Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nagy-Britannia ma választ – Legtöbben konzervatív győzelmet jósolnak

Az elmúlt egy hét közvélemény-kutatási eredményeit tekintve nagyon izgalmas küzdelemre számíthatunk a mai voksoláson. Annak a Konzervatív Pártnak, amelyik másfél hónapja még nagy fölénnyel tervezte megnyerni a választásokat sokat esett a népszerűsége a közelmúlt eseményeinek hatására. A Munkáspárt pedig növelni tudta szavazóbázisát.

Nagy-Britannia ma választ – Legtöbben konzervatív győzelmet jósolnak
A harc még nem dőlt el? A képen Jeremy Corbyn és Theresa May (Kép: The Telegraph)

A legérdekesebb felmérési eredményt a „Good Morning Britain Survation”,

az ITV reggeli műsorának felmérése adta, ami mindössze 1%-os különbséget mért szerdán a két párt között, a konzervatívok javára. Ezek szerint fej-fej mellett haladna a két nagy brit párt a választási versenyben. Egy ilyen eredmény egyértelműen veszélybe sodorná a konzervatívok többségét a Parlamentben. Az ITV közvélemény-kutatása egy héttel ezelőtt még hat pontos győzelmet jósolt a konzervatívoknak – írja a The Independent.

Az előrehozott választások fő oka az volt, hogy a Theresa May vezette Konzervatív Párt olyan fölényes győzelemmel tervezte megnyerni a választást, ami megadja a kellő háttértámogatást a Brexit-tárgyalásokhoz. A konzervatívok május elején 17 pontos vezetést mutattak, ám a Munkapárt választási kampánya jobb volt a konzervatívokénál és növelni tudták a népszerűségüket.

A manchester-i terrortámadás alapvetően nem befolyásolta a szavazókat, a közvélemény-kutatásokban résztvevők átlagosan ötven százaléka úgy gondolta, hogy Theresa May jobb miniszterelnök lenne, mint Jeremy Corbyn. Ám az ország potenciális vezetőjeként, Corbyn szavahihetősége május elején 15 százalékról 36 százalékra emelkedett.

A konzervatívok választási programjából

olyan népszerűtlen elemek is nyilvánosságra kerültk, mint a „demencia adó”-nak gúnyolt tervezet, ami az idősek szociális ellátásának teljes mértékben fizetőssé tételét helyezte kilátásba. Látva a nagy közfelháborodást Theresa May próbálta élét venni ennek a tervnek, a felső összeghatár korlátozásával, illetve a díj mértékének évről évre történő csökkentésének ígéretével. Így a jelenlegi miniszterelnök népszerűsége egy picit emelkedni kezdett. A terrortámadások hatását a választásokra nem nagyon lehet kifürkészni.

A közvélemény-kutatások még szerdán is nagyon különböző képet mutattak. Volt, aki 11-12 %-os győzelmet is prognosztizált a Konzervatív Pártnak. A YouGov felmérése egy sor más felmérés középpontjába esik, amelyek mindegyike a konzervatívok győzelmét vetíti előre, de eltérő arányban.  Ha a felmérések eredményeit átlagoljuk, akkor a tegnapi nap folyamán ezek az eredmények 42,9%-os konzervatív győzelmet mutattak, szemben a Munkáspárt 37,2%-val.

A szavazóállomások 7 órakor nyitottak meg, és este 10 órakor zárnak, az első eredmények várhatóan csak egy órával később 11 órakor futnak majd be. Az eredmények beérkezésének legnagyobb hulláma várhatóan kb. hajnali 3 órakor indul, de átfogó, teljesebb képet körülbelül reggel 5-kor fogunk kapni. Az addigra megismert eredmények tükrében már valószínűsíthető lesz, ki nyerte a választásokat.

Szólj hozzá