Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Biztos, ami biztos a brit kormány kőbe vésné a Brexit napját

Törvénybe iktatná a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnésének időpontját a brit kormány. A britek így adnának nyomatékot annak, hogy komolyan gondolják a tavalyi döntést? És hogy részükről tényleg nincs visszaút?

Biztos, ami biztos a brit kormány kőbe vésné a Brexit napját
(Kép: Flickr)

Brexit – A kilépés dátumának törvénybe foglalása nem hagy további kétségeket

A Brexit-tárgyalásokat brit részről összehangoló minisztérium vezetője, David Davis közölte törvénybe iktatnák a kilépés pontos dátumát. A brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonásáról beterjesztett jogszabály-tervezetbe (Withdrawal Bill) a kormány szándéka szerint bekerülne, hogy az Egyesült Királyság 2019. március 29-én, a greenwichi középidő (GMT) szerint 23:00 órakor kilép az Európai Unióból. Az a nap péntekre esik, és akkor még a téli időszámítás lesz érvényben Nagy-Britanniában, amely azonos a GMT-vel. Mivel a brit időszámítás mindig – az egyidejű óraátállításokkal együtt is – egy órával a kontinens időszámítása mögött jár, a visszavonási törvényben meghatározandó időpont Brüsszelben 2019. március 29-én éjfélre esne.

Theresa May brit miniszterelnök idén március 29-én jelentette be a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Ezzel hivatalosan is elindította a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető, alapesetben két évig tartó folyamatot, és ennek alapján a Brexit várható időpontja 2019. március 29. Davis közleménye szerint ezt a kilépési dátumot rögzítené törvényben a brit kormány. A Brexit-minisztérium vezetője szerint az erről szóló módosítás beillesztése a Withdrawal Bill tervezetébe “kristálytiszta” módon rendezné azt a kérdést, hogy mikor szűnik meg a brit EU-tagság.

Brit kormány – A miniszterelnök a maga által írt újságcikkel adott nyomatékot az elhatározásnak

Theresa May a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap pénteki kiadásának írt cikkében szintén nyíltan fogalmazott. A brit kormány a törvénytervezet módosításával “feketén-fehéren” deklarálni kívánja, hogy az Egyesült Királyság 2019. március 29-én kilép az EU-ból. A brit miniszterelnök közölte: a kormány nem fogja eltűrni, hogy az EU-tagságról szóló törvény visszavonásáról intézkedő jogszabály hamarosan folytatódó alsóházi vitájában bárki megpróbálja egyéb módosítási kezdeményezésekkel megakadályozni a brit nép demokratikus akaratának érvényesítését. May arra utalt, hogy a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

Felerősödő ellenvélemények

Lord John Kerr, a brit diplomácia egyik legtekintélyesebb veteránja, aki a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének alapelveit annak idején kidolgozta más véleményen van. Az Open Britain nevű EU-párti kampánycsoport pénteki konferenciáján elmondott beszédében kijelentette: Nagy-Britannia a Brexit-folyamat bármely szakaszában meggondolhatja magát. Lord Kerr szerint nem vált kötelezővé a kilépés az EU-ból csak azért, mert Theresa May márciusban “elküldte levelét Brüsszelnek” az 50. cikkely aktiválásáról. Nagy-Britannia még mindig szabadon dönthet arról, hogy folytatja-e a kilépési folyamatot. John Kerr szerint “az újabb és újabb tények felszínre kerülésével” az embereknek jogukban áll megváltoztatni a véleményüket. Az 50. cikkely semmi olyasmit nem tartalmaz, amely ebben megakadályozná őket.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Gordon Brown, volt munkáspárti brit miniszterelnök a BBC televíziónak adott.. Brown kijelentette: meggyőződése szerint jövő nyárra a Brexit-folyamat olyan válságpontra fog eljutni, amikor a kilépésre szavazók is rájönnek, hogy “nem azt kapják, amit ígértek nekik”. Brown szerint ugyanis nem igaz, hogy Nagy-Britannia teljes mértékben vissza tudja majd szerezni az ellenőrzést az EU-bevándorlás felett. Nem igaz az sem, hogy saját maga határozhatja meg kereskedelmi politikáját. Főként azért, mert az egyéni kereskedelmi megállapodások elértése az egyes EU-országokkal hosszú évekbe telik. Emellett az sem igaz, hogy a brit törvényalkotás teljesen elszakadhat az EU-tól. Az Európai Unió Bíróságának befolyása a Brexit után is sokféle módon érvényesülni fog Nagy-Britanniában.

Brown kijelentette: “ez idő szerint” nem javasolná újabb EU-népszavazás kiírását. Ám szeretné, ha a kilépési tárgyalások végén lehetőség nyílhatna a döntés “újraértékelésére”, és annak mérlegelésére, hogy a Brexit alternatívájaként nincs-e egy másik, “sorsfordító horderejű lehetőség”, amellyel Nagy-Britannia élhetne, ha mégis az EU tagja marad.

Szólj hozzá