Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Brüsszeli csúcs – európai oktatásügyi szakemberek találkozója

Január 25-én tartották az első európai oktatásügyi csúcstalálkozót. Az esemény házigazdája Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős európai uniós biztos volt.

...

Brüsszeli csúcs- európai oktatási szakemberek találkozója
A csúcstalálkozón fontos kérdéseket vitattak meg (forrás: MTI)

Előzmények

A rendezvény előzménye a 2017. novemberi göteborgi csúcstalálkozó, melyen a Bizottság felvázolta az európai oktatási térség 2025-ig történő létrehozására vonatkozó elképzelését, valamint az Európa Tanács decemberi ülése, melynek alkalmával a tagállamok kifejezték, hogy fokozni kívánják együttműködésüket az oktatás területén. Az esemény azért fontos, mert 18 uniós oktatási miniszter, Európa különböző szegleteiből érkező oktatási szakemberek azért ültek össze, hogy együtt megvitassák az európai oktatás jövőjét. A mostani oktatásügyi csúcstalálkozót továbbiak követik majd, a következőre 2019 őszén fog sor kerülni.

A házigazda nyilatkozata

Az esemény kapcsán Navracsics Tibor így nyilatkozott: „Az oktatásnak fel kell vérteznie a polgárokat – fiatalokat és időseket egyaránt – azokkal a készségekkel, amelyek birtokában tartalmas és sikeres életet élhetnek, és részt vehetnek közösségek építésében. Noha az oktatás a tagállamok felelőssége, el kell mélyítenünk az uniós országok közötti együttműködést. Ki kell aknáznunk az oktatásban rejlő lehetőségeket ahhoz, hogy rugalmas és ellenállóképes társadalmakat tudjunk létrehozni. Ahol az egyének érzik, hogy tartoznak valahová, és nap mint nap megtapasztalják, milyen előnyöket hordoz magában az európai identitás és sokféleség. Ehhez pedig elő kívánjuk mozdítani a nyelvtanulást. Továbbá biztosítani akarjuk, hogy azokat a diplomákat, amelyeket valamelyik tagállamban bocsátottak ki, az EU-ban mindenütt elismerjék.

Törekedni fogunk arra is, hogy az európai egyetemek a lehető legszorosabban együttműködhessenek, és hogy még könnyebb legyen egy másik EU-országban tanulni. A kialakítandó európai oktatási térség ezekről a fontos célkitűzésekről szól, és a holnapi csúcstalálkozó konkrét lépést jelent e célok megvalósítása felé.”

Brüsszeli csúcs- európai oktatási szakemberek találkozója
A csúcstalálkozón Európa oktatásügyi szakemberei vettek részt (forrás: MTI)

A legfontosabb témák

A csúcstalálkozó általános témája: az európai oktatási térség alapjainak lerakása az innovatív, inkluzív és értékalapú oktatásért. Az esemény többek között arra hivatott választ adni, hogy a minőségi, inkluzív és értékeken alapuló oktatás miként járulhat hozzá Európa sikeréhez. Milyen készségekre és képesítésekre lesz szükség az elkövetkező évtizedekben, és hogyan lehet elősegíteni, hogy mindenki elsajátíthassa az alapvető, a digitális és a vállalkozói készségeket.

A csúcstalálkozó gazdag programot kínált: több mint 20 ülésszak, szakszeminárium és magas szintű vitafórum szerepelt benne, összesen több mint 40 előadóval. Az egyes részprogramok az oktatással kapcsolatos kérdések széles palettáját lefedik. Például, hogyan lehet javítani a hátrányos helyzetű tanulók helyzetén, hogy ne maradjanak le a tanulmányaikban. Hogyan lehet a tanárokat a lehető legjobban felkészíteni, hogyan lehet segíteni a tanulást a sport révén. Arról is szó lesz, milyen fontos helye van a természettudományoknak, a technológiának, a műszaki tudományoknak és a matematikának az oktatásban. És milyen szerepet játszanak a gyerekek a társadalom átalakításában.

Balog Zoltán is felszólalt

„Az oktatás színvonalának támogatása versenyképességi kérdés, ugyanis az oktatás és a kultúra Európa legfontosabb erőforrása” – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Brüsszelben. Balog hangsúlyozta, noha Magyarország általában meg kívánja tartani nemzeti kompetenciáit, az oktatás területén messzemenően támogatja a brüsszeli találkozó célkitűzését, a közös Európai Oktatási Térség létrehozását és erősítését. “Az oktatás erősítése előfeltétele annak, hogy Európa továbbra is jó hely maradjon, vagy még jobb hely legyen”- közölte.

Az oktatásügy fontos, de nem készül a Fidesz oktatásügyi programmal a választásokra
Balog Zoltán a brüsszeli csúcstalálkozón is hangoztatta az oktatás fontosságát (forrás: MTI)
Brüsszeli csúcs- európai oktatási szakemberek találkozója
A Kórházsuli egy olyan kezdeményezés, amely elsősorban beteg gyerekek tanítását segíti (forrás: facebook)

A következő lépések

A csúcstalálkozó következtetései alapján a Bizottság 2018 tavaszán további kezdeményezéseket fog előterjeszteni. A tervezett csomagban szerepel a diplomák kölcsönös elismerésére, a nyelvtanulásra, a kisgyermekkori nevelés és gondozás minőségi kereteire vonatkozó javaslat. Emellett az európai kulturális menetrendre és az új, uniós ifjúsági stratégiára is vonatkozó tervek.

Magyar kezdeményezések

A csúcstalálkozóval párhuzamosan magyar kezdeményezések is bemutatkozhattak, mint például a Kórházsuli. Számukra a bemutatkozás több lehetőséget is rejtett és további munkájukhoz is segítséget kaptak.

Brüsszeli csúcs- európai oktatási szakemberek találkozója
A Kórházsuli bemutatkozása Brüsszelben (Forrás: facebook)

Szólj hozzá