Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A Brexit “hülye döntés” volt, de még visszafordítható

Ezt, a kicsit erősebb kijelentést Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének kabinetfőnöke mondta, hozzátéve, hogy még jogilag elérhető a Brexit visszafordításának lehetősége.

A Brexit hülye döntés volt, de még visszafordítható egy EU-s vezető szerint
(Kép: Wikimedia Commons)

Többen kritizálták a kijelentést

Sokan “butaságnak” tartják Selmayr ezen kijelentését és többen azzal vádolják, hogy a tárgyalási folyamatokat szeretné elterelni más irányba. A héten került ugyanis napirendre az EU-elhagyásról szóló törvénytervezet, ami egy jövőheti szavazás eredményeképp meghiúsulhat. A Labour (Munkáspárt) nagy erőkkel ezen dolgozik.

Philip Hammond, pénzügyminiszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy sem a konzervatívok, sem pedig a Munkáspárt tagjainak nem szabad akadályozni a folyamatot, hiszen ,,annak nem most van az ideje”.

Erős szavak a Brexit miatt

Selmayr egy brüsszeli konferencia alkalmával tette ominózus kijelentéseit, még múlt hét vasárnap:

,,A Brexit rossz és egy hülye döntés volt. Csak a brit emberek tudják visszafordítani, de nem vagyok egy álmodozó típus. Én realista vagyok. A Brexit meg fog történni, 2019 március 29.-én.”

Hozzátette még, hogy ettől függetlenül még “jogilag” elérhető a lehetőség. Hozzátette, hogy “kifejezetten arrogáns lenne tőlük”, ha azt mondanák, hogy az Európai Unió rákényszerítheti az országot bármire.

Még több kritika Selmayrnak

Nigel Farage, az euroszkeptikus UKIP párt volt vezetője is éles szavakkal illette Selmayr-t és az EU-t a kijelentések miatt:

,,Selmayr kijelentései tükrözik azt a makacs brüsszeli visszakozást attól ténytől, hogy a Brexit igenis megtörténik . És arra is rámutatnak, mennyire nem akarnak együttműködni, akadályozván minket, ahol csak lehet.”

Farage arra is utalást tett, hogy szerinte Selmayr a jövőheti Brexit-törvényről szóló szavazást is befolyásolni próbálja.

Mégis lenne benne valami?

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament frakcióvezetője szintúgy a Brexit késleltetéséről beszélt, utalva arra, hogy a tárgyalások Theresa May közelgő beszéde az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatáról bekavarhat az előre eltervezett ütemtervbe.

Egyébként ezt a beszédet tartja a brit közvélemény az egyik legfontosabbnak a Brexit kapcsán, hiszen itt próbál majd May egy irányvonalat kitűzni a jövőbeni EU-Brit kapcsolatoknak. Már sokkal több részlet várható az együttműködés vagy együtt-nem-működés fejleményeiről.

May-t többen – például a japán vezetők– is vádolták azzal, hogy nyilvános beszédei során pánikhangulatot kelt a Brexittel kapcsolatosan, ami már most láthatóan negatívan hat az Egyesült Királyság kereskedelmi partnereinek forgalmára.

A sokak által nagy érdeklődéssel várt beszédre a tervek szerint szeptember második felében kerül sor,amikor Theresa May visszatér az egyik hivatalos, külföldi látogatásáról.

Szólj hozzá