Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A Brexit ellenzői őszre tüntetést szerveznek

Az úgynevezett “Brexit-háború” elkerülhetetlen lesz, vallják a kilépést ellenző britek. Őszre több tüntetést, tiltakozást szerveznek.

A Brexit ellenzői őszre tüntetést szerveznek
A kép csak illusztráció. (Kép: Index)

Aktív ellenállásra készülnek

Az egyre indulatosabb maradás párti csoportok összefogtak. Azt állítják, a Brexit folyamat megállítható és Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia. A Brexit ellenzői nem hajlandók elfogadni a népszavazás eredményét. Megesküdtek, hogy nem hagyják, hogy a kilépést pártolók nyomorúságot okozzanak a nemzetnek.

A népszavazás eredményének és a britek demokratikus akaratának visszautasítása mellett több városban tiltakozó menetet szerveznek majd az ellenzők. Céljuk megakadályozni a brüsszeli válást. Kaz Llewellyn, a „People’s March” tüntetés szervezője elmondta: “Kénytelenek vagyunk nyomást gyakorolni a kormányra, hogy figyeljenek ránk. Az utcán fogunk menetelni, tájékoztatunk és erős helyi tudatosságot hozunk létre. A kampány megmutatja majd, hogy a nép akarata megváltozott. Az Európai Unióban maradás még mindig határozottan napirenden van.”

A támogatóknak küldött e-mail arra szólítja a tiltakozásban részt venni szándékozókat, hogy készüljenek fel az őszi megmozdulásra, a “konzervatívok” öngyilkossági missziója elleni ” harcra. A szervező a következőképpen fogalmazott:”A maradáspárti mozgalom fokozza a nyomást! Az Egyesült Királyság városaiban tervezett tiltakozások, petíciók, szórólapok és közösségi kampányok révén bizonyítjuk, hogy a tiltakozók komolyan veszik a Brexitet és aktív ellenállást tanúsítanak. A puha Brexitet pártolóktól, a hétköznapi állampolgárokon át a képviselőkig az anti-Brexit mozgalomban a közös cél, hogy ne legyen Brexit.” Majd Kaz Llewellyn hozzátette:”Az anti-Brexit mozgalom egyesít, emellett aktív és alulról építkezik a Brexit ellen. Ez a Brexit háború kezdete. “

Újraéledt a „Bregret”

Az első „People’s March” tüntetést a Brexit ellen szeptember 9-ére tervezik Londonban. A szervezők azt állították, hogy több mint 120 000 résztvevő lesz. Ezzel párhuzamosan, ugyanezen napon, más városokban: Manchesterben, Bournemouth-ban, Brightonban, valamint Brüsszelben és Luxemburgban is terveznek hasonló tiltakozást. A Brexit tárgyalások Brüsszelben zajlanak, David Davis Brexit ügyi miniszter vezeti brit részről és Michel Barnier, az Európai Unió főtárgyalója pedig az Unió érdekeit képviseli a tárgyalások során. Azonban, mivel szilárd megállapodások még nincsenek, a politikusok és a támogatók azt mondták, hogy a tárgyalások eddig”elhibázottak” voltak.

Paul Andrew James Dunne a „UKtoStay”-tól azt mondta: “Nem tudjuk építeni Nagy-Britannia jövőjét a kilépést pártolók hazugságai és a gazdasági önkárosítás miatt. Ahogy a valóság felrázza az embereket, úgy egyre inkább jogukban áll megváltoztatni a véleményüket a Brexttel kapcsolatban. ”

Az egyik támogató szerint, mivel a Brexit tárgyalások teljesen kaotikusak. A népszavazás előtti, a kilépéssel járó paradicsomi ígéreteket harcias hangvételű felhívások váltották fel. Most az ígéretek helyett az az üzenet, hogy bátran nézzenek szembe a rossz időkkel. Emiatt is fontos, hogy lépéseket tegyenek az állampolgárok, és megmutassák a nép igazi akaratát.  A Go Fund Me oldalon eddig csak 13.000 fontot gyűjtöttek össze a szervezők, de a gyűjtés még tart. Összesen 65 000 font szükséges a tüntetés “minden költségének fedezésére”.

Nem “Brexit-háborúra”, egységre volna szükség

Noha az összeg lassan gyűlik, a szervezők azt állítják széles körű a kezdeményezés támogatása. Szerintük sokan megbánták már a Brexitet, és egyre többen lesznek. Olyanok is, akik a kilépésre szavaztak, elismerték, hogy ami most történik, az nem éppen az, amit reméltek. A maradáspártiak úgy gondolják itt az idő a változtatásra. Vannak ennél kevésbé radikális hangok is, akik ugyan nem Brexit pártiak, de egy ilyen megmozdulást mégsem támogatnak. Ők azt hangsúlyozzák, hogy egységesnek kellene maradni az egymással való háborúzás helyett. Hiszen mindenki aggódik az ország jövőjéért akár támogatja, akár ellenzi a Brexitet. „Egyikünknek sem szabad homokba dugnia a fejét és azt mondani, hogy a Brexit nem jelent kihívást. De a Brexitet ellenzők túl gyakran állítják be úgy a helyzetet, mintha visszaforgathatnánk az idő kerekét és a szavazás eredményét. A népszavazáskor a brit jövőről alkotott két vízió harcolt egymással. Most izgatottan várjuk, hogy milyen kilátásaink lesznek, mint dinamikus, globális és független nemzetnek.”

Szólj hozzá