Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A brit kormány Walesben és Skóciában bizonygatja a Brexit előnyeit

David Lidington, a brit Miniszterelnöki Hivatalt vezető kabinetminiszter Walesben és Skóciában folytat tárgyalásokat a Brexit végrehajtásáról. A miniszter a központi kormányzat elképzeléseiről akarja meggyőzni a tartományi kormányokat. A tárgyalások során kormányközeli forrásokból kiszivárgott: nincs arra garancia, hogy az Európai Unión kívüli országok a Brexit utáni átmeneti időszakban is tiszteletben fogják tartani az Egyesült Királysággal szembeni kötelezettségüket.

London puhítja a „vidéket”, először a walesi sárkányt

Lidington Cardiffban találkozott Carwyn Jones walesi első miniszterrel, akivel ismertette London álláspontját. A tárgyalások után megköszönte a tartományi kormány konstruktív hozzáállását az Európai Unióból történő kilépési folyamatot illetően. Leszögezte, hogy a mai megbeszélés nagyon hasznos volt. Ígéretet tett arra, hogy London figyelembe veszi a walesi kormány által kifejtett aggodalmakat.

Cardiff is egyetértett abban, hogy ha eljön a kilépés napja, a teljes Egyesült Királyságnak egységesen készen kell állnia. Meg kell védeniük a belső piacot. El kell kerülni, hogy a szigetország egyik területén se legyenek akadályok a kereskedelemben, a szolgáltatásokban. Lidington kijelentette:

„És ahogy mindig is tisztában voltunk vele, számíthatunk arra, hogy ha az EU visszaszolgáltatja a hatalom [önálló] gyakorlását, azok jelentős számban közvetlenül a walesi kormányhoz kerülnek.”

A brit kormány Walesben és Skóciában bizonygatja a Brexit előnyeit
David Lidington, a brit Miniszterelnöki Hivatal minisztere (forrás: Wikimedia.Commons)

Csak a briteket kötelezi majd az átmeneti időszak, más országokat nem?

Eközben névtelenséget kérő kormányközeli tisztségviselők véleménye szivárgott ki. E szerint Nagy-Britanniát továbbra is kötnék a 2019. március 30-tól 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakban az uniós szabályok. Várhatóan az unión kívüli országok is tiszteletben fogják ezeket tartani. Vélhetően akkor, ha ezt kölcsönösen előnyös szerződések garantálják. Más országok részéről a szabályokkal szembeni kritikus hozzáállást azonban nem lehet kizárni. Ahogy elhangzott:

 „Nem tudjuk garantálni, hogy egyes országok politikai vagy más megfontolásokból nem fogják azt mondani, hogy az Egyesült Királyság már nem tagja az EU-nak. Így az átmeneti időszakban már nem kellene élveznie az előnyöket, amelyek valamely uniós egyezményből erednek. Ebben az esetben Londonnak kell megállapodásra jutnia a kérdéses országgal.”

Ehhez kapcsolódóan Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója nemrég leszögezte, a szigetország ezen átmeneti időszakban is részese maradna az EU által megkötött több mint 750 nemzetközi egyezménynek. Ám kijelentette, hogy “Azt viszont nem tudjuk biztosítani, hogy London ezeknek továbbra is élvezheti majd az előnyeit, a partnereinknek erről meglehet a maguk véleménye.”

Lidingtonnak pénteken keményebb napja lesz: Skócia

Pénteken Edinburghban kell meggyőznie a skótokat Lidingtonnak arról, hogy kölcsönösen előnyös lehet mindkét félnek az Unióból való kilépés. Ez nem lesz egyszerű, hiszen Skócia köztudomásúan EU párti politikát folytat, és teljes egészében ellenzi a Brexitet. Nicola Sturgeon, skót első miniszter többször hangot is adott a véleményének. Sőt, időről-időre újabb függetlenségi népszavazást helyez kilátásba.

Különösen érdekes az, hogy amíg Walesben az első miniszterrel tárgyalt Lidington, addig Skóciában David Mundell, a skót első miniszter helyettese, a külügyekért felelős tartományi miniszter fogadja. Ő sem mondható Brexit-párti politikusnak, nemrégiben Brüsszelben fejtette ki véleményét.

Mundell a pénteki találkozó előtt kijelentette, hogy szeretnének egyetérteni a kivonási törvényjavaslattal, de még számos ponton van nézetkülönbség. Kifejezte abbéli reményét is, hogy az EU-ból való kilépés a Holyrood (a skót parlament) döntéshozatali hatáskörének jelentős növekedéséhez fog vezetni.

Arról nincs hírügynökségi jelentés, hogy a londoni kabinetminisztert miért nem Nicola Sturgeon fogadja, de ennek több, mint jelzésértéke van.

...

Szólj hozzá