Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A britek többsége szerint a Brexit nem lesz hatással munkahelyeikre

A britek többsége nem gondolja, hogy a Brexit negatívan befolyásolja majd a munkahelyeket. A fiatalok ennél pesszimistábbak. Ez derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

...

A britek többsége szerint a Brexit nem lesz hatással munkahelyeikre
A szavazás eredménye korosztályonként (forrás: internet)

Friss felmérés

A közvélemény-kutatás feltárta, a különböző korosztályok eltérően vélekednek. A 18-24 év közötti megkérdezettek 56 %-a úgy gondolja, a Brexit után nehezebb lesz munkahelyet találniuk és a pénzügyi helyzet is rosszabb lesz. Az 50 év feletti válaszadóknak csak mintegy 30%-a gondolja ugyanezt. A különbség annak is köszönhető, hogy a fiatalok többsége az Európai Unióban való bennmaradásra szavazott. Tehát egyértelműen a kilépést ellenzik. A felmérés hátterében álló Equifax Ltd egyik pénzügyi szakértője, Jake Ranson ezt nyilatkozta:

“Az EU-ból való kilépés egy hihetetlenül összetett folyamat és ezért fontos, hogy az emberek saját kezükbe vegyék pénzügyi helyzetük kezelését ebben az előre megjósolhatatlan szituációban.”

Hogyan lehet csökkenteni a bizonytalanságot?

A bankszektorban új fejlesztésekre kerül sor, az ún. Open Banking segítségére lesz az embereknek a bizonytalan időszakokban. Az új eszközök lehetővé teszik majd számukra pénzügyeik irányítását és könnyebben fognak hozzáférni bizonyos pénzügyi szolgáltatásokhoz is.

A Brexit-re szavazók véleménye

A novemberben és decemberben készített felmérések szerint a Brexit-re szavazók körében nagyon kevesen változtatták meg korábbi véleményüket. Egy korábbi, augusztusi felmérés szerint az Európai Unió elhagyása mellett döntők akár nagy áldozatokat is vállalnának a kilépésért. Annak is tudatában vannak, gazdaságilag mekkora kárt jelenthet Nagy-Britannia kilépése az EU-ból. Ennek ellenére 61%-ban mégis támogatják a kilépést. A Brexit-re szavazók mindössze 20 %-a véli úgy, a gazdasági károk túl nagy árat jelentenek a szigetország számára.

A britek többsége szerint a Brexit nem lesz hatással munkahelyeikre
A fiatalok többsége a bennmaradás mellett tette le voksát (forrás. flickr.com)

A megkérdezettek reagálása

Az Equifax által végzett felmérésben arra a kérdésre, hogy a Brexit javítani vagy rontani fog a karrier-lehetőségeken, illetve a fizetéseken, mindössze 24% számít negatív következményekre. Ugyanakkor mindössze 5% van amellett, hogy a Brexit csak pozitív következményekkel jár majd. A többség, a válaszadók 55%-a szerint semmilyen változás nem fog történni a kilépés után. Ők azt mondják, az egyes emberekre nem lesz komoly hatással a Brexit. Ők nem félnek a pénzügyi világban várható változásoktól és a munkahelyek helyzetének megváltozásától sem. A válaszok korosztályonként itt is különböztek. A fiatalabbak sokkal negatívabban látják a helyzetet. Akik a pénzügyek javulására számítanak, elsősorban a kamatok emelkedését várják.

Vannak, akik figyelmeztetnek a veszélyekre is…

Tony Blair óvatosságra intette azokat, akik a mindenáron történő elszakadás mellett teszik le a voksukat, de egyelőre úgy tűnik, azok, akik mindenképp a kilépést támogatják, semmiféle figyelmeztetésre nem reagálnak.

Minden, ami Anglia 2017-ben I. rész - Brexit, választások, terror
Akik ellenzik a Brexit-et (Forrás: spectators.blog)

Szólj hozzá