Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Botka László: ha működni kezd az igazságszolgáltatás, valószínűleg bilincs kerül fideszesekre

Különös érzés Botka László, az MSZP 2018-as miniszterelnök-jelöltjének irodájában ülni a szegedi polgármesteri hivatalban, hiszen Botkánál egyenesebben és keményebben kevés politikus jelentette ki, hogy ő bizony nem lesz miniszterelnök-jelölt 2018-ban. – írja a 444.hu.

A változást Botka így magyarázta: „Éreztem a felelősséget, hogy valakinek az asztalra kell csapnia, hogy hölgyeim és uraim, térjenek már észhez, ha ez így megy tovább, a harmadik kétharmadot készítitek elő. A baloldalon leginkább én voltam abban a helyzetben, hogy megtehettem ezt az asztalra csapást.”

Ha most kiírták volna a népszavazást az olimpiáról, ő nemmel szavazott volna, mert úgy látta, hogy az elmúlt két évben a „szokásos fideszes trükközés” eredményeként nagyon megugrottak a költségek. “2015-ben arról volt szó, hogy ez egy valódi nemzeti ügy lesz.” Szerinte egyébként feltűnő, hogy Orbán Viktor egy éve „ki sem ejtette azt a szót, hogy olimpia”, és egyébként is úgy látta, hogy a Fidesz is nagyon visszavett a kezdeti lelkesedésből, a kormányoldalon sem gondolta senki jó ideje, hogy nyertes pályázat lehet ebből.

MTI Fotó: Komka Péter

Momentumról azt mondta, hogy: „Politikusként nem tudom értelmezni, hogy 2018-ban nem, csak majd 2022-ben tartják elképzelhetőnek a kormányváltást. Azt mondják, hogy le akarják váltani a kormány, majd biztosítják a választókat, hogy ezt a következő választáson nem lehet… Nem tudom, a Momentum mit akar.”

Az ellenzéki összefogásról azt mondta, az MSZP mellé várja az Együttet, a Demokratikus Koalíciót, az LMP-t, a Liberálisokról pedig csak annyit mondott, hogy „ők is jöhetnek”. Hiába várja a majdani csapatba a DK-t, Gyurcsány Ferencnek nem adna helyet a közös listán. A Jobbikkal pedig bármilyen együttműködést elutasít.

„Ennek a politikai konstrukciónak, amely ki akarja hívni Orbán Viktort, mindenképpen össze kell állnia még az idén tavasz végéig. 2017 második felében már egyértelműen a politikával kellene foglalkoznunk, és nem önmagunkkal.”

„Én nem a baloldal meglévő bázisához szólok, nem annak politizálok. Miközben a Fidesznek kétszer annyi szavazója van, mint az összes baloldali, demokratikus pártnak együttvéve, a magyar lakosság jelentős többsége kormányváltást akar.”

A mostani helyzetről azt mondja „Ez látszatdemokrácia, és a jelzőszerkezetes demokrácia soha nem lehet demokrácia.”

Megkérdezték, vajon Botka mit tippel, kerül-e majd bilincs fideszes politikusokra, Fidesz-közeli oligarchákra. A rövid válasz, hogy valószínűleg igen, hosszabban:

„Ha az igazságszolgáltatás elkezd működni, akkor valószínűleg igen. Ha csak a töredéke igaz annak, amit feltételezőnk, akkor egészen biztos, hogy többen elkövettek bűncselekményeket.”

Forrás: 444.hu / Gépnarancs

Szólj hozzá