Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

BOKROS LAJOS: FASIZMUS-E A KORMÁNYZATI GYŰLÖLETKELTÉS? BEÉRETT A GYŰLÖLET KORMÁNYZATI VETÉSE

A MoMa elnökét lassan, mint közírót is jegyezi a társadalom. Legutóbbi gondolatmenete ismét fontos közéleti kérdéseket feszeget. Bokros gondolataival párthovatartozástól függetlenül is egyet lehet érteni.

Bokros írását, Kontler László minapi egykori oxfordi diáktársának, -akivel együtt élvezték a Soros ösztöndíj áldásait- Orbán Viktornak írt nyílt levele ihlette, melyben a professzor szembesítette az egykori Orbánt a maival. bokros Lajos írása elején meg is említi Kontler levelét mint alapot, majd így folytatja:

Orbán és társai régóta hivatalos kormánypolitika rangjára emelték a gyűlöletet. Kezdődött az uszító plakátokkal pontosan két évvel ezelőtt. Abban a pillanatban, amikor még egyetlen menekült sem lépte át Magyarország határát. Amikor még senki sem akarta úgymond “elvenni a magyarok” munkáját. (Megjegyzem, azóta sem.)

Az Orbán-kormány által a külföldi idegenek ellen szított gyűlölet immár a belföldi idegenek – zsidók, cigányok, liberális értelmiségiek, stb. – ellen fordult. Tudtuk előre, hogy így lesz, mert a dolognak ez a saját belső logikája. Manapság Orbán és klikkje határozza meg, hogy ki a jó magyar, vagy ki a magyar egyáltalán. (Egyébként kikérem magamnak.)

Két hete, amikor a Modern Magyarország Mozgalom tagjai és támogatói Budapesten osztották a párt új ismertetőjét, egy önjelölt igazságtevő leköpte a barátomat. Szerencsére kisebbségben, de rendre újra felhangzik a gázkamra és a Dunába lövetés, mint kézenfekvő megoldás a másként gondolkodókkal szemben.

Beérett a gyűlölet kormányzati vetése. Megfogant az intenzív gyűlölet a nép egy részének lelkében. Kormányzati támogatással a hátuk mögött sokan nem szégyellik ezt immár nyíltan az utcán is megfogalmazni. Ez a hétköznapi fasizmus.

Van, aki még mindig úgy gondolja, hogy Orbán populista demokrata, nem pedig fasiszta. Nem értek egyet. Aki alantas érzelmeket hitvány hatalmi célokra felhasznál, annak a kultúrája egyértelműen fasiszta. Minden más jelző a valóság elkenése, megszépítése.

Gyűlöletet kelteni hatalmi célokból, rombolni a nép érzelmi egységét, pozitív beállítódását, szétverni a társadalom amúgy is gyenge szolidaritását, folytonosan ellenséget keresni és azt megtalálni más faj, más nemzet, vagy hazai másként gondolkodók egyedeiben – ez bizony fasizmus a javából.

Határozzuk meg az ellenfelet pontosan, hogy legyen reményünk legyőzni.

Szólj hozzá