Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kiderült, miért ment Brüsszelbe a leváltott katalán elnök

Carles Puigdemont elismerte, hogy túl gyors és átgondolatlan volt a katalán függetlenedés folyamata. Jelenleg Brüsszelben tárgyal, de nem azért, hogy politikai menedékjogot kérjen.

Kiderült, miért ment Brüsszelbe a leváltott katalán elnök
Carles Puigdemont brüsszeli sajtótájékoztatóján (forrás: Euronews/YouTube)

Leváltása után először szólalt meg Puigdemont

Leszögezte, hogy tiszteletben tartja majd a december 21-re kiírt katalóniai választás eredményét. A spanyol kormány által leváltott katalán elnök Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót. Carles Puigdemont hangsúlyozta, nem azért utazott a belga fővárosba, hogy menedékjogot kérjen. Elmondta azt is, hogy kész a spanyol igazságszolgáltatás elé állni.

„Madrid azt akarja elérni, hogy Katalónia felhagyjon az elszakadás politikai projektjével, de ez nem fog megtörténni”

– mondta Puigdemont. Azt elismerte, hogy a zűrzavar és erőszak elkerülése érdekében lassítani kell a függetlenné válás folyamatán.

Rövidre fogott brüsszeli sajtótájékoztatóján – ahol a spanyol sajtó nem kérdezhetett (!) – bejelentette, hogy nem kér menedékjogot, de marad Brüsszelben. Nem fogadja el a leváltását, de elindul a december 21-ére kitűzött választásokon.

Eltökélt a katalán politikus

A függetlenség további folytatásáról tett kijelentése elég nagy eltökéltségről tesz tanúbizonyságot. Főképp annak tükrében, hogy a spanyol főügyész vádat emelet ellene, kormánya, illetve a regionális parlament vezető tisztségviselői ellen. Mégpedig nem csak zendüléssel és lázadással vádolja őket, hanem csalás bűntettében és közpénzek hűtlen kezelésében is vétkesek a vád szerint.

Puigdemont erre is felkészült. Brüsszelben gondoskodott jogi képviseletről. Védője az a Paul Bekaert, belga emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd, aki több évtizede baszkokat, és más politikai menekülteket véd, és küzd a kiadatásuk ellen. A neves nemzetközi jogász elmondta, hogy

„Puigdemont legálisan tartózkodik itt, joga volt belépni az ország területére. Nem bujkál. És ha már fórumot keres, akkor ahhoz jobb helyszín Brüsszel, mint Barcelona. Brüsszel Európa fővárosa, ezért én ezt egy jelnek, szimbolikának gondolom minden értelemben. A törvény lehetővé teszi, hogy Belgiumban, mint uniós állampolgár, menedékkérelmet nyújtson be. Nem egyszerű ugyan, de abszolút lehetséges.”

Ezt megcáfolni igyekezett több ma megjelent cikk is.

Eközben Belgiumban…

A menesztett katalán elnök Brüsszelben van, de nem mint az EU székhelyén, ahogy az ügyvédje állítja, hanem inkább a belga kormánynál.  Ugyanis a belga kormánykoalíció egyik pártja, a függetlenségpárti Új Flamand Szövetség volt az, akik Katalónia függetlenségéről beszélnek.

Most főhet a belga kormány feje, mert a koalíciós partnere kijelentése szerint „…vagyis a beszéd ideje lejárt, most már lépnünk kellene, és elsőként elismerni Katalónia függetlenségét.”

Mindeközben az uniós vezetők, és az uniós államok továbbra sem ismerik el a spanyol tartomány függetlenségét, és kiállnak Madrid mellett.

Kiderült, miért ment Brüsszelbe a leváltott katalán elnök
(forrás: Pixabay)

Szólj hozzá