Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Brüsszel nem ereszti a magyar korrupciót

Részletes tájékoztatást kér az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) Magyarországon folyó vizsgálatairól az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága – erősítette meg a Népszava értesülését Ingeborg Gräßle bizottsági elnök irodája. Úgy tudják, hogy az OLAF szakértőit a parlamenti testület november 27-28-i zárt ülésén hallgatják meg. Az eszmecsere a szakbizottság magyarországi tényfeltáró missziójához kapcsolódik – írja a népszava

Brüsszel nem ereszti a magyar korrupciót
Brüsszel nem ereszti a magyar korrupciót. kép: Nepszava.hu

Brüsszel nem ereszti a magyar korrupciót…

Emlékezetes: az uniós kiadások felhasználásának jogszerűségét és hatékonyságát vizsgáló parlamenti testület több tagja szeptember közepén Magyarországra látogatott. Felkerestek néhány EU által finanszírozott beruházást – köztük a felcsúti kisvasutat –, és találkoztak a civil szféra képviselőivel, az Állami Számvevőszék tisztségviselőivel, valamint parlamenti döntéshozókkal.

A látogatás előtt a magyar kormány és fideszes képviselők politikai célú kampánnyal vádolták meg a tényfeltáró vizitet szervező szakbizottságot, és megpróbálták lebeszélni az EP-képviselőket, hogy egy “épp a magyar miniszterelnök szülőfalujában” megvalósult beruházást vizsgáljanak. Ingeborg Gräßle visszautasította a kritikákat, és azt mondta, hogy semmilyen politikai motiváció nem állt a látogatás hátterében.

Készül a jelentés a szakbizottság magyarországi tényfeltáró missziójáról…

A Népszava érdeklődésére a német kereszténydemokrata politikus munkatársai most elmondták, hogy már készül jelentés a szakbizottság magyarországi tényfeltáró missziójáról, de egyelőre nincs végleges dátum a bemutatására. A testület feszes év végi munkarendje miatt elképzelhető, hogy a beszámoló csak a jövő év elejére készül el.

Mindeközben a 24.hu arról írt: durván megdrágult közbeszerzéseket szednek hamarosan ízekre az Európai Bizottság ellenőrei. A listán van a 39 milliárdról csaknem 60 milliárd forintra drágult M3-as metróvonal felújítása. Vizsgálják majd azt a dél-balatoni vasúti projektet is, amelyik az 55,5 milliárd forintos becsült árhoz képest 72,4 milliárd forintra drágult, és ennek egyik nyertese Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft.

A jövő héten érkező auditorok azt vizsgálják majd, megfelelő-e az uniós támogatású projektek közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. A portál szerint azzal is számolni kell: az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszti a bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Szólj hozzá