Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A brit pop-rock legnagyobbjai II. Erzsébet újévi kitüntetési listáján

A brit pop-rock klasszikusai előkelő helyet foglalnak el az uralkodó által újév alkalmából, magas elismerésben részesítettek listáján. A kitüntetési listán, a lovagi rangra emeltek névsorában szerepel mások mellett Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa és Barry Gibb, a Bee Gees volt énekese.

...

A brit pop-rock legnagyobbjai II. Erzsébet újévi kitüntetési listáján
Ringo Starr is a kitüntetettek között (forrás: Flickr)

II. Erzsébet kitüntettjei

Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi “hivatalos” születésnapján, majd újév előestéjén. Az idei újévi elismerések szombat hajnalban közzétett listája 1123 nevet tartalmaz.

Idén a brit zenei élet képviselői is a kitüntetettek között

A legismertebb a kitüntetettek között Ringo Starr, aki eredeti nevén, Richard Starkey-ként szerepel a lovagi címben részesítettek listáján. Ám a királynő engedélyezte számára a Sir Ringo változat használatát. A 77 esztendős Sir Ringo Starr a brit zenei életben kifejtett tevékenységéért kapta a magas elismerést. Éppen húsz évvel azután, hogy egykori zenésztársa, a 75 éves Sir Paul McCartney, a Beatles volt dalszerzője és basszusgitárosa átvehette ugyanezt a kitüntetést. A Beatles testületileg már 1965-ben a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) címben részesült, de Sir Paul McCartney és Sir Ringo Starr lovagi rangja ennél is jóval magasabb uralkodói kitüntetést jelent.

Sir Ringo Starr köszöni az elismerést

Sir Ringo első nyilatkozatában “nagyszerűnek” nevezte a hírt, és közölte: megtiszteltetés számára, hogy a királynő ilyen magas elismerésben részesítette az ő zenei és jótékonysági tevékenységét. A liverpooli Cavern Club, a Beatles első angliai fellépéseinek helyszíne Ringo Starr lovagi címét kommentáló nyilatkozatában közölte, hogy az elismerés “már régóta esedékes lett volna”.

Barry Gibb szerint elhunyt fivéreit is illeti a kitüntetés

Sir Barry Gibb két néhai testvérére, a 2003-ban elhunyt Maurice-ra és a 2012-ben meghalt Robinra utalva kijelentette: lovagi kitüntetése ugyanannyira megilleti őket is, mint őt. A Bee Gees több mint 220 millió lemezt adott el, ezzel minden idők egyik legsikeresebb popegyüttese, és a Lennon-McCartney páros után ők a brit popzene legsikeresebb dalszerzői is. A három testvér 2001-ben megkapta a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE) címet.

Az újonnan kitüntetettek rangos csoporthoz csatlakoztak

Sir Ringo és Sir Barry a brit pop-rock olyan klasszikusaihoz csatlakozhat a lovagi rangra emelt zenészek előkelő klubjában, mint Sir Elton John, Sir Mick Jagger, Sir Tom Jones vagy Sir Cliff Richard – és természetesen Sir Paul McCartney.

A brit pop-rock legnagyobbjai II. Erzsébet újévi kitüntetési listáján
Barry Gibb szerint fivéreit is megilleti a lovagi cím (forrás: flickr.com)

Több más művészeti terület képviselői is kitüntetésben részesültek

II. Erzsébet királynő a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére feljogosító rangra emelte Darcey Bussellt, a londoni királyi balett egykori vezető táncosát.

A zenei ipar és a művészeti élet képviselői mellett politikusok is kaptak kitüntetést

A politikusok közül Nick Clegg,volt miniszterelnök-helyettes, a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták egykori vezetője nem kis meglepetésre szintén lovagi címben részesült. Sir Nick a 2010-es választások után alakult konzervatív-liberális kormánykoalíció második embere volt David Cameron, konzervatív párti miniszterelnök mellett. Clegg elszántan kampányol a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat megállításáért – erről nemrégiben könyvet is írt. Mindemiatt kitüntetése miatt bírálatok hangzottak el főleg a Konzervatív Párt EU-szkeptikus és Brexit-párti szárnyának tagjai részéről.

A brit pop-rock legnagyobbjai II. Erzsébet újévi kitüntetési listáján
Nick Clegg kitüntetésével sokan nem értenek egyet (forrás: flickr.com)

Szólj hozzá