Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Bokros Lajos: Elveszett 9 hónap a demokratikus ellenzéki szövetségből

Bokros Lajos, a MOMA elnöke a demokratikus baloldal szereplőjeként osztotta meg véleményét összefogásról, a baloldal helyzetéről és a szerinte lehetséges kiutat is felvázolja.

Orbán hablaty -Bokros Lajos olvasatában

Elveszett 9 hónap a demokratikus ellenzéki szövetségből

mert a Magyar Szocialista Párt képtelen volt megérteni, hogy az orbáni önkényuralom kizárólag baloldali erők részleges együttműködésével nem győzhető le. Botka László addig erőltette az egyre szűkebb baloldali összefogást, hogy végül semmi sem valósult meg belőle.

Pedig milyen szépen alakultak a négy ellenzéki párt – MoMa, DK, P és MSZP – tárgyalásai tavaly október 23-a és karácsony között. Elkészült egy mindenki – baloldal és jobboldal – által egyaránt jó szívvel és emelt fővel vállalható közös értéknyilatkozat. Megállapodtunk abban is, hogy 2017 folyamán mind a 106 egyéni választókerületben előválasztásokat szervezünk a legjobb közös jelölt nyilvános kiválasztása végett.

10-én aláírhattuk volna mind az értéknyilatkozatot, mind pedig az előválasztást előkészítő megállapodást. Ekkor robbant be a „csodafegyver”: Botka László. Az MSZP elnöke telefonált, elnézést és két hét haladékot kért. Maga is úgy vélte, addigra kidurran a lufi.

Aztán a két hétből két hónap lett,

majd a szocialista elnök májusra ígérte a teljes körű ellenzéki szövetséghez szükséges belső feltételek létrejöttét. Nyáron már nem ígért semmit. Addigra ellepték az országot Botka László vérpopulista, gazdagokat általánosan elítélő, primitíven hangulatkeltő plakátjai.

A két hétből kilenc hónap lett. Közben sikerült mérgezni a magyar társadalom lelkét, fokozni az általános kiábrándultságot. Történelmi bűn, hatalmas felelősség.

Most talán mégis eljött a józan számvetés ideje. Nincs csodafegyver. Egyenlő feltételekkel és illő alázattal meg kell állapodni a demokratikus ellenzék minden pártjával, ha azt akarjuk, hogy az orbáni önkényuralom jövőre megbukjon és újjáépíthessük hazánkban a jogállamot és a demokráciát.

Még nem késő.

Kedves Molnár Gyula,

Gyertek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Ami történt nem felejthető, de tanuljunk belőle.

Csak őszintén, tiszta szándékkal, hitelesen és egységben győzhetünk.

Bokros Lajos

Szólj hozzá