Zárójel
A brit kormány befenyítette a Facebook-ot és a Google-t
Forrás: Flickr

A brit kormány befenyítette a Facebook-ot és a Google-t

A brit kormány bekeményít. A brit belügyminisztérium biztonsági kérdésekért felelős államtitkára szerint adószankciókra számíthatnak azok az internetes óriáscégek, amelyek nem hajlandók együttműködni a brit kormánnyal az online felületeken megjelenő terrorista tartalmak terjedésének megakadályozásában.

A brit kormány befenyítette a Facebook-ot és a Google-t
Forrás: Pixabay

Szigorú adószankciókra számíthat a Facebook, Google és a YouTube

Ben Wallace a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva “kíméletlen profithajhászoknak” nevezte a legnagyobb közösségi portálok üzemeltetőit – számolt be a HVG. Szerinte az általuk működtetett felületekről nem távolítják el olyan gyorsan a terrorizmushoz kötődő tartalmakat, ahogy azt megtehetnék. Emiatt a kormánynak kell fokozott megfigyelési tevékenységet folytatnia, ez viszont több százmillió fontba kerül. A cégek “ezt nem úszhatják meg. A kormánynak minden lehetőséget meg kell vizsgálnia, beleértve az adóintézkedéseket is” – mondta a brit belügyi államtitkár.

Wallace szerint ezekkel az adóintézkedésekkel ösztönözni lehetne a közösségi portálokat az együttműködésre a terrorellenes tartalmak terjedésének megakadályozásában. Ha továbbra sem cselekszenek, akkor ennek kormányzati költségeit e pótlólagos adókból lehetne kompenzálni. Az államtitkár kijelentette: a kormány e cégekkel szemben tanúsított türelme gyors ütemben fogy. A kifogások keresésének ideje lejárt, e vállalatoknak meg kell változtatniuk magatartásukat.

Wallace szerint az olyan cégek, mint a Facebook, a Google vagy a YouTube “túlságosan megkönnyítik a terroristák életét”. Ugyanis nem hajlandók eltávolítani a iszlamisták vagy a jobboldali szélsőségesek radikalizálására alkalmas tartalmakat vagy éppen a pokolgépek készítéséhez használatos útmutatókat.

Szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény lenne a radikális tartalmak puszta megtekintése is

Nemrégiben Amber Rudd, brit belügyminiszter arra szólította fel a globális közösségi felületeket üzemeltető internetes vállalatokat – közvetlenül nevesítve közülük a Facebookot, a Twittert és a Google-t -, hogy sürgősen fejlesszenek ki olyan technológiai megoldásokat, amelyek megtisztítják felületeiket a terrorista, radikalizáló tartalmaktól. “Cselekedjenek haladéktalanul, tegyenek eleget erkölcsi kötelezettségeiknek” – üzente Rudd e cégeknek a kormányzó Konzervatív Párt éves őszi kongresszusán tartott felszólalásában.

A belügyminiszter bejelentette: a brit kormány szigorítási tervei szerint a jövőben súlyos, 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekménynek minősülne az online felületeken megjelenő terrorista tartalmak puszta megtekintése is. Amber Rudd szerint ezzel be lehet zárni egy jelentős büntetőjogi rést, ugyanis a jelenlegi törvények csak azt rendelik büntetni, ha valaki letölt és tárol terrorista tartalmakat az internetről.


Szólj hozzá

Facebook

Csatlakozz a több, mint 31 ezres táborunkhoz!