Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A brit Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint a tory kormány diszkriminálja a mentálisan betegeket

A Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása szerint a konzervatív kormány a fogyatékosok támogatási rendszerének megváltoztatásával, „hátrányosan különbözteti meg”, diszkriminálja a mentális betegségekben szenvedőket. A új rendelkezések 2018. január elsejétől léptek életbe.

A brit Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint a tory kormány diszkriminálja a mentális betegeket
(Forrás: Pixabay)

Az ítélet szerint a kormány diszkriminatív rendelkezéseket hozott

A bíróság azt az egyéni elbírálási rendszeren alapuló kormányzati szabályozást kifogásolta, amely alapján mindenkinek egyénileg állapítják meg a támogatás mértékét. A Legfelsőbb Bíróság szerint a változtatás kimeríti ez emberi jogok megsértését. A pszichiátriai nehézségekkel küszködő betegek esetén a szabályozás “nem tud objektíven eljárni”.

Az új egyéni támogatási rendszerben (personal independence payment – PIP) az év elejétől bevezetettek olyan rendelkezéseket, amelyek korlátozzák a pszichológiai nehézségekkel küzdők támogatását.

A Legfelsőbb Bíróság szerint a kormány azon megállapítása, hogy a mentális problémákkal küzdők kevesebb támogatást igényelnek az utazáshoz, sértik az Emberi Jogok Törvényét, és csupán “szubjektív vélekedésnek” számít. A mentális betegségben szenvedők támogatásának csökkentését ezzel is indokolja az új törvény. Az ilyen jellegű megkülönböztetés azonban negatív diszkriminációnak minősül. A Legfelsőbb Bíróság azt is megállapította, hogy a minisztériumnak nem volt törvényesen felhatalmazva. Ugyanis előzetes konzultáció nélkül fogalmazta meg az új, módosító rendelkezéseket. Különös tekintettel arra, hogy ezek a működő egyéni támogatási rendszer céljainak elérése ellen irányultak.

A kormányt képviselő államügyészség azonban azt állítja, hogy az új rendelkezésnek köszönhetően több mint 160 000 mentális problémával küzdő ember kapott lehetőséget a további támogatására. A tárgyalás során a kormány elfogadta, hogy „tesztelésnek” vessék alá az új rendszert a pszichológiai problémákkal küzdő személyek esetében. Ám a vizsgálati eredmények nem a kormány igazát támasztották alá.

A brit Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint a tory kormány diszkriminálja a mentális betegeket
Kép: Pixabay

A segítőszervezetek és a vezető ellenzéki politikusok is üdvözölték a bírósági ítéletet

Az Országos Autista Társaság (National Autistic Society) és a Fogyatékosok Jogaiért az Egyesült Királyságban (Disability Rights UK) bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy jogsértő az új rendelkezés. A bíróság döntését üdvözölték ezen szervezetek. “Ez az ítélet fontos az olyan emberek közössége számára, akik mentális egészségügyi problémákkal küzdenek egész életükben harcolva a diszkrimináció ellen.”

Debbie Abrahams, az munkáspárti árnyékkormány munka-és a nyugdíjügyi minisztere is egyetértett a bírósági döntéssel. “Ez igazi mérföldkövet jelentő, a kormány diszkriminatív megközelítésével szemben álló ítélet. A vádak túl jól megálltak annak ellenében, hogy a kormány tagadta azt a célt, hogy ezt a támogatási rendszert nem akarta elérhetővé tenni a mentális egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára.” A konzervatív kormányt és magát a miniszterelnököt is azzal vádolta Abrahams, hogy meg akarták kerülni a törvényt. Szerinte amikor a bíróságon sorra elbuktak az új rendszerrel, akkor mint „sürgősségi rendelkezéseket” próbálták azokat bevezetni.

A Zöld Párt (Green Party) vezetője, Jonathan Bartley így nyilatkozott: “A bíróságok úgy döntöttek, hogy a kormány cselekedetei diszkriminatívak és jogellenesek. A kormánynak most kárpótolnia kell mindazokat, akiket az új rendelkezések hátrányosan érintettek és nehézségekkel kellett szembenézniük.”

Majd hozzátette: “A fogyatékkal élőknek kellene a bíróságok elé menniük azért, hogy olyan alapjogokat nyerjenek, amelyeknek már a sajátjuknak kellene lenniük. A kormánynak nem szabad megengednie, hogy a fogyatékkal élő embereket másodosztályú polgárokként kezeljék. ”

Dr. Jed Boardman, a Pszichiáterek Királyi Kollégium (Royal College of Psychiatrists) társadalmi befogadásért felelős vezetője üdvözölte a döntést. “Nem fogadhatunk el olyan ellátási rendszert, amely a mentális egészségi problémákkal küzdő embereket rosszabb helyzetbe hozza, mint a fizikai egészségügyi problémákkal küzdő személyek. A Legfelsőbb Bírósághoz eljuttatott orvosi bizonyítékok egyértelműek voltak. A mentális egészségügyi állapot, mint például az agorafóbia, jelentősen befolyásolják a betegek azon képességét, hogy tervet készítsenek vagy követni tudják az utazás útvonalát.”

A kormány továbbra is fellebbezni kíván

A kormány a döntés ellen fellebbezni fog. A szabályokat nem vonják vissza, amíg a fellebbviteli bíróság nem dönt a fellebbezés folytatásáról. A döntés 2018 elején várható.

A szóvivő azt mondta: “A PIP egy olyan rendszert váltott fel, amely kevésbé volt nagyvonalú a mentális problémákkal küzdő emberekkel szemben. Úgy tervezték, hogy átgondolja a tágabb képet arról, hogy valaki életét milyen mértékben befolyásolja fogyatékossága vagy egészségi állapota. Csalódottak vagyunk, hogy az ítélet nem ismeri fel, hogy a PIP több támogatást nyújt a mentális egészségi állapotú emberek számára, mint valaha.”

...

Szólj hozzá