Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

„A brit hadsereg a napóleoni háborúk szintjén áll” – állítja a vezérkari főnök

A brit hadsereg vezérkari főnöke szerint veszélyes mértékben lecsökkentek a védelmi kiadásokra fordított összegek. Sir Nick Carter vezérkari főnök véleménye szerint ez azzal fenyeget, hogy a brit fegyveres erők védelmi képessége „hátrányba kerül Oroszország és más ellenséges hatalmak” támadóképességével szemben.

„A brit hadsereg a napóleoni háborúk szintjén áll”
Sir Nicholas Patrick Carter tábornok, KCB, CBE, DSO, a brit vezérkari főnök (forrás: Youtube)

Megkongatták a vészharangot

A címben szereplő kijelentés egyes védelmi szakértők szerint nem túlzóak. A brit hadsereg létszáma a napóleoni háborúk idején volt olyan kis létszámú, mint napjainkban. A szárazföldi hadsereg állománya 2010 óta 102 ezerről 82 ezer főre csökkent a szigetországban.

A Royal United Services Institute (RUSI) nevű, 1831-ben alapított független londoni védelmi és biztonsági elemzőközpont hétfő este tartott egy konferenciát. A „Dinamikus biztonsági veszélyek és a brit hadsereg” című szimpóziumon szólalt fel Sir Nick Carter tábornok, az Egyesült Királyság vezérkari főnöke. Az előadásában felhívta a figyelmet az orosz hadsereg által kifejlesztett nagy hatótávolságú támadó rakétafegyverzetre is.

A brit vezérkari főnök szerint Oroszország összességében “mind agresszívabb” expedíciós haderő felépítésén dolgozik. Carter tábornok ennek illusztrálására elmondta, hogy Oroszország az általa végrehajtott szíriai katonai műveletek aktív szakaszában 26 rakétát lőtt ki tengeralattjárókról, 1500 kilométer távolságból. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fenyegetés „Nagy-Britanniától nem ezer mérföldekre, hanem Európa küszöbén van”.

Csak Oroszország máris olyan haderőket vonultathat fel, amelyekkel a brit hadsereg ma nehezen tudna szembeszállni a hadszíntéren.

„A brit hadsereg a napóleoni háborúk szintjén áll”
NATO tagállamok védelmi ráfordításai (forrás: Nato)

Folyamatosan csökken a GDP védelemre fordított kiadása

A vezérkari főnöknek a konferencián elmondott beszédét Gavin Williamson, védelmi miniszter személyesen hagyta jóvá. A brit sajtó már korábban is cikkezett arról, hogy Williamson komoly csörtéket vív Philip Hammond pénzügyminiszterrel. Ezek célja a védelmi költségvetés további csökkentésének megakadályozása. Ilyen vitákba már Williamson elődje, Michael Fellon is keveredett a pénzügyminiszterrel.

Carter tábornok példaként hozta fel, hogy kivonták a hadrendből a királyi haditengerészet egykori zászlóshajóját, az Ark Royal repülőgép-hordozót is. Méghozzá a helyből felszálló Harrier típusú harci repülőgépekkel együtt, amelyek az Ark Royalról voltak bevethetők.

Nagy-Britanniának emiatt évek óta nincs megfelelő repülőgép-hordozó kapacitása. Igaz ugyan, hogy már készül két új repülőgép-hordozó is. Az egyiket, a HMS Queen Elizabeth-et – a flotta új zászlóshajóját – már tavaly vízre bocsátották, és a tengeri próbákat végzi. A másik, a HMS Prince of Wales még dokkban áll. Ezek a hajók majd csak a 2020-as évek elején állnak hadrendbe.

Az Egyesült Királyságnak, mint NATO-tagállamnak, éves GDP-je 1,22%-át kell védelmi kiadásokra fordítania. Az elvárt ráfordítás 2024-re eléri az éves 2%-ot. Nagy-Britannia 2016-ban GDP-je 2,21%-át fordította védelmi kiadásai fedezésére.

...

Szólj hozzá