Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Bruno Dallago: Magyarország számára jelenleg a legnagyobb kihívás az euró

Bruno Dallago olasz közgazdász, Kornai János 90.születésnapja tiszteletére szervezett konferencia egy előadója volt. Az itáliai tudóssal készített interjú, a 168 óra című hetilap, online oldalán jelent meg.

Szerinte nincs értelme a visegrádi országokat egyben nézni, mert nem összehasonlíthatók.

Nagyon különböző pozíciókban voltak az átmenet időszakában, s ennek következtében más-más úton és megoldásokkal jutottak el a neoliberális gazdaságpolitikához:

“Lengyelország például óriási gazdasági válságot élt át a nyolcvanas években, az állam eladósodott a külföld felé, tömeges volt a munkanélküliség és a kivándorlás. A foglalkoztatottakat átterelték a mezőgazdaságba, ami a visszafejlődés egyik tipikus jele. Az első demokratikus lengyel kormánynak nem volt szabadsága, rendeznie kellett a hiteleket, stabilizálnia a gazdaságot és a politikai helyzetet. Ez a korai válság lett a szerencséjük.”

Bruno Dallago: Magyarország számára jelenleg a legnagyobb kihívás az euró.
Bruno Dallago: Magyarország számára jelenleg a legnagyobb kihívás az euró. Kép: 168 óra

Véleménye szerint  Magyarország hasonló stratégiát folytatott, mint amit korábban Lengyelország, amely rengeteg kölcsönt vett fel külföldről:

“Magyarországon különben jobb volt a helyzet, mint Lengyelországban, mert jobb színvonalú munkaerővel rendelkezett, de messze nem olyan jóval, mint amit a külföldi cégek igényeltek volna. A hetvenes években többször jártam magyar gyárakban, külföldi befektetőket kísértem. Azt láttuk, hogy a dolgozók a külföldi megfigyelők jelenlétében is szüneteket tartottak munka közben. Így nem lehetett versenyezni a világpiacon. /…… / „ Ahhoz, hogy az ország versenyképes legyen az EU-ban, és ne nyomják el teljesen, fel kell nőnie egy új vállalati körnek és egy új generációnak, amely új szemlélettel dolgozik, illetve új piacok is kellenek. Ráadásul a gazdaság olyannyira el volt adósodva, hogy nem lehetett mást tenni, mint privatizálni.  “

Meggyőződése, hogy  jó minőségű tőke érkezett az országba, ami modernizációt hozott magával. Összességében Magyarország nem járt rosszul, mert az erős, jól működő külföldi befektetések a mai napig jelentősen segítik a gazdaság fejlődését:

” A probléma valóban ott van, hogy alig maradt a gazdaságnak olyan, nemzetközileg versenyképes szektora, ahol a magyar tőke lenne a meghatározó. Magyarország nem uralja egyetlen gazdasági szektorát sem. Illetve a másik, amire senki sem számított, hogy a multinacionális cégek megjelenése éppúgy kettéválasztja a gazdaságot, ahogyan az a lakosság körében is megtörtént. Létezik egy modern nemzetközi szektor, és van a többi. Szerintem ezt előre lehetett látni, a közgazdászok tudhatták volna, hogy az erősen fejlődő modern szigetek mögött le fog maradni az ország többi területe.”

Hazánk jövője szempontjából döntőnek tartja, mi a szándék.

Hogy Magyarország részt akar-e majd venni a döntésekben, ott akar-e lenni, amikor eldől, mi lesz az euróval, az euró zónával, az EU jövőjével, vagy inkább potyautas lesz? Vonzó lehet számára, hogy a tervek szerint létrehoznának egy külön pénzügyi alapot azon országok számára, amelyeknek szándékukban áll az euró csatlakozás:

“Ha Orbán Viktor azt szeretné, hogy a történelemkönyvekben államférfiként szerepeljen a neve, akkor mielőbb elő kellene állnia egy tervvel, amiben megmondja, hogy öt éven belül Magyarországon euró lesz, s ehhez hogyan vezet az út. Időt kellene adnia a cégeknek a felkészülésre abban a tudatban, hogy a csatlakozás biztosan meg fog történni. Európa jövője a kemény magban rejlik, a kemény mag pedig az eurózónát jelenti, a magyar nyitott gazdaság számára összességében előnyös lenne belépni. Ki fog alakulni egy kétütemű Európa.”

Kiemelte,  nincs nyugati kultúra Magyarország nélkül. Magyarország szerves része annak, sokat adott hozzá. Mit csinálna azon kívül? Az oroszok egyszer már nem bizonyultak jó barátnak. A mostani “kibékülésnek” lehetnek előnyei: 

“Ezt a barátságot fordítsa Orbán Viktor az EU hasznára. Szerintem a közösségnek sokkal jobb kapcsolatban kellene lennie Oroszországgal, Orbán Viktor ebben segíthet. A miniszterelnök kezében óriási politikai tőke van, ő az egyetlen, aki be tudja vezetni az országot az eurózónába. Magyarország számára jelenleg a legnagyobb kihívás az euró. Történelmi lehetőség.”

...

Szólj hozzá