Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Brit szál a Kennedy-gyilkosságban – előre jelezték a tragédiát

Csütörtökön lejárt az a határidő, amely a Kennedy-gyilkosság aktáinak zárolásáról rendelkezik. Trump elnök Twitter-üzenetben előre jelezte, hogy megnyitják a dossziékat, ezt azonban teljes mértékben mégsem tették meg. A nyilvánosságra hozott iratok közt felbukkant egy Nagy-Britanniába vezető szál is.

Brit szál a Kennedy-gyilkosságban – előre jelezték a tragédiát
Kennedy és a felesége Dallasba érkezik a merénylet napján (forrás:jfklibrary.org)

Rejtélyes füles Amerikából

1963. november 22-én, londoni idő szerint 18 óra 05 perckor megcsörrent a telefon a Cambridge News vezető riporterének asztalán. Miután a szerkesztő felvette a telefont, az ismeretlen hívó azt közölte vele, hogy „ha valami nagy hírt akar hallani, hamarosan vegye fel a kapcsolatot az USA londoni nagykövetségével”. Ezután a hívó bontotta a vonalat.

A MI5 (brit elhárítás) későbbi számítása szerint a telefonhívástól számított 25 perccel később dördültek el a végzetes lövések Dallasban az Elm Streeten, kioltva az Egyesült Államok 35. elnökének, John Fitzgerald Kennedynek az életét.

A „füles” (külső információ) mindig nagy kincs egy újságírónak. Különösen akkor, ha egy ilyen horderejű eseményről van szó. A helyi lap vezető riportere soha azelőtt nem kapott hívást a tengerentúlról, mégsem tudott mit kezdeni ezzel az információval.

Amikor aztán jó fél óra múlva befutottak a merényletről szóló első hírek Dallasból, a riporter azonnal értesítette a cambridge-i rendőrséget, és a MI5-ot.

Vizsgálták, de magyarázatot nem találtak

A bejelentés után a brit elhárítás vizsgálatot indított az ügyben. Jellemző a korra, és persze a szervezet profiljára, hogy első sorban a derék cambridge-i riporternek néztek utána. Meg is állapították, hogy „rendes, lojális személy”, nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent.

Arra utaló adat viszont nincs, hogy megpróbálták volna kideríteni, hogy honnan érkezett a hívás, és esetleg így a nyomára jutni a titokzatos telefonálónak. Ez már csak azért is (lett volna) fontos, mert a mai napig a hivatalos verzió szerint Lee Harvey Oswald magányos merénylete vezetett Kennedy halálához.

Ebből logikusan következik, hogy akkor viszont csak ő lehetett a telefonáló. Hiszen rajta kívül senki sem tudta, mi olyan fog történni fél órán belül, amit egy európai amerikai követség kommentálni tud. Mivel Oswald Dallasban tartózkodott, és a gyilkos lövések leadása előtt 25 perccel nem is lehetett máshol, a telefonhívásnak Dallasból kellett ékeznie. Ha viszont nem onnan hívták fel a cambridge-i lapot, akkor ez újabb elmélethez vezethetett volna.

Brit szál a Kennedy-gyilkosságban – előre jelezték a tragédiát
Az FBI feljegyzés a cambridge-i "fülesről" (forrás : archives.gov)
Brit szál a Kennedy-gyilkosságban – előre jelezték a tragédiát
Az FBI feljegyzés 2. oldala (forrás: archives.gov)

Egy feljegyzés a Kennedy aktában

A történtekről a brit elhárítás tájékoztatta az FBI-t. Az információról James Angleton FBI-igazgatóhelyettes készített feljegyzést főnökének, J. Edgar Hoovernek, az FBI igazgatójának. Ez az írásos feljegyzés került bele a Kennedy iratok közé, titkos minősítéssel. Sem a feljegyzésből, sem pedig az eddig megismert más iratokból az nem derül ki, hogy a hívást honnan indították, és miért pont egy európai ország vidéki lapjának szerkesztőségét értesítették.

Az említett feljegyzés titkosítását már idén júliusban feloldották, és nyilvánosságra hozták. A BBC szerint akkor ez az adat elkerülte a sajtó figyelmét, most a héten nyilvánossá tett dokumentumok között viszont ráakadtak.

Kiderül az igazság?

A jelenleg feloldott iratok hasonló feljegyzésekből és belső jelentésekből állnak. Trump elnök a CIA és az FBI kérésére mintegy 300 feljegyzés, hangfelvétel és más irat titkosítását továbbra is fenntartotta nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Az illetékes hivataloknak 180 napon belül meg kell vizsgálni, hogy tartalmuk jelent-e valós kockázatot, de minden valószínűség szerint utána nyilvánossá teszik azokat is.

Csütörtök óta történész szakértők egybehangzóan állítják, nem tartják azt valószínűnek, hogy a teljes iratanyag alapjaiban változtatná meg a merényletet vizsgáló Warren-bizottság jelentését, következtetéseit.

Több összeesküvés-elmélet látott napvilágot. De a hivatalos és ismert tények szerint Oswald lőtte le az elnököt. 2013-ban, a merénylet ötvenedik évfordulóján Colin McLaren, ausztrál nyomozó és Howard Donahue, fegyverszakértő azt próbálták igazolni, hogy a végzetes fejlövést az elnöki kocsi mögötti biztonsági autóból adták le. A kocsiban a Titkosszolgálat ügynökei utaztak, és egy George Hickey nevű kezdő ügynök véletlenül lövést adott le AR-15-ös gépkarabélyából, ami Kennedy halálos koponyasérülését okozta. Ezt viszont hivatalos nyomozás nem erősítette meg.

A most nyilvánosságra hozott iratok, és a még titkos dokumentumok legfeljebb azt fogják feltárni, hogy az FBI és a Titkosszolgálat milyen hibákat követett el, és hogyan próbálták ezt eltussolni. De az igazságot – szerintem – nem.

Szólj hozzá