Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Bokros Lajos – Élet és halál a Roszatom árnyékában

Ha a vándor elindul Cseljabinszk városától észak felé, Jekatyerinburg irányába, akkor hamar megérkezik egy Argajas nevű városba. Ez a település a rendszerváltás előtt nem szerepelt szovjet térképeken. Titkos katonai város volt. Csak azok ismerték, akik ott laktak.

...

Bokros Lajos - Élet és halál a Roszatom árnyékában
Bokros Lajos - Élet és halál a Roszatom árnyékában. Kép: 444.hu

Bokros Lajos – Élet és halál a Roszatom árnyékában

Vajon miért? Azért mert itt található a valaha szigorúan titkos atomipari létesítmény, mai nevén a Majak Izotópgyár. Innen kelt útra a minap egy a normálisnak ezerszeresét mutató ruténium tartalmú radioaktív felhő. A sugárzást már szeptemberben észlelte az orosz meteorológiai szolgálat, de a hatóságok a balesetet csak most hétfőn jelentették be.

Vajon miért? Ugyanaz történt, mint Csernobil esetében. Amikor már külföldön bemérték nemcsak a sugárzás növekedését, hanem annak lehetséges forrását, illetve földrajzi helyét, akkor az orosz hatóságoknak már nem volt mit tagadni. Annyit persze most is hozzátesznek, hogy a szennyezés az egészségre teljesen ártalmatlan fajta és mértékű.

Más a véleménye Lilija Galimzsanovának, aki a város egyik kávéházában dolgozik – írja a Financial Times. “Senki sem mond nekünk semmit. Titokban tartanak mindent. Félünk. Féltjük gyerekeinket és unokáinkat.”

A város lakossága úgy tudta meg a hírt, hogy valamelyiket felhívta rokona Németországból. 

Argajasban 1957-ben felrobbant egy nukleáris hulladékkal megrakott tartály. 1967-ben kiszáradt a nukleáris szennyvíztározó és a szél vastagon beterítette a környéket radioaktív porral. Ezt a két balesetet az orosz hatóságok 1993-ban vallották be először. Elismerték, de csak utólag, hogy közel félmillió embert érintett a sugárszennyezés.

2004-ben a Roszatom még rakott le a tóba nukleáris hulladékot. Ez kizárólag abból tudható, hogy 2005-ben a bíróság megállapította egy per keretében.

A Roszatom csak két évvel ezelőtt, 2015-ben zárta le a atomtavat.

Vajon megbízható partner-e a Roszatom?

Érdemes-e vállalni a paksi kockázatot?

Kell-e egyáltalán újabb atomerőmű?

Ne Putyin kegyencei döntsenek.

Döntsön a magyar társadalom.

Bokros Lajos

elnök

Modern Magyarország Mozgalom

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

További részletekért kattintson ide, vagy azonnali támogatáshoz a “PayPal Támogatás” gombra.Szólj hozzá