Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Bojár Gábor: “Rendkívüli állapot Magyarországon”

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója a mai magyar közállapot alapján vészjósló következtetésre jutott.  168 órának adott interjújában arról beszél, hogy  a Fidesz, akármennyire is kapálózik ellene, jelentősen veszített támogatottságából. Nagy számban vannak  akik beleuntak a gyűlöletkampány ócska kijelentéseibe, a naponta felbukkanó sumákságokba, és elfordulnak a párttól. Nekik már nem hitelesek Orbán mondatai, átlátnak a demagógián.

Boljár Gábor: Rendkívüli állapot Magyarországon?
fotó: hvg

Mivel létkérdés számukra,

hogy megnyerjék a 2018-as választást, hiszen csak így kerülhetik el a felelősségre vonást, minden eszközt fel fognak használni, hogy elérjék a vágyott célt. Ez késztethette Bojár Gábor üzletembert, hogy megfogalmazza kétségeit:

 „Jósolni nem tudok, de megmondom, mitől félek. Ha a kormány látja, hogy a népszerűségvesztést nem tudja megállítani és elfogynak a tartalékai, akkor a durvuló közbeszéddel olyan helyzetet készíthet elő, amelyben elszabadul az erőszak. Erre való hivatkozással pedig kihirdethető a rendkívüli állapot, és elmaradhat a választás”.

A lehetőséget mindenesetre megteremtették, amit alaptörvényben is rögzítettek.

Az újságírói kérdésre, ami azt firtatta,

hogy nem tartja-e túlzásnak a gondolatot, így felelt:

„Remélem, az. De Orbán van ennyire logikus és számító, igaz, mostanában többször tévedett. […] Minél inkább vesztésre áll, annál inkább durvul majd minden. Futballhangulatot hozott az országba. Sajnos nem nehéz kiengedni a gyűlölet szellemét a palackból.”

A közbeszéddel kapcsolatban nemrég, a köztársasági elnöki beavatóján Áder is szólt:

„Közbeszédünk színvonala az utóbbi időben drámai mértékben romlott. Itt és most mindezért nem akarom porciózni a felelősséget. De a politikai számosság okán mindig a kormánypártoké a nagyobb. Nem érdemes méricskélni, ki kezdte előbb, ki volt először a durvább, ki lépett át először egy határvonalat. Közös a felelősségünk a közbeszéd jelen állapotáért. Közös a felelősségünk a hogyan továbbért. Egy év van még a választásokig, a választópolgárok többsége biztosan nem akar ez idő alatt egy kitörésre készülő vulkán tetején élni.”

Visszatérve Bojárhoz az ő  gondolatmenete logikusnak tűnik, sajnos egyre több fideszes  cselekedet mutat az általa felvázolt nem túl kecsegtető jövő felé.

Szólj hozzá