Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Egy brit iskolában megszabták milyen hosszú lehet a diákok körme

Egy brit iskolában megszabták, hogy  a diákok körme nem lehet 1,5 cm-nél hosszabb. Az új szabály sok tanuló és szülő felháborodását kiváltotta, egyenesen “bizarrnak” minősítették.

Egy brit iskolában megszabták milyen hosszú lehet a diákok körme
A körmök hossza nem lehet 1,5 cm-nél hosszabb az iskolai szabályzat szerint (Forrás: Pixabay)

Iskolai házirendi szabály, ami kiverte a biztosítékot

A szülők bírálták az iskola vezetését a “kicsinyes” és a “teljesen végrehajthatatlan” szabály meghozása miatt. Az iskola igazgatója szerint a diákok körmei nem lehetnek 1,5 cm-nél (0,5 hüvelyknél) hosszabbak. A 1,5 cm az egész köröm hosszát foglalja magába, azaz a körömágytól a köröm végéig. Az iskolát sokan kritizálták, miután az igazgató ilyen “nevetséges” szabályt vezetett be arra vonatkozóan, hogy milyen hosszú lehet elsősorban a lányok körme.

A staffordshire-i Rawlett Iskola új útmutatót, házirendet adott ki a szülőknek, diákoknak. A köröm hosszára vonatkozó szabállyal azt akarták megakadályozni, hogy a tanulók hosszú körmöket növesszenek. Tim Bassett, az iskola igazgatója szerint a diákok körmei nem lehetnek 1,5 cm-nél hosszabbak a körömágytól a köröm végéig. Azt is meghatározta, hogy a köröm színe “semleges vagy halvány” árnyalatú lehet.

A szülők Facebook posztokban fakadtak ki

A szülők erőteljesen kritizálták a szabályt: “bizarr”, “kicsinyes” és “teljesen végrehajthatatlan” előírásnak minősítették.

James Connors írta a Facebook-on: “Megértem, hogy szabályozzák a körömlakk használatát vagy az olyan eljárásokat, mint a körömhosszabbítást. De hogy pontosan meghatározzák, megszabják a körmök hosszát, egy kissé drasztikus lépés és nagyon kicsinyes.”

Rachel Edney, egy másik szülő hozzátette: “Milyen buta szabály ez a körömhosszára! Mindenki más méretű körmökkel rendelkezik – az enyém eleve hosszabb.”

James Mortimer pikírten fogalmazta meg a kritikáját az iskolával szemben. “A Rawlett-iskola ismét bebizonyította, hogy jobban törődik a diákok megjelenésével, mint a tényleges oktatásukkal. (…) Az iskola ugyan kevés figyelmet szentel a diákok és a szülők véleményének, de természetesen nem fognak hallgatni. ”

John Batman pedig a következőt írta: “És ki fog körbemenni, hogy ellenőrizze az összes tanuló körmeit egy vonalzóval? Milyen bizarr, ostoba és teljesen végrehajthatatlan szabály”.

Az igazgató szerint a többség támogatja Őt

Tim Bassett, igazgató az iskola Facebook oldalán a következőt írta:

“A diákok túlnyomó többsége rendkívül jól áll az iskolai egyenruha viseléséhez, és szeretnénk köszönetet mondani a szülőknek a folyamatos támogatásukért. A szülőkkel folytatott több megbeszélést követően úgy döntöttünk, hogy a körömviselésre is szabályokat hozunk a konfliktusok korlátozására és a következetesség biztosítására. A körmök nem haladhatják meg az 1,5 cm hosszúságot, a körömágytól mérve. Minden színnek semlegesnek vagy halványnak kell lennie, a rendkívül fényes körmök nem engedélyezettek.”

A Rawlett Iskola koedukált középiskola, ahol 960, 11 és 16 év közötti diák tanul. Az iskola a legutóbbi Ofsted-vizsgálaton, tavaly márciusban “jó” minősítést kapott. Nyilvánvalóan az iskolai közösségi életet valamelyest keretek közé kell terelni, de hogy a hosszabb körmök az iskolai rend és „nyugalom megzavarására” adnának okot eléggé furcsán hangzik…

...

Szólj hozzá