Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Börtön várhat az Apple vezetőire

Az Apple az elmúlt napokban elismerte a lassítást, arra hivatkozott, hogy az iOS aktívan ellenőrzi az akku reakcióit, hogy mennyire tudja kiszolgálni a rendszer igényeit, és amikor azt látja, hogy a csúcsteljesítményt már nem tudja kiszolgálni, akkor visszavesz a teljesítményből. A cég bocsánatot is kért, bár ez nyilván nem fogja különösebben meghatni a francia igazságszolgáltatást-írja az index.hu

Börtön várhat az Apple vezetőire
Börtön várhat az Apple vezetőire

Az Apple globális stratégiájának része a programozott elavulás, ezzel növeli az új iPhone-ok eladását

– mondta a Halte à l’Obsolescence Programmée (HOP) csoport. Ez egy környezetvédelmi szervezet, amely kimondottan a termékek gyors elavulása ellen kampányol. Közleményük szerint szerdán nyújtották be a keresetet.

A HOP abban bízik, hogy az amerikai cég beperelhető a Franciaországban eladott iPhone-ok miatt. Az országban 2015 augusztusában hoztak meg egy törvényt, amelynek értelmében bűncselekmény szándékosan csökkenteni bármely termék élettartamát, hogy ezzel újabb vásárlásokra ösztönözzék a fogyasztókat.

Az ügyészség fog dönteni, hogy vádat elemnek-e a kereset alapján.

A vádlottra akár 2 év börtönbüntetést, 300 ezer eurós bírságot is kiszabhatnak, és az éves bevétel 5 százalékát kitevő összegtől megszabadíthatják a céget, ami az Apple esetében sok milliárdos nagyságrend lehet.

A HOP aktivistáit elfogadhatatlannak tartják az Apple gyakorlatát egy olyan készülék esetében, amelynek az ára meghaladja a francia minimálbér összegét. A szervezet nemcsak a fogyasztói jogokért küzd, hanem azért is, hogy kevesebb szemét keletkezzen az elektronikus eszközök elavulása, kidobása miatt.

...

Szólj hozzá