Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A britek fele népszavazást akar a Brexit-megállapodásról

A legfrissebb felmérés szerint a britek jelentős relatív többsége tart a brit EU-tagság megszűnésének következményeitől. A választók fele népszavazást szeretne a kilépés feltételrendszeréről szóló majdani megállapodásról.

...

.Az Unió 27 tagállama megállapodott a brit kilépés utáni átmeneti időszak hosszáról
A kilépés sokak életét teljesen megváltoztatja (forrás: pixabay)

Nem magáról a kilépésről szavaznának a britek, hanem a majdani megállapodásról

Az egyik legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a Survation vasárnap ismertetett országos felmérése szerint a megkérdezettek 35 százaléka fél attól, hogy a Brexit után személyes anyagi helyzete rosszabbra fordul. Mindössze csak 14 százalékuk bízott abban, hogy Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után jobb pénzügyi helyzetbe kerül. Arra a kérdésre, hogy általánosságban miként viszonyulnak a Brexithez, a válaszadók 30 százaléka mondta azt, hogy “izgatottan” várja Nagy-Britannia kilépését az unióból. Ugyanakkor 41 százalék félelemmel tekint az EU-tagság utáni időszakra.

A kutatás szerint a britek 50 százaléka szeretné, ha népszavazás döntene a Brexit feltételrendszerét rögzítő majdani végleges megállapodásról. Az újabb referendumot 34 százalék ellenzi. A felmérést a Mail on Sunday című meglehetősen EU-szkeptikus vasárnapi brit tömeglap megbízásából készült.

A konzervatív párti brit kormány mereven elveti bármiféle újabb népszavazás gondolatát. Jóllehet az utóbbi időben az üzleti-pénzügyi szektor több befolyásos szervezete és vezetője is jelezte, hogy az egyre markánsabban mutatkozó Brexit-kockázatok miatt szükségesnek tartana egy második referendumot.

Nemcsak az átlagemberek szorgalmazzák az újabb népszavazást

A fejlett ipari gazdaságok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemrégiben Londonban ismertetett éves országjelentésének egyik komoly feltűnést keltő kitétele szerint nagyon kedvező hatást gyakorolna a brit gazdaság növekedési kilátásaira, ha a Brexitről szóló döntést “egy újabb népszavazás eredményeként” vissza lehetne fordítani. Az OECD modellszámításai szerint, ha London az EU-tagság megszűnésének várható időpontjáig, 2019 márciusáig nem tud szabad kereskedelmi megállapodásra jutni az EU-val, és emiatt az unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép érvénybe – amely vámjellegű és egyéb akadályok megjelenésével járna a kétoldalú kereskedelemben -, az a brit gazdaság növekedési ütemét már 2019-ben 1,5 százalékponttal lassítaná.
Ez akár recessziót is jelenthetne, mivel a távlati előrejelzések 2019-re egyöntetűen 1,5 százaléknál lassabb növekedést valószínűsítenek a brit gazdaságban.

Minapi Twitter-üzenetében a Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport vezérigazgatója is alig burkolt utalást tett arra, hogy újabb népszavazás kellene a brit EU-tagságról. Lloyd Blankfein szerint a vállalatvezetőket nagyon aggasztja a Brexit, és sokan szeretnének megerősítő szavazást. “Oly sok minden forog kockán, miért ne lehetne meggyőződni arról, hogy él-e még a konszenzus?” – fogalmazott a Goldman Sachs vezetője.

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

További részletekért kattintson ide, vagy azonnali támogatáshoz a “PayPal Támogatás” gombra.

Szólj hozzá