Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Egyenlő munkáért egyenlő fizetést! – Egyre nagyobb a botrány a BBC háza táján

A női munkavállalók pénzt és bocsánatkérést követelnek a BBC-től, mivel bebizonyosodott, hogy megsértették az egyenlő bánásmódról szóló szabályokat. 170 nő követeli ügyük mielőbbi kivizsgálását és a szükséges lépések megtételét.

Egyenlő munkáért egyenlő fizetést! – Egyre nagyobb a botrány a BBC háza táján
A BBC komoly botrányba keveredett (forrás: wikipedia)

170 nő követel felülvizsgálatot

BBC 170 női munkavállalója követel bocsánatkérést, illetve a korábbi kifizetések felülvizsgálatát. Véleményük szerint a cég megsértette az esélyegyenlőségi törvényeket azzal, hogy nem fizette meg őket tisztességesen. A nők alkotta csoport több bizonyítékot is benyújtott, melyek alapján azt állítják, nem biztosítottak számukra egyenlő fizetést. Az általuk szolgáltatott 14 példa magában foglalta azokat az eseteket, amikor a férfiakénál kevesebbet fizettek ki ugyanarra a munkára, és alacsonyabb összegű szerződést kaptak olyan ellátások nélkül, mint például a betegszabadság vagy a szülési szabadság.

Konkrét példák

Eleanor Bradford, a BBC Scotland egészségüggyel foglalkozó tudósítója elmondta, 2001 és 2016 csak akkor részesült emelésben, amikor az egyenlő fizetésről szóló törvényre hivatkozott és még akkor is körülbelül 10 000 fonttal maradt el fizetése azon férfi kollégák fizetésétől, akik az övéhez hasonló tudósítói munkát végeztek. Egy neve elhallgatását kérő rádióbemondó azt nyilatkozta, hogy a menedzser azt mondta neki, “a BBC nem fog számára a férfiakkal megegyező fizetést biztosítani”, és hogy “agresszív” volt a téma felemlítése is.

Egyenlő munkáért egyenlő fizetést! – Egyre nagyobb a botrány a BBC háza táján
A nők a férfiakkal megegyező pozíciókat töltenek be (forrás: pixabay)

Durva helyzet

Írásbeli bizonyítékok vannak arra vonatkozóan is, hogy többen a női személyzet tagjai közül fenyegetést kaptak, amikor egyenlő megbecsülést követeltek. Bár néhányan a BBC vezetői közül igazat adnak a követeléseknek, még mindig vannak sokan olyanok, akik a jogaikért felszólalókat azonnal megfenyegetik. A BBC női alkalmazottai által bemutatott esetek akkor jelentek meg, amikor a BBC az új, átláthatóbb pénzügyi politikáját mutatta be az újságírók számára.

A BBC beismeri a hibákat

A BBC fizetési keretének felújításakor a BBC elismerte, hogy hibákat követett el a múltban. Azt azonban tagadja, hogy a vállalat minden szintjén problémák lennének. Elmondásuk szerint ragaszkodnak ahhoz, hogy ne sérüljenek az egyenlőségi törvények.

Ennyi nem elég

A női alkalmazottak nem elégednek meg azzal, hogy a BBC beismeri a hibáját. Követelik a bocsánatkérést és egy független vizsgálócsoport felállítását, melynek feladata az esélyegyenlőség biztosítása.

Különböző ügyvédi csoportok foglalkoznak az egyes kártérítési ügyekkel. Az eseteket a későbbiekben elsősorban a munkaügyi bíróságok fogják tárgyalni, ha a perek megkezdése előtt a BBC nem hajlandó a követeléseknek eleget tenni.

...

Szólj hozzá