Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Cáfolt a Downing Street: nem lesz hosszabb átmeneti időszak

Egy kiszivárogtatott dokumentum szerint az Egyesült Királyság már most, a kilépést követő átmeneti időszak meghosszabbítását tervezi. A Downing Street azonban a héten cáfolta ezt a sajtóértesülést.

Theresa May átrendezte a tablót – súlytalan kormányátalakítás a briteknél
Az átmeneti időszak hosszát illetően összhangot mutatnak a tárgyaló felek (Forrás: Twitter)

Az átmeneti időszak hossza már el van döntve

A Downing Street cáfolta azokat a híreket, miszerint az átmeneti időszak hosszát 21 hónapnál hosszabbra szeretné a brit kormány. Bejelentették, hogy a Brexit átmeneti időszakának meghatározott ideje lesz. Ellenben egy kiszivárgott dokumentum szerint a brit kormány kinyújtaná az EU 21 hónapos korlátját. Emellett azt javasolja, hogy az Egyesült Királyság maradjon az egységes piacon és a vámunióban mindaddig, amíg szükséges. A szerdai, EU-tagállamokkal megosztott állásfoglalást követően úgy tűnt, hogy a brit kormány egy nyitott végű átmenet lehetőségét vázolta fel.

“A megállapodásban szerepel a végső dátum” – mondta a Downing Street szóvivője. Hozzátette, hogy bármilyen más javaslat híre “csak paranoia vagy vágyálom”.

Az Egyesült Királyság úgy véli, hogy az időszak időtartamát egyszerűen meg kell határozni, hogy mennyi idő szükséges az új folyamatok és új rendszerek előkészítéséhez és végrehajtásához, amelyek megalapozzák a jövőbeli kapcsolatokat.

“Az Egyesült Királyság egyetért azzal, hogy ez körülbelül két évig tart, de szeretné megvitatni az EU-val azt az értékelést, amely támogatja a javasolt befejezés időpontját”.

Az EU úgy nyilatkozott, hogy az átmeneti időszaknak 2019. március 29-én a Brexit-nap után 21 hónappal kell befejeződnie. Ebben az időszakban az Egyesült Királyság továbbra is aktív résztvevője marad az egységes piacnak és az Európai Bíróság joghatósága alá tartozó vámuniónak. Ám az eu-s szabályozásba már nem lehet beleszólása.

Az EU fő tárgyalója, Michel Barnier azt állította, hogy 2020. december 31-e az átmenet leghatékonyabb befejezési időpontja, mivel összeegyeztethető lenne az Unió hétéves költségvetésének végével. Ezzel elkerülhető lenne a kifizetésekkel kapcsolatos viták megnyitása és a további huzavona a britek által fizetendő 35-39 milliárd fontos válási számla körül.

Az Egyesült Királyság tisztviselői azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy további tárgyalásokra van szükség. Azt várják, hogy az EU vezetőinek március végi, brüsszeli találkozóján megszabnak majd egy nem meghosszabbítható határidőt.

Mindenki világos beszédet vár a másiktól

Az Egyesült Királyságnak “jobban tisztáznia kell” a kilépésre vonatkozó terveit – mondta a holland miniszterelnök Theresa May-nek. Február elején Barnier Strasbourgban az EP-képviselőknek elmondta, hogy úgy gondolja, hogy az Egyesült Királyság nem kíván hivatalosan hosszabb átmeneti időszakot kérni.

Való igaz, hogy ez politikai szempontból túlságosan mérgező volna a miniszterelnök számára. May nem akar hosszas hazai vitát indítani arról, mennyit kell Nagy-Britanniának fizetnie a kilépésért. A kormány kétségkívül nyomás alatt áll. Amikor a miniszterelnök a firenzei beszédében azt javasolta, hogy a Brexit és a jövőbeli kereskedelmi kapcsolat átmenete “két évig” tartson, többen azért lobbiztak a Downing Street-nél, hogy „tartsa nyitva az ajtót” egy hosszabb alkalmazkodási időszakra.

Az Egyesült Királyság állásfoglalási dokumentuma, amelyet Brüsszelben mutattak be, azt sugallja, hogy az átmeneti időszak feltételeit tekintve az Egyesült Királyság és az EU álláspontja nagyjából összhangban van.

A végső dátumon túl azonban lényeges nézetkülönbségek is vannak

A dokumentum az átmeneti időszak alatt jogot követel az Egyesült Királyságnak arra, hogy átírja a közös halászati ​​politika keretében a flottájára alkalmazandó halászati ​​kvótákat.

Az Egyesült Királyság azt a verziót akarja véghezvinni, hogy hozzanak létre egy vegyes bizottságot annak érdekében, hogy a felmerülő problémákat “jóhiszeműen”, mindkét fél számára megfelelően orvosolhassák. Ahelyett, hogy egy közös megállapodásban “büntetési záradékot” fogalmaznának meg, amelyen keresztül az Egyesült Királyságot szankcionálni lehetne, ha az átmeneti időszakra vonatkozó feltételeket megsértenék. Az Egyesült Királyság aggodalmát fejezte ki az olyan új jogszabályok miatt, amelyek gazdasági károkat okozhatnak.

A dokumentum nem tért ki az átmeneti időszak alatt érkező állampolgárok jogaira. A miniszterelnök szóvivője azonban ismételten kijelentette, hogy a kormány nem hajlandó elfogadni az európai bizottság követelését.  Az átmeneti időszak alatt érkező uniós polgárok nem rendelkeznek majd ugyanolyan jogokkal, mint azok, akik már itt vannak.

“A 2019. március után érkező emberek már más körülmények közé érkeznek. Az e dátum előtt érkezők joggal várhatják el, hogy a jogaik másmilyenek legyenek” – mondta.

...

Szólj hozzá