Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Megkezdődött a brit kilépési tárgyalások hatodik fordulója

Bizonyos pontokban történt némi előrelépés az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalások e heti, hatodik fordulóján, de egyik kérdésben sem sikerült áttörést elérni – jelentette ki pénteken Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója.

Barnier szerint a briteknek meg kell tanítani, mi az egységes piac elhagyásának jelentése
Michel Barnier (Kép: Wikimedia Commons)

Barnier nagyon kimérten nyilatkozott az első napon

Barnier már a brüsszeli sajtótájékoztató legelején arra figyelmeztetett, hogy senki ne várjon nagy bejelentéseket. Folytatni kell a munkát a bizonytalanság mérséklése érdekében. Az idő szűkös, több mint ötszáz nap eltelt a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazás óta – emelte ki a volt francia miniszter. Hangsúlyozta: nem kell mindenről részletes megállapodásra jutni, de a következő két hétben “őszinte és valódi” előrehaladásra van szükség. Ez a feltétele annak, hogy decemberben tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatrendszerről szóló egyeztetésekre.

Hozzátette, az elmúlt két napban “elmélyítették” a párbeszédet a főbb pontokat illetően, és sikerült bizonyos eredményeket elérni az állampolgári jogok és az ír-északír határellenőrzés területén, de maradtak még nézetkülönbségek, előbbi témában például a családegyesítés vagy az Európai Bíróság joghatóságának vonatkozásában. Emellett kiemelte, a továbblépéshez “abszolút létfontosságú” megállapodásra jutni az EU-val szemben fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek ügyében.

A britek sürgetik a továbblépést a tárgyalásokban

David Davis, brit Brexit-ügyi miniszter azt hangoztatta, mielőbb tovább kell lépni a Brexit-tárgyalások második szakaszára. Ehhez pedig “rugalmas és konstruktív” megközelítésre van szükség mindkét fél részéről. Elmondta, hogy London “kész és hajlandó” a jelenleginél intenzívebb egyeztetéseket folytatni a december 14-15-i EU-csúcstalálkozóig. Ekkor döntenek ugyanis  a bennmaradó tagállamok vezetői arról, hogy szerintük haladtak-e már eleget a továbblépéshez.

Aláhúzta: a mostani fordulón sikerült megegyezni bizonyos kérdésekről az állampolgári jogok és az ír-északír határellenőrzés területén. Arra a felvetésére, miszerint Észak-Írország különleges státust kaphatna a Brexit után, hogy tagja maradhasson a belső piacnak és a vámuniónak, Davis leszögezte: kizárt egy új határ létrehozása az Egyesült Királyságon belül. Elismerte, hogy egyedi megoldás szükséges a kérdés rendezéséhez. Ám ez – mint mondta – nem válhat kárára a szigetország “alkotmányos és gazdasági integritásának”.

Szólj hozzá