Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Botrány! Kiderült, gyakori jelenség a szexuális zaklatás a Westminsterben

Egy jelentés szerint minden ötödik megkérdezettnek volt már szexuális zaklatásban része a Westminsterben. Andrea Leadsom, konzervatív képviselő bejelentette, hogy új panaszkezelési eljárást vezetnek be a parlamenti szexuális zaklatás megállítása érdekében.

Botrány! Kiderült gyakori jelenség a szexuális zaklatás a Westminsterben
Andrea Leadsom, konzervatív képviselő új panaszkezelési eljárást javasol, hogy véget érjenek a szexuális zaklatások a Westminsterben (Forrás: Flickr)

A felmérés eredménye megdöbbenést váltott ki

A Westminsterben dolgozók közül, minden ötödik megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt egy évben szexuálisan zaklatták. A felmérést kiértékelő jelentés részleteit a The Independent-nek szivárogtatták ki. Gyakorlatilag tömegével fordulnak elő szexuális zaklatásos esetek. A „paletta” igen széles: a nem megfelelő viselkedéstől a fogdosáson át a nemi erőszakig terjed.

A felmérés szerint a nők kétszer annyi zaklatást jelentenek, mint a férfiak. Andrea Leadsom, konzervatív képviselő csütörtökön kiadta a Westminsterben dolgozó személyzetre vonatkozó új, független panaszkezelési eljárásással kapcsolatos ajánlásokat.

Magát a felmérést azért készítették el, mert a Parlamentben is ünnepelték a nők szavazati jogának centenáriumát. A másik apropója pedig a Harvey Weinstein, hollywoodi producer zaklatási ügyei nyomán kibontakozó #MeToo mozgalom. A #MeToo címkével kezdődő és végződő bejegyzésekben a nők – a Weinstein-botrány nyomán – az általuk elszenvedett zaklatásokról és erőszakról vallotak. Ezzel akarják érzékeltetni, hogy milyen szerteágazó, mindent behálózó világméretű problémáról van szó.

A jelentést előterjesztő parlamenti képviselőcsoporthoz közel álló forrás azt mondta, hogy kritikus fontosságú, hogy sikerüljön olyan új intézkedéseket meghozni, ami megváltoztatja szexuális zaklatásokhoz való eddigi „tagadó”hozzáállást. Fontos, hogy a Wesminsterben dolgozó emberek úgy érezzék, hogy panaszt tehetnek anélkül, hogy az kockáztatná a jövőbeni karrierjüket.

“Vannak olyan helyzetetek, amelyek kapcsán 19 százalékuk, az emberek majdnem egyötöde állítja, hogy szexuális zaklatással vagy nem helyénvaló viselkedéssel szembesültek. Vagy szemtanúk voltak. Szemben azzal, hogy eddig a brit politikában nem volt szexuális zaklatással kapcsolatos panasz.”

A brit miniszterelnök is támogatja a szexuális zaklatás elleni küzdelmet

Theresa May is támogatja egy többpárti munkacsoport felállítást, hogy megszüntesse a szexuális zaklatásokat a Parlamentben A Westminster összes dolgozójára  kiterjedő felmérés (1337 fő), azt is feltárta, hogy a személyzet 39 százaléka tapasztalt már, azaz átélt vagy tanúja volt a zaklatás valamely formájának a Parlamentben. A zaklatást elszenvedők közül 45% nő volt, 35% férfi.

Andrea Leadsom olyan javaslatot nyújtott be, amely a panaszok bejelentésének megkönnyítése érdekében egy független jogorvoslati eljárás létrehozását szorgalmazza. Várható továbbá egy új HR rendszer a képviselők személyzete számára, akik jelenleg a politikusok közvetlen alkalmazásában állnak. Ugyanis ez az alá-fölérendeltségi viszony megnehezíti, hogy a munkatársak panaszt tegyenek a főnökeikre.

A jelentés azt is ajánlotta, hogy szigorúbb szankciókat alkalmazzanak azokkal szemben, akik nem megfelelő módon viselkedtek. Például a képviselőket és a társaikat függesszék fel vagy zárják ki -, míg a független parlamenti biztos a végső döntést meghozza az ügyükben.

Leadsom a következőket mondta:

“Ez egy nagy nap a Parlament és a politikánk számára. Az új, független eljárás bizonyítja, hogy a világ legjobb parlamentje akarunk lenni, ahol mindenki méltósággal dolgozhat és tisztelet övezi.”

Miután a Weinstein-botrány kitört, a #MeToo jelenség vírusszerűvé vált a világon. És az is, ahogy a közösségi médiában egyezményesen a „hashtag” használatával hívják fel a figyelmet a szexuális zaklatások gyakori előfordulására. Széles körben jelentek meg ilyen formában a nyilatkozattételek számos országban, és különféle tevékenységi területeken. Többek között Hollywoodban és az Egyesült Királyságban, a politikában, az üzleti életben és az egyetemeken. Úgy tűnik immáron fény derült arra is, hogy a Westminster sem kivétel.

...

Szólj hozzá