Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Bérvita: Aldi vs. ELTE – avagy ki mennyit

A héten nyilvánosságra hozta az Aldi az egész országra érvényes bértáblát. Sokan megdöbbentek a nyilvánosságra került lista láttán. Nem a kereskedelemben dolgozóktól sajnálják a pénzt, hanem a más területeken dolgozók bérét keveslik.

Bérvita: Aldi vs. ELTE
Az Aldiban egyre inkább megbecsülik a dolgozókat (forrás: wikimedia)

Nyilvánosságra került a bértábla

A diszkontlánc adott pozícióra megyétől, régiótól függetlenül ugyanazt a bért adja, kivételt csak a nagy forgalmú, kiemelt üzletek jelentenek, az ott dolgozók többet kapnak. De a bolti értékesítők és a biatorbágyi központi raktárban dolgozók bére között nincs különbség.

A számok mindent elárulnak

2018 januárjától a bolti eladók és a raktárosok kezdő bére heti 40 órás munkaidőre vetítve bruttó 272 269 forint, amely a cafeteria keretén belül további nettó 8333 forinttal, illetve 5000 forintos Erzsébet utalvánnyal egészül ki, így bruttó járandóságuk a cafeteria elemekkel kiegészítve eléri a havi 292 319 forintot. Ez az összeg a cégnél töltött idővel arányosan nő, így a tíz évet meghaladóan az üzletben dolgozók havi bruttó járandósága eléri a 372 519 forint kiegészítve a cafeteria elemekkel. A Budapesten belüli és környéki üzleteink dolgozóinak BKV-bérletet is biztosít a cég. A boltvezetők bére bruttó 517 119 és 844 519 forint között mozog. A bérek magasabbak a kiemelt üzletekben, mivel ott a dolgozókon nagyobb a terhelés.

Bérvita: Aldi vs. ELTE
Mennyivel ér kevesebbet egy egyetemi oktató? (forrás: pixabay)

Reagált az ELTE

Egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk már a témával. Akkor a közoktatásban dolgozó pedagógusok bére került terítékre és azt vizsgáltuk, a számok tükrében mennyire lehet vonzó  a pedagógus  pálya a fiatalok számára, ha anyagi megbecsülés nem igazán jár érte. A mostani közleményre az ELTE egyik alkalmazottja reagált. Egyetemi oktatók tartják elfogadhatatlannak az arányokat. Egy egyetemi oktató mögött több éves, esetekben több évtizedes tanulás, kutatás áll. Az egyetemi oktatók mindegyike rendelkezik valamilyen tudományos fokozattal. Ha összehasonlítjuk a kereskedelemben dolgozó (több esetben szakképzettséggel nem rendelkező) munkavállalók és az egyetemen oktatók bérét, akkor siralmas eredményre jutunk. A 2018-as bértábla alapján az adjunktusok bruttó bére 277 000, a docenseké 388 000 forint.

Máshol sem rózsás a helyzet

Sajnos a tapasztalatok szerint nem csak Magyarországon ilyen ijesztő a helyzet. Nagy-Britanniában több, mint 60 egyetem részvételével szerveződik egy országos méretű sztrájk. pedig a szigetországban ekkora bérkülönbségek nincsenek, a legfrissebb adatok szerint egy magyarországi docens-nek megfelelő ún. „senior lecturer” körülbelül annyit keres, mint egy ALDI boltvezető.

...

Szólj hozzá