Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Már most meredeken csökken a brit kórházakban munkát vállaló európai ápolók száma

Meredeken csökken a brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) kórházaiban más európai országokból munkát vállaló szakképzett ápolók száma a Brexit népszavazás óta.

Egyre több országban jelent problémát az idős emberek alultápláltsága. Nagy-Britannia sem kivétel ez alól. Legalábbis erre figyelmeztet egy nemrégiben készült parlamenti jelentés.
Az NHS-nek érdeke a probléma megoldása (forrás: wikimedia)

Kevesen jönnek, sokan mennek

A brit kórházi és szülészeti szakápolói személyzet érdek képviseleti és felügyeleti hatósága (Nursing and Midwifery Council, NMC) csütörtökön ismertette felmérésének eredményét. Ebben kimutatta, hogy a szeptemberrel zárult egy évben 1107 új munkavállaló került a szervezet nyilvántartásába az Európai Gazdasági Térségből (EEA). A szervezetnek az EU-országok mellett az Európai Unióval szoros szerződéses együttműködést folytató Norvégia, Izland és Liechtenstein is tagja.

Az NMC adatai szerint ez 89 százalékos zuhanás éves összevetésben. Mindeközben az EEA-térségből érkezett szakképzett ápolószemélyzet elvándorlása is rohamosan gyorsul. Az NMC tanulmánya szerint a szervezet nyilvántartásából a szeptemberrel véget ért tizenkét hónapban 4067 EEA-munkavállaló került ki. Ez a szám 67 százalékkal több, mint a 2016 szeptemberével zárult egy évben.

A konzervatív párti brit kormány folyamatosan hangsúlyozza, hogy a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok maradását szeretné a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után is. A brit kormány által kidolgozott, június végén ismertetett javaslatcsomag szerint azok, akik egy később kijelölendő határnapig már öt évet életvitelszerűen eltöltöttek Nagy-Britanniában, letelepedett jogi státusért folyamodhatnak. Ennek alapján a Brexit után is ugyanolyan jogosultságok illetnék meg őket, mint a brit állampolgárokat.

A brit kormány nem tudta kellően megnyugtatni a Nagy-Britanniában az EU-polgárokat

Theresa May brit miniszterelnök nemrégiben nyílt levélben fordult a Nagy-Britanniába áttelepült több mint 3 millió külföldi EU-polgárhoz. Megígérte nekik, hogy a brit kormány “áramvonalas”, digitális és olcsó eljárási procedúrát dolgoz ki számukra a letelepedett státus megszerzéséhez. E fejlesztési munka minden mozzanatába őket is szervezetten bevonja.

May hozzátette, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve a külföldi EU-országokban élő több mint egymillió brit jogosultságainak jövőbeni érvényesítéséről “már karnyújtásnyira van” a megállapodás az uniós partnerekkel.

Ennek ellenére máris egyre nagyobb a munkaerőhiány azokban a brit ágazatokban, amelyek jelentős részben függnek a külföldi EU-munkavállalóktól. A brit emberi erőforrás-menedzserek legnagyobb szakmai szövetsége, a Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) ezer tagvállalatra kiterjedő legutóbbi felmérése szerint a megkérdezett cégek 27 százaléka arról számolt be, hogy az alkalmazásukban álló külföldi EU-munkavállalók távozni akarnak a cégtől. Sőt sok esetben az Egyesült Királyságból is. Mindeközben 748 ezer – csaknem rekordszámú – munkahely betöltetlen a brit gazdaságban. A vállalatok egyre nehezebben találnak megfelelő számú és képzettségű munkaerőt ezekre az állásokra.

Szólj hozzá