Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Barnier szerint a briteknek meg kell tanítani, mi az egységes piac elhagyásának jelentése

Az EU fő-előadója, Michel Barnier a következőket mondta: „meg fogom tanítani az Egyesült Királyságnak mit jelent az egységes piac elhagyása.”

Barnier szerint a briteknek meg kell tanítani, mi az egységes piac elhagyásának jelentése
Michel Barnier, az EU Brexit főtárgyalója (Kép: Flickr)

Oktatás vagy kioktatás?

Barnier egy sajtótájékoztatón azt a megjegyzést tette, hogy úgy látja az a dolga, hogy „oktassa” a briteket. A hétvégén, egy olaszországi konferencián rendkívül provokatív kijelentést tett Barnier. Azt hangsúlyozta, hogy az ő feladata, hogy “megtanítsa” az Egyesült Királyságnak azt, hogy mi ára az EU  elhagyásának. Mondandójában arra utalt a főtárgyaló, hogy a Brexit folyamata az Egyesült Királyság számára egy amolyan”oktatási folyamat” lehetne.

Davis Davis, brit Brexit miniszter másnap egy brit tévéműsorban a következő választ adta Barnier megnyilatkozására: az EU Brexit főtárgyalója, Michel Barnier a Brexitet arra használja, hogy “megtanítsák a briteknek és másoknak azt, mit jelent az, ha valaki elhagyja az EU-t”. Ezzel nyilván Davis arra utalt, hogy példát akarnak statuálni az Egyesült Királysággal, nehogy egy kilépési hullám vegye kezdetét és más tagországok is az EU elhagyása mellett döntsenek.

Az Ambrosetti fórumnak tartott beszédében Barnier úgy magyarázta kijelentését, hogy mindez a brit emberek érdekében történik. „Nagyon komoly következményekkel jár az egységes piac elhagyása, és ezt nem magyarázták meg a brit embereknek.”(Az Ambrosetti fórum székhelye az Európa Házban van. A szervezet évente tart konferenciát nemzetközi kereskedelmi kérdések megtárgyalása céljából az olaszországi Villa d’Este-ben, a como-i tó partján. – a szerk.)

Davis szerint az EU félelmeit tükrözi a Barnier nyilatkozat

A tárgyalás ismét háborúzásba váltott az EU és az Egyesült Királyság között a hétvégén. Ennek nyitánya a szerdai rendkívüli sajtótájékoztató volt, ami közösen zajlott Michel Barnier-vel és David Davis-szel.

Davis elmondta a BBC Andrew Marr Show-jában, hogy Barnier “sok buta” dolgot mondott a sajtótájékoztatón. David Davis úgy látja, hogy az EU “megrémült”, hiszen az Egyesült Királyság megállapodási javaslattal állt elő a válási számlát illetően. Ez viszont lehetővé tenné, hogy folytathassák a tárgyalásokat kereskedelmi kapcsolatokról.

Davis aggodalmát fejezte ki, hogy nem kaptak még az általuk ajánlott válási összegre választ. Úgy véli, hogy az EU nyomást akar gyakorolni az Egyesült Királyságra a pénz miatt, de mégis igyekeznek a válási számlával kapcsolatos megállapodásban az időt húzni.

“Lépésről lépésre haladunk a számlán végig, és az EU nehézségekbe ütközik, mert jó ügyvédeink vannak…Nyomást akarnak  gyakorolni ránk, ezért tartottak  sajtótájékoztatót ezen a héten. Azt hiszem, ez kicsit butaság volt, mert nyilvánvalóan vannak olyan dolgok, amelyek kapcsán már eredményt értünk el” – fejtette ki álláspontját Davis.

Kétségkívül a nagy játszmázások közepette elhangzik egy-két furcsa kijelentés…Barnier nyilatkozata minden bizonnyal felkerül a nem éppen udvariasnak minősíthető megnyilvánulások képzeletbeli listájára.

Szólj hozzá