lehetne nullázni, azaz megszűnnének a munkahelyi balesetek. A fent említett összeget iskolai, főiskolai és egyetemi oktatók kapták. A szakszervezeti vezető hozzátette: az oktatás helyszínei soha nem lesznek kockázatmentesek, de a legfontosabb feladat olyan létesítmények biztosítása, melyek a balesetek lehetőségét a minimálisra csökkentik az épületekben megfordulók, azaz a diákok, tanárok és a kiszolgáló személyzet számára egyaránt. Az elmúlt év balesetei között ugyanis több olyan is volt, melyek nagyobb odafigyeléssel elkerülhetők lettek volna.

Bérvita: Aldi vs. ELTE
Mennyivel ér kevesebbet egy egyetemi oktató? (forrás: pixabay)

Szólj hozzá