Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A brit kilépés tönkreteszi az EU által finanszírozott projekteket Németországban

A brit kilépés az EU-ból (Brexit) közvetlen módon fenyegeti az EU által finanszírozott projekteket Németországban – állítják maguk a németek. A brit kilépés után, 2019 márciusától az Egyesült Királyság leállítja a költségvetési hozzájárulásokat, illetve már sokkal kisebb mértékben járul hozzá a terhekhez 2020-ig.

A brit kilépés tönkreteszi az EU által finanszírozott projekteket Németországban
Hans-Olaf Henkel, német EP képviselő (Kép: Youtube)

A németek aggódnak a folyamatban levő projektek miatt

Az észak-hesseni EU-projektek például az EU-alapok óriási csökkentésével fognak szembesülni a kilépés miatt. A Német Városok Szövetsége, a Német Megyei Szövetség és a Német Városok és Önkormányzatok Szövetsége arra szólít fel, hogy a finanszírozási gyakorlatot és annak mértékét 2020 után is őrizzék meg.

Azt állítják, hogy “az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kivonulása miatt várható az EU jövőbeli költségvetésének megnyirbálása. Ez jelentősen csökkentheti a rendelkezésre álló forrásokat, különösen a gazdaságilag fejlettebb tagállamokban.”

Politikai nyilatkozatot írtak alá a kohéziós politikáról, amely több százezer projektet támogat Európában. A nyilatkozat célja, hogy a projektek az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a Kohéziós Alapból jussanak pénzügyi támogatáshoz.

Bár ritkán beszélnek erről Brüsszelben vagy Berlinben, Németország egyre inkább aggódik amiatt, hogy elveszíti az Egyesült Királyságot, mint finanszírozót, és mint kereskedelmi partnert egyaránt.

A bremeni városok képviselői például aggódnak amiatt, hogy a Brexit miatt kevesebb pénzügyi támogatáshoz jut a régió, és végül elvesznek az uniós tagság “látható előnyeit” a térségből. Ez potenciálisan segítheti a szélsőjobboldali anti-globalista Alternative fuer Deutschland (AfD) támogatottságának növekedését- állítják.

A SPD képviselője, Antje Grotheer így fogalmazott: “Ha kijönnek a folyóhoz, akkor látják, mit tett az EU, így az emberek pozitív dolognak érzik az EU-t. De abban a pillanatban, amikor lecsökkennek a nyugat-európai kohéziós alapokat, nem fogják látni az előnyöket. “

„Két nagysebességű vonat ugyanazon a pályán halad egymás felé”

Hans-Olaf Henkel, a német iparágak szövetségének korábbi elnöke, a BDI (nagyjából egyenértékű a brit CBI-jal) azzal érvelt, hogy a Brexit negatív hatással lesz a kontinensre. Azt mondta: “Nyilvánvaló, hogy a Brexit vesztes-vesztes helyzetet teremt mind Nagy-Britanniának, mind az EU-nak.”

Majd így folytatta: “Egy új partnerrel, például Kanadával vagy Japánnal való kereskedelmi megállapodás tárgyalása egy dolog. De a több mint 40 éve felnövő, több ezer vállalat közötti kereskedelmi kapcsolatok megszüntetése egészen más. A meglévő komplex logisztikai láncok, szállítói és ügyfél-kapcsolatok szenvednének a kilépés miatt. Függetlenül attól, hogy „puha” vagy „kemény” lesz a Brexit; hosszabb korrekciós, átmeneti időszakokkal vagy azok nélkül.”

Henkel idézett egy tanulmányt is, amelyet a Deloitte tanácsadó cég készített. E dokumentum szerint az autógyártók értékesítése az egységes piacon a kilépés után 20% -kal fog csökkenni. A tanulmány szerint a Brexit miatti értékesítési veszteségek a 2008-as, pénzügyi válság idején tapasztalt veszteségek szintjét fogják elérni. A tanulmány állítás szerint a németországi autóiparában mintegy 60 000 munkahely függ ezen exporttól, és 18 000 munkahelyet veszélyeztet csak az autóiparban a kemény Brexit. A veszteség legfőbb oka az angol font árfolyamának esése, ami az Egyesült Királyságban a német autóárak növekedéséhez vezet.

A Németországban gyártott autók 21% -kal drágábbak lehetnek az Egyesült Királyságban a kemény Brexit után, a tanulmány szerint.

Henkel hozzátette: “Felszólítjuk Angliában és a kontinensen élő összes felelős politikust, hogy segítsen elkerülni, hogy két nagysebességű vonat ugyanazon a pályán haladjon egymás felé.”

“A Brexitnek a bennmaradó 27 országra gyakorolt jelentős negatív hatása indokolja, hogy az EU Nagy-Britanniának olyan megállapodást nyújtson, amely segít elkerülni egy történelmi méretű tragédiát.”

...

Szólj hozzá